pondělí 29. července 2019

Amorim a Vinolok, Vinař roku, Trump, …

Amorim, největší světový producent korkových zátek, získal poloviční podíl ve skleněných uzávěrech Vinolok, za kterými stojí česká sklářská skupina Preciosa. Pokud jim díky své distribuční síti a kontaktům otevřou další trhy, nejspíše se s Vinoloky budeme potkávat častěji. Zároveň Amorim rozšířil svou řadu NDtech korků (každý prochází testovacím procesem a garantují u nich nedetekovatelnou hladinu TCA a tedy korkové vady) i na korky pro bubliny. NDTech korky pro běžná tichá vína se cenově pohybují o něco výše než ty úplně nejlepší čistě přírodní neupravované korky a někde na trojnásobku ceny DIAM 5 korků (které teď zažívají boom a zároveň čím dál větší odpor ze strany některých vinných nadšenců, z několika různých důvodů, ale o tom zase někdy příště). Nejlevněji dneska vyjde, když tedy nepočítám ty vůbec nejhorší plastové špunty nebo nejhorší korky z drti, šroubový uzávěr. Osobně preferuji, pro fresh věci na kratší běh, právě šrouby. A pro vína s potenciálem zrát klasický celokorek. Teda až do chvíle, než je víno vadné…

Simon J. Woolf, mimo jiné autor zajímavé knihy Amber Revolution: How the World Learned to Love Orange Wine, se pro Decanter rozepsal o vínech připravovaných v různých druzích amfor. Článek je bohužel v placené sekci, každopádně nás může těšit, že je v něm pozitivně hodnoceno kvevri Chardonnay z Dobré Vinice :-)

Dnes začalo a do středy potrvá první kolo hodnocení vzorků soutěže Vinař roku, celkem se jich sešlo 626 a i v první kole je komise mezinárodní. U téhle soutěže se mi líbí koncept kolekcí, tedy že soutěží celá reprezentativní řada vín jednoho vinařství, ale zároveň mne štvala povinnost mít zastoupeno hned několik různých kategorií vín, která limitovala vinařství specializovaná např. jen na suchá bílá. Aktualizovaná pravidla říkají, že jsou vyžadována vína jen dvou různých kategorií, což je mnohem lepší. Zároveň byl omezen počet přírodně sladkých vín v kolekci postupující do finálového hodnocení na jedno přírodně sladké víno. No uvidíme, jak to letos dopadne… :-)

Vždy jsem říkal, že Americké víno je lepší než Francouzské“, prozradil na Twitteru celoživotní abstinent, majitel vinařství zaměstnávajícího sezónní dělníky z Mexika za pomoci speciálních krátkodobých povolenek a bizarní shodou okolností prezident USA Donald Trump. Prohlášení je pokračováním debaty o dovozních clech, která na francouzská vína možná brzy dopadnout. Tak třeba pár fajn věcí zůstane pro nás v Evropě… :-) Emmanuel Macron se zase rozhodl, že Vinexpo 2020 bude pod jeho oficiální prezidentskou patronací.

Je mu 107 let a už téměř celé století začíná den kávou s panákem whiskey. Univerzální recept na dlouhověkost to samozřejmě není, ale nikdy nevíte…

Komentáře používají Disqus