čtvrtek 15. července 2010

Čtvero vín z večerek a supermarketů

vdp_merlot_2008 V nedávném zápisku „z divočiny“ jsem předeslal, že tu hodlám vyzkoušet vína z nabídky přilehlých sámošek, večerek a dalších podobných zdrojů, protože vinotéku tu prostě nemají a od loňska zkrachovalo i květinářství, které mělo v nabídce pár fajn lahví a stáčelo sudovku. Dnešní článek je shrnutí poznámek k prvním čtyřem ukořistěným lahvím. Většinu vzorků dovážejí další účastníci tábora, kteří mají za úkol „koupit slušné víno“ během nákupu běžných zásob, takže dostávám myslím docela pestrou přehlídku standardní nabídky zdejších prodejců a otevírám i lahve, kterým bych se nejspíš za běžných okolností vyhnul. Začněme rovnou tou suverénně nejhorší...

Chevalier de Fauvers VdP Merlot 2008 je jakési základní červené z (nejspíš) jihu Francie, uzavřeno v lehké lahvi tvaru bordó se šroubovým uzávěrem. Víno má neutrální, nijakou vůni, nepopsatelně nudnou. V chuti suché, dost kyselin, řídké, trpké, nudné. Prostě úplně nanic.
Zdroj: Vietnamská večerka | Cena: 60,- Kč | Verdikt: vyhnout se obloukem

moldavske_chardonnay Druhou lahví je Chardonnay (ročník neuveden) z podniku Vinaria Bostavan, původ hroznů je v Moldávii, konkrétně oblasti Onesti. Víno je v tvarově dost netypické lahvi, která na zákazníky očividně funguje, ale já mám vždy pocit, že tím výrobce maskuje špatný obsah. Pod plastovou záklopkou se skrývá krátký korek lepený z drti.Víno má velmi typickou (pro „trendy“ novosvětské Chardonnay let minulých) a výraznou vůni do exotického ovoce v kombinaci s decentní oxidázou. V chuti suché, lehké, ovocité, hodně vysoká kyselina, překvapivě čisté a slušně pitelné. Jednoduché, technologické, ale neuráží.
Zdroj: Vietnamská večerka | Cena: 159,- Kč | Verdikt: vzhledem k ceně druhý nákup neplánuji

Ještě cestou z Prahy jsem v Bille ve Strakonicích zakoupil dvě lahve Cuvée 2008 z Vinných sklepů Velké Bílovice, ovšem jak v případě červeného tak bílého jsou hrozny ze Strážnice (podoblast Slovácká), což je tak trochu divné. Obě vína jsou v zelené bordó lahvi, pod plastovou záklopkou je korek lepený z drti s pevnou dvojploškou. Bílé je směs Chardonnay & Sauvignon v přívlastku výběr z hroznů, při ceně 90,- Kč to docela vzbudí pozornost. Mne zaujalo, že víno je to suché. Po nalití nepotěší tak trochu zatuchlá vůně jak z nevymytého sudu, to bych u supermarketového vína nečekal. Z toho se vylupují květiny a kořenitost. V chuti suché, zemité, plnější. Výrazně se projevuje alkohol, víno je hodně neharmonické a až pálí v krku, je tam znát i vyšší síra. Vypít toho víc, mám pěkné pálení žáhy. Skoro mi to přijde jako nějaké nepovedené víno, které se někdo snažil zachránit smícháním s jinou odrůdou a přisířením.
Zdroj: Billa | Cena: 90,- Kč | Verdikt: neharmonické, divné, nedoporučeno

bilovice_cuvee_2008 Červené ze stejné řady je směsí Rulandské modré & Modrý Portugal a uveden je tentokrát přívlastek pozdní sběr. Projevuje se veskrze příjemnou ovocitou vůní nejvíce připomínající dobře udělaný chladnější lehčí pinot. Postupně lovím peckoviny, jahodový kompot a při lehkém zteplání i náznak vesnického dvorku a jemně těkavky. V chuti suché, lehké, s výraznější ale příjemnou kyselinou, trochu třísla. Vyvážené, pěkně se pije a mizí velmi rychle.
Zdroj: Billa | Cena: 90,- Kč | Verdikt: výborně pitelné jednodušší červené, klidně bych dal znovu

rybi_hlavy testoviny
teepee_v_noci Okolo tábora krouží neuvěřitelná kvanta světlušek, opakovaně se je snažím nějak efektně vyfotit, ale naprosto se mi to nedaří. Přemýšlel jsem taky, že k těm vínům hodnoceným odsud z lesů budu dávat nějaký „index pitelnosti“, stále tu sleduji index pravděpodobnosti srážek, výskytu klíšťat a tak, další číslo by bylo hezky do počtu :o) Vaříme jídla jednodušší i komplikovanější, ze surovin obyčejných i v táborových podmínkách nečekaných. Prostě je to pohoda.A vypadá to, že díky nějakým novým vinným úlovkům by ten další zápisek nemusel být tak depresivní jako ten dnešní :o)

Komentáře používají Disqus