pondělí 11. června 2012

Mladý Zweigelt od Osičků

osicka_zweigelt_2009Ke konci listopadu jsem ve vinařství Jaroslav Osička (web) chutnal mimo jiné jejich Zweigeltrebe 2009. Víno ještě nebylo lahvováno, zrovna leželo v nerezovém tanku, kde došlo ke smíšení několika různých sudů. K ochutnání bylo ve variantě decentně vyčiřené a také ještě před čiřením. Víno mne nadchlo, naprosto nekriticky. Vracel jsem se z Burgenlandu a tenhle kousek si s tamní produkcí v ničem nezadal, bylo to úžasné pití. Nemohl jsem se dočkat, až přijde do lahve. A tam už nějakých pár týdnů konečně je. O víkendu jsem ho otevřel a…

sklenka

Furt dobrý, ale mladý! Moc pěkná barva, výraznější, mladá rudá. Šťavnaté, peckovinové ve vůni, trochu divočejší, čisté, přirozené, lákající k napití. Evokuje višně, lehce kořenitost, náznaky dřeva a čokolády. Suché, čisté, višňově šťavnaté a výborně pitelné, sladší ovocitá linka, dobrá dochuť. Nijak zvlášť plné ale přitom dostatečně důrazné, výborně postavené červené. Zatím ale takové hranaté, v lahvi vystoupila kyselina a nějaké to tříslo, ještě je třeba aby se s novým prostředím srovnalo a trochu uzrálo. Každopádně moc potěšilo a jde o zajímavého nástupce výtečné osmičky (která je stále ještě v prodeji). Níže pár fotek z vinařství, některé jen tak pro atmosféru.

hrozno_v_sudujara_osickakrizlubos_osickamincemusky_1osicka_sudmusky_2

Sobotní oběd před cestou na Žižkovské pivobraní (sympatická akce to byla, byť jsem si spíše ověřil kvality některých pivovarů, než že bych objevil nějakou novou bombu), krůtí stehno s nějakou tou osmahlou zeleninou. Co jste o víkendu jedli a pili vy? :-)

kruti_stehno

Komentáře používají Disqus