pátek 12. února 2016

Moravská frankovka a dva alsaské pinoty

Nedávno jsem vyrazil na slepou degustaci vín odrůdy Frankovka do vinného baru Veltlín a těšil se, co zajímavého si na nás připraví. Úspěšnost v hádání nebyla úplně ideální, ale minimálně geograficky se docela dařila. Naprosto jsem ovšem minul s Frankovkou 2012 od Jakuba Nováka (prodává třeba Winegeek), vínem původem ze staré vinice v Havraníkách (tj. Znojemsko), nefiltrovaným, nečiřeným, s minimem přidaných siřičitanů, kvašeným spontánně a rok školeným v dubovém sudu. To jsem poslal, a nebyl úplně sám, do Strekova. Projevem stále poměrně čerstvé, výrazněji efektně sladce ovocné, tmavší peckoviny, trochu moruše, decentně minerální, prašnost. Suché, čisté v chuti, ovocné, delší, trochu teplejší zakulacené ale s pěknou kyselinou, jemně kořenité, moc fajn.

Dovozce Jiří Hron pořádal již druhou ochutnávku Pinot Noir z Alsaska. Tu první jsem bohužel nestihl a musel vzít za vděk jen reportem od Evas, druhou si docela užil. Z šestice červených mne opravdu zaujala hned dvě vína, nejvíce pak Domaine Joseph Gruss & Fils Rouge d'Alsace Pinot Noir Six Pièces de Chêne 2012 (jméno napovídá, že víno bude ve dřevě, nejspíš šesti sudech ;-). Relativně výrazná, seriózní a docela mladistvá vůně, višně a tmavší peckoviny, dobře zapracované dřevo, lehce herbálních tónů. Suché, silnější, dobře postavené, strukturované červené, šťavnaté, výborná kyselina a sympaticky hranatější projev, minerální linka, dobrá délka. Takové „burgundštější“ než alsaské pinoty bývají. Jako na potvoru vinařství keře, ze kterých toto víno pocházelo, vyklučilo :-) Nově mají Pinot Noir Grand V, ale ten jsem nepil.

Na druhé místo bych zařadit Domaine François Schmitt Pinot Noir Coeur de Bollenberg 2010. Dobrá trochu teplejší poloha, staré keře, fermentace i zrání v sudech, rok a půl a kombinace nových a jednou či dvakrát použitých. Oproti vínu od Grusse světlejší „typičtější“ barva, pikantnější vůně, třešně, kouřovost, mírně divočejší dotyk živočišnosti, pěkně dřevo. Suché, středně plné červené, vyvážené, s pěknou kyselinou a šťavnatou ovocností, dobře postavené, seriózní a zároveň výborně pitelné. Dost povedený kousek. V posledních letech vůbec letí kvalita alsaských červených nahoru a není to jen počasím :-)

Komentáře používají Disqus