čtvrtek 14. července 2011

Terroir je když spojíte...

paprsky_svetla ... no co všechno? Kolik proměnných zahrnete do definice tohoto pojmu, tak oblíbeného od vinařů, přes vinné nadšence až po odborníky na marketing? Jen fyzické parametry kusu země kde réva roste (podloží, jestli je nahoře jíl nebo písek, sklon vinice) nebo také typické mikroklima, obvyklé množství srážek a slunečního svitu? Jsou neoddělitelnou součástí terroir i zásahy člověka (tak minimálně ta volba plodiny pro pěstování ano), například odvodnění celých oblastí, drenáže (bez kterých by třeba současné Bordeaux byla věčně zatopená bažina), zterasování svahů či zasypání kusu země bílým kamením (jen se mrněte na vinici, kde vzniká slavné Tignanello)? A pokud ano, tak jsou v pohodě i ty v současnosti „vyráběné“ terroir, nebo muselo k zásahu dojít před pár stovkami let? :-) A pokud uznáte odvodňovací kanály pod vinicemi, vezmete pak na milost i různé metody zavlažování?

smerovka Dříve bylo obvyklé dosahovat těch nejlepších výsledků mícháním více míst původu do ideálního vína, dnes naopak sílí tlaky po (alespoň dojmu) čím dál větší přesnosti a preciznosti díky lahvování jednotlivých vinic či jen jejich speciálních částí. Typickým příkladem trendu je Barolo. Je totiž snazší měřit efekt terroir, když pěstujete jen jednu či dvě odrůdy. Budeme tedy do terroir počítat i spojení místa právě s konkrétním druhem révy? A co takhle nakonec započítat i místní zvyklosti, metody zpracování, technologie? Jdou třeba techniky „gárážistů z Bordeaux“ a jejich vyzrálá a koncentrovaná vína, jiná než by ze stejného kusu vinice udělal „tradicionalista“, proti konceptu terroir? Jak se vůbec podepisuje pouhopouhé rozhodnutí jaké zelené práce uděláte a do kdy necháte hrozny na keři viset? A co třeba vůně kouře po velkých požárech či eukalyptu (z olejů rozprašovaných větrem) v některých vínech z Austrálie? Taky terroir nebo už vada? Co znamená „terroir“ pro vás? Jak si ho vykládáte? Podělte se v komentářích.

vcela To jen tak k zamyšlení na léto. Vlastně mne k tomuhle dotazu nakopl letní tábor, na kterém ještě stále jsem. Už několik dní si čtu na louce, na kraji lesa, a čumím do krajiny. A sleduji, kam sluníčko svítí nejčastěji, kde fouká a kde ne. Ne že bych tu chtěl vysazovat vinici, ale jsou to všechno faktory, který by hrály roli. Navíc se tu děje jedna úžasná anomálie... skoro každoročně se stane, že na jedné straně louky a potoka prší, zatímco na druhé, o sotva dvacet metrů dál, ne. Jestli to dělají přilehlé kopce a proudy vzduchu to nevím, ale lepší důkaz o fungování mikroterroirů a rozdílů i na velmi malém kusu zdánlivě totožného kusu krajiny (nezávisle na podloží!) jsem si nemohl přát :-)

louka

Komentáře používají Disqus