úterý 20. července 2010

Kvalita měřená na můry

motyl Kdo četl minulou zprávu z lesa, nejspíš si všiml, že s vínem z nejbližších místních zdrojů (aktuálními dodavateli našich zásob jídla i pití jsou vietnamská večerka, COOP / Jednota a malý Spar) jsem si zrovna moc neužil. Od té doby se zadařilo objevit pár fajn kousků, pravda i za cenu několika příšerností. Ale dnes hlavně o tom dobrém. Statisticky lépe v levných kouscích (protože prakticky nic drahého tu ani nemají) vycházejí vína z Moravy, zahraničí zklame spíš (= Morava je možná jednoduchá a obyčejná, ale alespoň pitelná). A taktéž jsem si vystavěl několik čistě nevědeckých a v laboratorních podmínkách nejspíš jen těžko ověřitelných teorií. Vezmu to rychle, baterka v notebooku mizí a rád bych napsal ještě něco koncem týdne...

housenka
duna Nejprve ty můry z titulku. Jakmile dorazí tma a stůl osvětluje jen petrolejka, mají tendenci se ve víně topit v množství větším než malém (a ve dne po všem lezou jejich housenky). Zvláštní je fakt, že více jsem jich vždy vylovil z těch vín, která zároveň hodnotil kladněji. Minule navrhovaný index pitelnosti by tedy mohl být v jednotkách „můr v hodině“. Kupříkladu nedávný Merlot z Francie by měl nula, roséčko z Kounic se dostalo na sedm a rulanda ze znovínu získala vysokých dvanáct (přepočteno ze dvou můr v deseti minutách). Index můrovatosti by tento blog jistě odlišil od konkurence se sto či dvacetibodovkou, od plných či prázdných skleniček, hvězdiček a dalších abstraktních stupnic neukotvených v nezávislém měření :o)

svijany Už loni jsem si všiml, že víno zde v přírodě odchází nějak rychleji, než se tomu děje v Praze. Logickou a odvážnou teorií je to, že zkažený vzduch ve velkoměstě, narvaný oxidem uhličitým z aut, působí jako konzervant. A nebo je to taky úplně jinak, že jo. Berte tyhle táborové zápisky s humorem, ještě více než obvykle. Ostatně mám čím dál větší pocit, že v odpudivých vedrech dní minulých (když nepočítám jeden celý den deště, kdy dokonce uprostřed noci dorazila policie „pomáhat a chránit“ traktorem až k našim týpí, když předtím odtáhla několik set metrů vzdálená auta dál od rozvodňující se říčky... takovéhle služby bych z daní platil rád), ve kterých se mi opravdu dobře četla pouštní Duna, má nejlepší poměr cena/kvalita vychlazené pivo. Zkoušíme všechna zde dostupná v cenové kategorii okolo deseti korun a slavíme rozhodně větší úspěchy, než s víny do stovky. Ale teď už k těm vínům...

sedlak_cabernet_moravia Objevem se stalo Rodinné vinařství Sedlák z Velkých Bílovic, mají je ve Sparu i ve večerce (oba obchody tu očividně sdílí dost sortimentu). Prvním ochutnaným vzorkem byl zemský Cabernet Moravia 2008, v zelené bordeaux lahvi, pod plastovou záklopkou a korkem lepeným z drti s pevnou dvojploškou. Hlubší barva do fialové, příjemná výrazná vůně, ovocitost, kořenitost, odrůdový sladký makový koláč a trocha červené papriky. Suchá, středně plná chuť, ovoce, kyseliny, sťavnaté, dobře postavené a výborně pitelné, delší doznívání s dotykem kávy. Moc dobře udělané, bavilo by nejspíš na pití i doma. Mám tu od nich ještě Portugal a Rulandské šedé.
Zdroj: Spar | Cena: 130,- Kč | Verdikt: moc fajn morávka a víno doporučeníhodné

znovin_rulandske Druhým vyloženě fajn červeným je jakostní Rulandské modré ze Znovínu Znojmo, z marketové řady bez uvedení ročníku. Zelená bordeaux láhev, kratičký korek lepený z drti. Barva spíše hlubší švestková. Vůně nezaměnitelná, čistá a efektní, znát odrůda i producent, takže pokud jejich styl pinotu můžete, jste doma. Ovocitost do červených peckovin, lehce živočišné tóny v takovém tom gulášovém stylu, na kategorii vína poměrně bohaté a rozvíjející se ve sklence. V chuti středně plné, trpčí peckoviny, vyvážené, dobře pitelné a delší víno. Moc fajn! Skoro bych podezříval Znovín, že takhle do základu nalahvoval některý ze svých přívlastků, aby obsáhl větší část trhu. Nebylo by to poprvé. Třeba k odhalení pomůže číslo šarže 93-2009/50.
Zdroj: Spar | Cena: 78,- Kč | Verdikt: fajn znovínský pinot za směšnou cenu, další nákup jistý

bzenec_ryzlink Příjemné bílé překvapení zastupuje Zámecké vinařství Bzenec (tedy vlastně Moravské vinařské závody Bzenec) a jejich jakostní Ryzlink rýnský 2007. Čirá bordeaux láhev, plastová záklopka a korek lisovaný z drti. Příjemná, tak akorát výrazná vůně s dominancí lipoviny a trochou „tramínových“ odkvétajících květin, něco medu, fajn. V chuti suché, s jemnou perličkou na jazyku v úvodu, spíše lehčího střihu ale vyvážené, čisté a s dobrým dozníváním. Med, lípa. Jednoduché, ale odrůdu nezapře a pilo se moc dobře.
Zdroj: večerka | Cena: 75,- Kč | Verdikt: naprosto v pořádku základní ryzlink za fajn cenu

kounice_frankovka_rose A na závěr růžové, Frankovka 2009 z Víno Kounice. Láhev čirá tvaru flétna, plastová záklopka a celokorek. Lososová barva, čistá jednoduchá ovocitá vůně do kompotovaných jahod. Čisté a svěží i v chuti, opět do jahod, dostatek kyselin, moc dobře se to pije. Roséčko bez větších ambicí, podvečer však zpříjemnilo a nebál bych se ho ani v netáborových podmínkách.
Zdroj: COOP | Cena: 99,- Kč | Verdikt: korektní dobře pitelné rosé v líbivém obalu

Baterie hlásí zbývající energii na 48 minut, takže pokračování snad ještě i příště...

Komentáře používají Disqus