pondělí 18. července 2011

Vinné sámoškovky do stovky a jedno skoro pivo

habanske_portugalZpět z tábora v civilizaci. Po dvou týdnech velice romantického koupání v ledovém lesním potoce člověk tak nějak ocení vyloženě neromantickou ale teplou sprchu :-) Každopádně dneska ještě odhrnu pár sámoškových vinných dojmů, nákupních tipů do stovky. Nakonec jsem se věnoval jen dvěma vinařstvím z Moravy a jejich úplně základním řadám. Na prvních místě doporučení jsou jasně Habánské sklepy. Už jsem tu docela nadšeně psal o jejich Modrém Portugalu 2008 (a koukám, že se mi líbil i loni, jen za ten rok dozrál do krásy), ten v obchodě došel a byl nahrazen ročníkem 2009. Překvapivě je to víno tvrdší než jeho starší bratříček (čekal bych to naopak), s výraznější kyselinou, ale stále pěkně třešňově ovocité, vyvážené, dobře postavené, vlastně poměrně dlouhé a velmi dobře pitelné. Cena byla k devadesáti korunám, podražilo, ale pro mne jasný favorit pro nákup domů. Ale ani další vína od Habánů nezklamala.

Nakonec jsem vyzkoušel jejich Müller Thurgau 2008, lehčí vyváženou a hodně příjemnou záležitost do muškátových tónů, jemnější uměřené a trochu krémově ovocité Chardonnay 2009 a skvěle pitelný lipový Ryzlink rýnský 2009, tvrdší, dobře postavený, dost povedený. Ta vína nebyla převoněná, nepůsobila nějak uměle a vykonstruovaně, stála okolo 90,- korun (milerka byla levnější) a ani s jedním bych neměl problém doma. Vypadají pěkně, jsou levná, dají se otevřít s návštěvou co není nějaký vinný nadšenec, při vaření i k vaření… :-)

habanske_chardonnayhabanske_mullerhabanske_ryzlink


Druhým podnikem je Znovín, kde jsem projel sérii vín v té úplně nejlevnější „orlicové“ řadě bez uvedení ročníku, kterou jinak míjím (na webu ji nenabízí). Jde na ní hezky sledovat cenu odrůd, nejlevnější je Müller Thurgau (69.90,- za litrovku), pak jde Frankovka (74,-), Svatovavřinecké (76,-) a exkluzivní Rulandské modré (84,- Kč). Cena u Merlotu mi unikla, ale za něj si vůbec Znovín zaslouží černý puntík, protože se až malým písmem na zadní vinětě dozvíte, že zemí původu je Francie (nevadí mi tolik nákup vína v zahraničí, ale že není import v té řadě vín odlišen nějak jasněji).

znovin_mullerznovin_rulandske_modreznovin_svatovavrinecke

Tady už jsem bohužel zdaleka nebyl tak příjemně překvapen. Výjimkou je Rulandské modré, které je vzhledem k ceně prostě skvělé, a už jsem to tu psal dříve, nejednou. Moc nechápu, jak se jim daří držet takhle rok od roku, šarži po šarži, stejnou kvalitu. Opravdu moc pěkné víno je to, vyvážené, skvěle pitelné, aromaticky i chuťově „typický pinot od Znovínu“, peckovinový, trochu živočišný, něco sušených brusinek, dobrá kyselina i délka. Baví mne. Totéž už nešlo říct o Frankovce a Svatovavřineckém, což byla „jen“ jednoduchá, čistá, obyčejná až poněkud nudná červená s ničím navíc, tedy odpovídala kategorii a ceně, ale stejně je ten skok od rulandy dost zvláštní. Nejlevnější milerka také nejlevněji chutnala, řidší neutrální bílé víno aromaticky do muškátových a trochu zemitějších tónů.

cool_lemonNejvětší „objev“ jsem ale stejně udělal v pivní lahvi. Produkce Staropramenu mne obvykle nijak neexcituje, ale jedno pivo (když nepočítám výborné pšeničné, které ale točí jen přímo v pivovaru, respektive Potrefené huse Na verandách) se jim fakt povedlo. Je to nový Cool Lemon! :-) Dokonalé letní pití, něco mezi citronovou limonádou a běžným světlým pivem (pocitově spíš limonáda na pivní bázi než pivo s příchutí), ale působí o hodně „spojeněji“ než opravdové mixy a třeba známý Radler. Osvěžující, trochu nahořklé (citronová kůra), trochu kyselé, trochu nasládlé, jen dvě procenta alkoholu, pije se to samo. I zarytým nepřátelům podobných „pivních herezí“ doporučuji zkusit, v poměru k ceně (láhev i za 13,- Kč, byť kdo ví zda nejde o zaváděcí ceny aby se to trochu prosadilo) bezkonkurenčně nejdostupnější záležitost tohohle typu na trhu. A jestli k podobným kouskům máte až příliš velký odpor, tak někde vyhledejte alespoň Fastball, jen 9° specialitu pivovaru Matuška, to je už poctivě připravené dobré pivo, ale taktéž z kategorie bezva lehčích letních kousků.

bourani_teepee

Bouráme, tak zase za rok…

Komentáře používají Disqus