úterý 6. srpna 2019

Čtyři výtečná Champagne nejen na léto

Už je to znatelně přes měsíc, hezky na začátku léta, co se uskutečnila další z ochutnávek PMP Exclusive. O ledasčem z jejich nabídky už jsem se tu zmiňoval, zaměřují se totiž na hodně suchá především pěstitelská Champagne, z podstatné části navíc z bio(dynamické) a naturální produkce, takže přesně moje zájmová bublina :-) Zakladatelé firmy Dr. Petr Pečený (alias Doctor P.P.) a Tomáš „Magor“ Doležal (baskytarista a kapelník Tří sester) mají specifický vinný vkus, který nemusí rozhodně vyhovovat každému, a i jejich degustace oplývají osobitou atmosférou a velmi originálním složením hostů. Jinak řečeno se na ně vyplatí dorazit, protože obvykle popijete nemálo parádních bublin a o zážitky a zábavu nebude nouze. Tématem červnové akce bylo „grilování se Champagne“ a řekněme přístupnější (cenově teda úplně ne…) kousky na léto. Než nás vyhnal přívalový déšť, tak jsme na zahradě vily kousek od Barrandova ochutnali deset kousků různých stylů a kategorií a měli se dobře. Rád bych se z různých důvodů zmínil především o čtyřech vzorcích.

Franck Bonville Blanc de Blancs Extra Brut Grand Cru 2012 (Avize, báze 2012, odstřel 05/18, dozáž jen 2.5 g/l, k vinařství viz starší text) má citronovou barvu a velmi pěkné perlení menších bublinek. Slinosbíhavé, čerstvé ale zároveň s jasným delším ležením na kalech, citrusy a toastová linka, něco minerality. V chuti opět velmi čerstvé a hodně suché, krásná kyselina a svěžest, energické, delší, krásně udělané precizní Chardonnay. Klasika super nejen jako aperitiv. A dost mne oslovilo i jejich Rosé Brut Grand Cru (90 % Chardonnay z Avize a k tomu 10 % Pinot Noir z Ambonnay, ročníky 2014 a 2015, odstřel v červnu 2018 a dozáž necelých sedm gramů) se světlou růžovou barvou a krásným výraznějším perlením. Ve vůni jemnější, čisté, delikátně ovocné se směsí citrusů a drobných červených plodů. V chuti čerstvé, s dobrou kyselinou, pěkně ovocné, trochu uhlazenější a s krémovou linkou, slušná délka. Výraznější ovocnost, přístupnost a balanc, žádná divočina ale výborné pití.

David Léclapart „l'Artiste“ Blanc de Blancs Pas Dosé je stoprocentní Chardonnay z vinice v Trépail, školeno z půlky ve starých barrique sudech a z druhé ve smaltovaném nerezu, oficiálně nejde o ročníkové víno ale dle šarže je to 2013. V rámci vinařovi nabídky stojí nad základem L´Amateur ale pod top kouskem L’Apôtre či raritním L'Aphrodisiaque. O vinaři jsem tu už psal a od té doby i opakovaně ochutnal prakticky všechna jeho vína a byl… na rozpacích. Vzhledem k tomu, jak dobré jméno v některých kruzích má a kolik ta vína stojí, šlo v některých případech o slušné ujetiny až vína s vadou. Navíc s poměrně významným rozdílem projevu mezi jednotlivými lahvemi. Tento konkrétní „umělec“ měl citronovou barvu a pěkné perlení. Ve vůni čisté, s hodně zajímavou ovocností trochu evokující karambolu, s minerální linkou a kouřovostí. Suché, čisté, šťavnaté, charakterní, pěkně strukturované seriózní víno v něčem připomínající dobré Chablis, delší. To bych prosím mohl, tedy nebýt ceny :-)

O Georges Laval „Garennes“ Extra Brut Premier Cru jsem se tu zatím nezmiňoval, ač jsem toto víno (pravda ve dvou různých šaržích) chutnal za poslední rok a půl nejméně pětkrát a pokaždé mne docela zaujalo, stejně jako silné dojmy zanechala i další vína producenta. V současné Champagne, nejen pokud jde o bio rukodělné producenty, je Vincent Laval docela zásadní osobnost. Toto konkrétní víno je z 90 % Meunier ročníku 2016 z Chambrecy a k tomu rezerva Pinot Noir a Chardonnay ročníku 2015, 2014 a 2013 z Cumières. Fermentace spontánní a školení v sudech, odstřel kalů po zrání v lahvi v červenci 2018 a dozáž minimální, jen gram. Lehce tmavší citronová barva. Na úvod sevřenější, diskrétnější vůně, která se postupně otevírá do minerální a lehce „jursky“ pikantní linky, citrusové svěžesti a decentně herbálních tónů (starší verze postavené na ročníku 2015 byla „travnatější“ o něco více). V chuti skvělé kyseliny, energická osvěžující ovocnost, minerální linka, dobrá délka. Charakterní, strukturovaná záležitost s bezva pitelností, zajímavý kousek na celý večer.

Komentáře používají Disqus