čtvrtek 22. července 2010

Portugal, Zweigelt a Muškát

portugal_habani Dnes to musím vzít hodně stručně, baterka v notebooku už poběží jen pár minut a spoustu šťávy sežere konverze fotek. Vynechám táborové vinné teorie (viz předchozí zápisek) a vrhnu se rovnou na vína. Pro začátek něco dobrého, základní jakostní Modrý portugal 2008 z Habánských sklepů. Protáhlá fajn láhev, plastová záklopka a korek lepený z drti s pevnou dvojploškou. Hezká rubínová barva, čistá příjemná vůně do červených peckovin, jednoduché ale přitažlivé. Ve středně plné chuti se vše opakuje, víno má dost kyselin ale je vyvážené a skvěle se pije.
Zdroj: Spar | Cena: 73,- Kč | Verdikt: příjemný moc dobře pitelný portugal, dobrý nákup

wegenstein_zweigelt_rose A teď jeden odskok do Rakouska, ve sklenkách nám skončil Wegenstein Zweigelt Rosé a byl to děs. Čirá láhev se šroubovým uzávěrem má dost nevkusnou vinětu, na fotce jsem se to snažil trochu maskovat, ale kombinace barev působí fakt divně. Samotné víno se projevuje velice divnou ovocitostí, trochu maliny, ale vše v podobě jako z šumivého nápoje z vitamínové tablety. Ani můra to nechtěla. Vzhledem k jemnému perlení bych si tipnul, že víno mělo lehký zbytkový cukr a ve vedrech dní minulých se rozkvasilo. Kdo ví, kolik dalších takových je v prodeji.
Zdroj: Billa | Cena: zhruba 80,- Kč | Verdikt: divně rozjeté rosé, možná vadná láhev

bzenec_muskat_2009 V košíku nám skončilo Zámecké vinařství Bzenec (Moravské vinařské závody Bzenec) s jakostním Muškátem moravským 2009. Čirá bordeaux láhev, plastová záklopka, korek lepený z drti. Výrazné muškátové aroma, trochu zemitosti, lehce ovocitá citrusová linka. V chuti suché, výraznější kyselina, svěží a lehké, dostatečně dlouhé. Aromatické, bezproblémově pitelné bílé jak dělané i do střiku.
Zdroj: Vietnamská večerka| Cena: 70,- Kč | Verdikt: voňavka na pití ve větším

Dochází baterka, pro dnešek to musím ukončit a další zprávy až v týdnu v Praze, několik vín jsem ještě zpracovat nestihl. Skoro mám ale pocit, že pokud chci nenáročné lehké a pitelné víno za rozumnou cenu, mohu celkem s klidem sahat po marketových řadách větších výrobců z Moravy, což je potěšující. Zvláštní je, že u jejich vyšších řad z testování doma mám dojem, že nejsou vyvážené (hon po vysokých přívlastcích) a stále z nich někde čouhá to či ono. A vína někde uprostřed se hledají čím dál hůř. Téma pro bližší zkoumání...

Komentáře používají Disqus