úterý 19. července 2011

Polonahé vinařky, nejlepší Sauvignon, červené do stavu beztíže a nový vinný blog

JungwinzerinnenNa úvod něco vyloženě letního. O vínech Rakouska a obecně tom, jaký před námi mají náskok, jsem tu už psal několikrát. O moc lepší vinařský marketing nikde jinde nepozoruji, ale i samotná vína leckdy patří mezi světovou špičku. Krom propagací organizovaných jejich oborovou organizací se vezou i na jedné populární vlně, kterou je svlékání osob různých profesí pro účely promo kalendářů a všemožných kampaní. U nás už jsme mohli vidět sportovkyně a dokonce i političky, v Rakousku jsou to vinařky! Dobře tím ilustrují jeden z přístupů k vínu, který říká, že méně je někdy více :o) V tomto případě „méně“ povětšinou znamená plavky či spodní prádlo, ty stydlivější si ponechávají letní šaty :o) Už po několik let slečny a paní z vinařství v různých rakouských oblastech připravují kalendář Jungwinzerinnen (web), brzy bude v prodeji ročník 2012. Prý je to dobrá reklama na jejich podniky. Věřím, že návštěvnost sklípků tahle aktivita zvýší. Kdo z vinařské profese se svlékne u nás? :-)

Tohle už není úplná novinka, ale ještě jsem se to tom nezmiňoval. Titul pro nejlepší Sauvignon si ze San Francisco International Wine Competition, největší soutěže vín v USA (a jedné z nejprestižnějších ve světovém měřítku), odneslo Vinařství Líbal z Horních Dunajovic a jejich Sauvignon 2010 VOC Znojmo. Domácí desítkové Sauvignony mají obecně našlápnuto hodně dobře a stojí za pozornost, ať už byl ten ročník jakkoliv komplikovaný a pro mnohé vyloženě špatný. Hodně mne těší, že už začínáme ze zahraničních soutěží (ač na medaile na lahvích obecně moc nedám) tahat i ocenění pro vína suchá, nejen za všemožné slaďochy a obludné přívlastky.

O resveratrolu, antioxidantu přítomném především v červených vínech, a jeho zdravotních účincích se mluví už docela dlouho. Teď to vypadá, že byl objeven jeho pozitivní vliv proti některým účinkům stavu beztíže. Mám ale obavu, že astronauti se lahví hutných červených vín asi nedočkají, vsadil bych se na tabletky nebo nějaký ten nealkoholický amaroun :o)

Hip, hip, hurá! Léto začalo novým wineblogem, byť jeho autor tedy na vínopsavecké scéně vůbec nový není. Tedy autor… autorka je to! Blog s titulkem „Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně“ najdete na adrese http://evas.blog.cz/ a setkáte se na něm s příspěvky autorky známé z O Víně i komentářů na ostatních vinných blozích. Že je v psaní vytrvalá a jde jí to už tedy dokázala jinde, snad jí elán vydrží i na úplně vlastním písečku :-) Držím palce!

P.S. Foto v titulce je oficiální promo (http://www.e-ledermueller.com/) na kalendář pro letošek a vinařka měsíce února, Christina Weber z Weingut Weber (Štýrsko). Případní zájemci další vinařky snadno najdou přes Google, klíčové slovo Jungwinzerinnen :o)

Komentáře používají Disqus