pondělí 15. července 2019

Stávek archivní – Špigle a Bočky 2009

Nebudu tvrdit, že šlo o úmyslnou experimentální archivaci, ale prostě se mi neustálým čekáním na vhodnou příležitost / návštěvu / srovnávací degustaci stalo, že mi doma zbylo několik lahví starších vín od Richarda Stávka (web), našeho z naturálních vinařů nejpůvodnějších. Mimo jiné jsem vylovil i desetileté bílé Špigle 2009 a červené Špigle-Bočky 2009 a s napjatým očekáváním (však se říká, že naturální vína přece archivaci nedávají a ty s minimální nebo žádnou sírou už vůbec ne) je zbavil korku. Obě vína byla v bordó lahvi bez záklopky, bílé mělo korek lepený z drti s pevnou dvoploškou, červené spíše kratší celokorek. Viněta je dnes už dobré retro, aktuální podoba myslím charakteru obsahu sedí více :-)

Špigle jsou směs odrůd Ryzlink vlašská, Malvasia (alias Veltlínské červené rané, jedna stará čistá mne od Stávka kdysi opravdu nadchla) a Neuburské se zhruba čtrnáctidenní macerací na slupkách. Ve své jisté mladistvé divokosti mne tohle víno vyloženě nadchlo. Aktuálně tmavá zlatá trochu opalizující barva. Poměrně výrazná, hlubší vůně, čajové výluhy, bergamot, kandovaná citrusová kůra, květinové tóny, dotyk propolisu, jemné zajímavé odbočky. Mění se ve skle se vzduchem a i druhý den jde spíše nahoru než že by upadala. Suché, čisté, fajn kyselina, již uhlazenější a jen s náznaky svíravosti, lehce krémová sladkost v delším závěru. Naprosto čisté charakterní bílé stále v kondici. Nelze než pogratulovat.

Špigle-Bočky jsou kombinací odrůd Frankovka, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké, první dojem při přivonění u mne byl právě trochu divočejší Frankovka. Nazrálejší granátová barva a i vůně již s jasnými známkami ležení. Ale stále s pěknou kombinací červeného ovoce, hlavně peckovin, a uzených švestek. S lehce zemitou a herbální linkou, selsky přirozeně fajn. Suché, čisté, s výraznějšími kyselinami a šťavnatostí, slušná délka a pitelnost, stále peckovinová ovocnost a lehce kořenitá linka. Nic složitého, ale drží a pije se pěkně.

Komentáře používají Disqus