pondělí 8. února 2016

Rhôna v podání Domaine de l’Arnesque

Před dvěma měsíci jsem tu psal o výtečném Châteauneuf du Pape z Domaine de l’Arnesque (web) a následně neodolal a zakoupil i jejich další vína. Jedná se o rodinný podnik, vinohradničí a vinaří po již pět generací (byť současná generace se vlastně k lahvování vlastních vín tak trochu vrátila, živili se jako négocianti), obhospodařují přibližně 20 hektarů v apelacích Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu a výše zmíněné Châteauneuf, mají snad i nějaké Vin de Pays de Vaucluse. Vinice jsou obvykle docela staré, v průměru okolo padesáti let, a ze tří čtvrtin osázeny odrůdou Grenache. Pro červená je to dále Syrah, Mourvèdre a Carignan, pro bílá ještě trocha Roussane a Grenache Blanc. Pracují normálně, bez chemických herbicidů a hnojiv, převážně ručně, fermentace spontánní a tak, ale žádná certifikovaná bio(dynamika). Vína kvasí v betonových tancích a dále zrají buď tam nebo ve starších použitých demi-muids (600l sudy).

Domaine de l’Arnesque Côte du Rhône Rouge 2013 pochází z vinic v okolí Jonquières a mladších výsadeb v Plan de Dieu, postaveno je na zhruba 70 % Grenache a 30 % Syrahu, někdy i trochu odrůdy Carignan přidají. Víno kvasí i rok zraje jen v betonových tancích. Nijak temná rubínová barva. Čerstvá, pikantní šťavnatá ovocná vůně, že jde o čistý beton a žádné dřevo je znát, dost směrem červené ovoce, peckoviny jako třesně, jemně herbální a kořenitá linka. Čisté, šťavnatě červené ovocné s výbornou kyselinou, relativně plné ale skvěle pitelné, sladké třísloviny, slušná délka. Nekomplikované, zábavné dobře udělané pití. 225 Kč.

Domaine de l’Arnesque Plan de Dieu 2010 (Côtes du Rhône Villages) je odrůdově 65 % Grenache, 20 % Syrah, 10 % Mourvèdre a 5 % Carignan, zde již starší výsadby okolo padesáti let, delší macerace, opět rok zrání ale z poloviny beton a z druhé demi-muids. Temná barva. Intenzivní tmavě ovocná vůně především lesních plodů, nejvýrazněji ostružin, borůvky, dotyk dřeva, zajímavá decentně minerální linka, dotyk kořenitosti, později ovoce do vysychající marmelády. Trochu překvapivě ani drobek živočišnosti (netrvám na ní a nechybí mi, jen z těchto míst, při podobném zpracování a přítomnosti Syrahu tam bývá skoro vždy). Suché, čisté, již trochu nazrálé ale stále s poměrně výraznými tříslovinami, příjemná kyselina, delší, koncentrované, temně ovocné. Poměrně efektní, serióznější víno, povedený kousek. Při běžné ceně 295 Kč za kus navíc solidně naceněný.

Domaine de l’Arnesque Côte du Rhône Blanc 2014 jsem zakoupil spíše „do počtu“, sem tam mi od Rhôny zachutná nějaký ten Viognier ale takové ty Grenache/Marsanne/Roussanne směsky málokdy a i prestižní drahá velká vína tohoto typu si moc neužiju a mám potíže úplně pochopit (ano, chybí mi pořádné kyseliny). Tohle je 70 % Roussane (mladší výsadby zhruba 15 let) a 30 % Grenache Blanc (keře okolo 30 let), školeno bez dřeva, asi tři měsíce ležení na kalech. Výraznější citronová barva. Poměrně výrazná sympatická aromatika spojující žluté ovoce, hrušky, a středozemský bylinkový mix. Suché, uhlazenější, ale nějaká kyselina tam je a rozhodně to nepůsobí nějak utahaně, příjemná ovocnost a bylinkovost, dobrá délka s jemnou hořčinou v doznívání, dobře pitelné a vlastně fajn. Za 245 Kč si klidně dovolím doporučit, pokud vám bílé Rhôny zatím moc neříkají tak je to sympatický úvod.

Komentáře používají Disqus