pátek 26. února 2016

Výtečná bílá burgunda

Již dnes rozšířené choroby a další nastupující, série ročníků s nižšími výnosy a stárnoucí vinice, které je ještě dále sníží. Podobné zprávy z Burgundska lze v podstatě číst ve zkratce jako „je draho a bude hůř“, že jo. Co naděláte. V úterý jsem měl skleničku výtečné bílé burgundy a doufám, že ještě pár let budu mít možnost podobná vína popíjet :-) Pierre-Yves Colin-Morey z Chassagne-Montrachet je stoupající hvězdou, na scéně v podstatě jen pár let, od roku 2001 coby mikronégociant (kde Morey v názvu firmy přinesla manželka Caroline, jejímž otcem není nikdo jiný než Jean-Marc Morey… jména Colin a Morey jim v začátcích dost pomohla při dohodách o nákupu hroznů, půjčkách a podobně) a již předtím zaměstnán v rodinné Domaine Marc Colin, od roku 2005 coby samostatné vinařství, s prvním ročníkem 2006. Ze tří čtvrtin vlastní vinice (necelých 6ha, tedy čtvrtina rodinných vinic, rozdělená losem mezi čtyři sourozence, jejich podíly ale zůstaly doma) a zhruba třetinu hroznů nakupuje (ovšem typicky dnes již z dlouhodobých dohod, některé top polohy již od roku 2001, a navíc na nich rozhoduje co a jak a kdy, od zelených prací po sklizeň). Strávil nějakou dobu ve vinařstvích po světě (Austrálie, Kalifornie) i ve Francii (Languedoc, Rhôna, Sancerre) a přiznává, že je velkým milovníkem ryzlinku. Což možná vysvětluje některé věci, které svým burgundám (ne)provádí :-)

Vinařství připravuje téměř jen bílá vína a těmi se profiluje, červeného mají jen pár sudů (ale to vlastně i některých z top bílých). Lisují celé hrozny, pomalu delší dobu za tlaku okolo dvou barů. Vína jsou trochu netypicky školena především v 350l sudech (a směřuje i k větším, vrchním dodavatelem Tonnellerie Chassin) a částečně v oblasti typických 228l (zde také od François Frères), typicky maximálně třetina sudů nových. Poleží si v nich docela dlouho, lahvována jsou nejdříve po druhé zimě, bez filtrace a obvykle i bez čiření. Nevyhřívá prostory aby podpořil malolaktiku. Vína jsou školena na kalech, ale bez batonáže (promíchávání).

Saint-Aubin „Le Banc“ 2013 spadá pod vesnickou apelaci, jde o relativně mladé výsadby (1995), vinař zde pracuje na pouhých 0.2 hektaru. Výrazná, příjemná, klasická aromatika. Žluté ovoce, hruška, a trochu krémovější projev, minerální, kouřovost, citrusová linka. Svěží, zábavné. Suché, středně plné, opět žluté ovoce a lehká krémovost, výrazná šťavnatá kyselina, minerální dozvuk. Seriózní, poměrně strukturované, vyvážené, parádní burgundské bílé. Na základní Saint-Aubin hodně nadprůměrné. A rozhodně víno, které láká vyzkoušet jeho další vína z této obce, ale i všechno ostatní. Cena nějakých osm stovek, zhruba, na lístku v Grand Cru za 1090 Kč (a servírováno po sklence v kombinaci se srnčím carpacciem s černými lanýži a lesními houbami s květákem).

Komentáře používají Disqus