pátek 26. července 2019

Ryzlink aneb chlazení skvělou Moselou

Včera dával Olivier Krug na Instagram fotku s teplotami ve vinicích a vtipkoval, že bohužel nejde o obvyklá bodová hodnocení jejich vín. Přepočteno na °C šlo o více než 37. Po osmé večer. Když jsem včera v zatemněném bytě otevíral Markus Molitor Riesling Ürziger Würzgarten Spätlese 2016 ukazoval teploměr na balkóně 44°C a teplota stále šplhala nahoru. Brrr. Víno poskytlo skvělé osvěžení, jen jsem se musel velmi krotit, abych ho nevypil jako minerálku během pár minut. Na lahvi nenajdete nápis trocken, ale je z řady s bílou záklopkou a dle vinařství nabízí „dry character“. Jako jejich další vína kvasí spontánně a je zpracován ve velkých starých dřevěných sudech. Žádné překvapení se nekoná ani u ambaláže, klasická moselská protáhlá láhev, kovová záklopka a kvalitní celokorek. A čistá jasná viněta.

Pěkná tmavší citronová barva. Poměrně výrazná aromatika, na první dobrou břidlicově šutrově typická. Čerstvá, koncentrovaná, minerální, s dotykem medu, citrusy a sušená meruňka, , slinosbíhavá. V chuti opět koncentrované a důrazné, přes pouhých 11 % alkoholu, krásná živá kyselina ale nějaký ten cukr tam zřetelně je a dodává tomu na vyváženosti a těle.
Šťavnaté, minerální, lehce slané, slušně dlouhé. Perfektně udělaná klasika, kde doznívání doslova nutí sáhnout znova po sklence a chuť osvěžit. Ta energie, která vínem proudí, nemá chybu. Tohle prosím ano! Oproti (suchému) kabinetu z téže vinice a ročníku hodnocenému nedávno určitě lepší víno. U Parkera má o tři body více, 95+, a říkal jsem si, jestli to není moc. Jenže pak se znova napil a… co vlastně chtít víc, když už na nesmyslnost bodování přistoupíme? Určitě bez problémů bude zrát, ale vlastně už teď přináší kvanta radosti. Molitora oficiálně dováží 1er Wines.

Komentáře používají Disqus