úterý 5. června 2012

Zajímavá cava a zásuvky vzor „Bordeaux“

Mont-Marcal_cava_ExtremariumVe sklence mi nedávno skončila jedna zajímavá cava od Vinícola Mont-Marçal, středně velkého producenta (asi 40ha mají) z Castellví de la Marca, konkrétně jejich Extremarium Cava Reserva Brut. Odrůdově je tenhle kousek Xarel-lo (50%), Macabeo (20%), Parellada (15%) a Chardonnay (15%), hrozny ručně sbírány. Odrůdy fermentují, po nějakém tom naležení na slupkách, separátně a spíše při nižších teplotách v nerezu, jen Chardonnay kvasí a osm týdnů leží ve francouzských dubových sudech. Druhotná fermentace v lahvi je někde mezi 20 a 30 měsíci, dle ročníku. Všechny tyhle údaje jsem si dohledal až po vypití vína (a proto mně v něm překvapovala, na cavu netypická, sbírka aromat jako vanilka). Dobrovolně přiznávám, že primární impulz k nákupu bylo 90 bodů z Parkerova Wine Advocate. Akorát že je udělil Jay Miller, jehož aféra s hodnocením španělských vín za peníze (rozuměj: „královsky honorované přednášky pro vinaře“) je už dobře známa. No tady úplně špatný vkus neprokázal.

Větší těžší láhev, pěkná viněta. Citronová barva, hodně výrazné perlení středně velkých až menších bublin. Jemnější, elegantní květinová vůně, ke které se přidávají citrusy, náznak vanilky, chvílemi to evokuje dobrý perník, sem tam Crème brûlée, i taková ta klasická šampaňská brioška se objeví. Na Cavu, která mi většinou přijde poměrně přímočará, je to překvapivě vrstevnaté a zajímavé. Suché, čisté, svěží a parádně pitelné. Na jednu stranu lehčí, aperitivní, na druhou s moc pěkným tělem lákajícím ke zkoumání :-) Vyvážené zajímavé bubliny, snadno přístupné a přitom s něčím navíc. Hodně, hodně potěšilo. Za víno jsem zaplatil „závratných“ 10€. Což je o hodně víc než může stát běžná sympatická cava, mnohé jsem kupoval za 5-6€, přesto poměr cena/kvalita špičkový.

zasuvky_bordeaux

Jak pojmenovat privátní značku vína nějaké vinotéky? Mám tip! Najděte si nejčastější jméno v okolí prodejny, takové ty úplně nejprofláklejší jako Jan a Jiří vynechte, a pojmenujte ho po něm. Uvidíte, jak vám budou takový veltlín ze Sklepů Antonín či cabernet Filipův statek rvát z ruky (výraz Château už je bohužel regulován EU). Ale chce to vychytat nějaké ne vyloženě časté jméno, které je právě ve vaší oblasti obvyklejší ;-) Už ani nevím, kde jsem tenhle tip četl, ale vzpomněl jsem si na něj včera při dalších krocích v zabydlování v novém. Pod schody nám totiž vznikl skladovací policový systém vzor „Bordeaux“, viz předchozí fotka :-) Čím jste si v poslední době udělali radost vy?

Komentáře používají Disqus