čtvrtek 4. února 2016

Zprávy z vinného světa a pár fajn vín

Dneska pár zpráv z vinného světa, co mne tak v poslední době zaujalo, a krátké tipy na několik vín. Začneme v Itálii. Tamní finanční police shodou okolností, při vyšetřování něčeho úplně jiného, odhalila padělky Moët & Chandon Imperial Brut. Místní zločinná partička používala prosecco a dávala mu viněty a záklopky asi nejslavnějších bublin na planetě (a vůbec nejobvyklejšího Champagne na trhu, tu jejich schopnost udělat z desítek milionů lahví průměrných bublin cosi prestižního a hodného ceny desítek euro považuji za jeden z největších zázraků marketingu). Při zátahu bylo zajištěno 9200 lahví a viněty pro dalších čtyřicet tisíc, takže žádná malá hra. Potěšilo, že víno nebude zničeno, ale prodáno jako to čím je, základní bubliny.

Tokaj jako oblast se snaží seč může o co nejlepší obraz tamních vín. Nový design lahví pro suchá vína, zrušení nižších kategorií Aszú vín a další kroky. Přímo v městě Tokaj od ledna nesmí být na veřejných místech k vidění vína v PET lahvích.

Claus Preisinger Kalkundkiesel 2014. 60 % Weissburgunder, 30 % Grüner Veltliner a 10 % Chardonnay, biodynamické hrozny, spontánně kvašeno, nefiltrováno, něco málo na slupkách, velké sudy, něco snad trochu amfora či co. Kalnější tmavší žlutá barva. Citrus, lehce krémovost, divočejší, dotyk dřeva, sladší žluté ovoce, syrovější dřevo, mladistvé. Suché, čisté, šťavnaté, moc zajímavé, bezva kyseliny, lehce třísloviny, delší. Syrové, zábavné naturální bílé. Cena by měla být něco přes tři stovky, budu chtít.

O novém vinařském zákoně se mluví i mimo oborová periodika, viz článek Vinařský zákon je děsivým příkladem komunikace ministerstva na webu týdeníku Echo. Aktuální rozbory kupříkladu říkají, že „Administrativní komplikace spojené s dovozem vína na území ČR lze jednoznačně hodnotit jako netarifní překážku zahraničního obchodu s EU. Zařazení vinoték do kategorie výrobců vín je podle některých právních názorů v kolizi se živnostenským zákonem.“ Tohle bude ještě zábava.

Domaine de Montcy Cheverny 2014. Gamay, Pinot Noir a Côt (= Malbec). Bio, spontánní kvašení, nic přidáno krom velmi malé dávky síry. Velmi čerstvé, ovocné, třešňové. Šťavnaté, lehké, mírně svíravé, parádní kyseliny, šťavnatost peckovinového ovoce, zábavné. Chlastací, bezva přirozené poctivé červené. Vozí Fajnšmekr.

Už o tom píše i Forbes… trendem začínají být vína s nižším množstvím alkoholu. Ne nutně nízkoalkoholická, ale prostě v zóně okolo dvanácti procent.

Frankovka 2011 výběr z hroznů z vinařství Halm. Parádní, šťavnatá, výtečně postavená frankovka v bezchybné kondici. Koupil jsem od vinaře jedinou láhev (a to přitom víno chutnal!) a byla to chyba, velká chyba. Krabici bych bral okamžitě…

Komentáře používají Disqus