pondělí 25. července 2011

*****, 20, 100 – degustace plná bodování

vyplnovani_tabulekJe to docela nedávno, co jsem se tu znovu zmiňoval, proč na tomhle blogu vína neboduji (a nejspíše se to nikdy nezmění). Přesto mi to nedalo a minulý týden jsem, za pomoci desítky ochotných milovníků vína, učinil malý experiment. Šest vzorků vína podávaných naslepo (+ vzorek nultý předem známý) a hodnocení hvězdičkami, ve stobodovce a v dvacetibodovce. Navíc okořeněno tím, že u stupnice 20 i 100 každý výsledek nejdříve střelil od boku a teprve poté spočítal v tabulce. Většina účastníků bodování běžně nepoužívá – někdo to již dříve zkoušel, někdo i absolvoval kurz či bodování vín měl ve škole, ale část účastníků se s ním prakticky setkala poprvé. Nešlo o žádný vědecký experiment, spíš takové zpestření běžné ochutnávky, přesto úplně beze smyslu to snad nebylo. Co se podařilo zjistit?

Podařilo se nám v praxi ověřit několik známých problémů bodování, obzvláště pak ve stobodové tabulce. Kupříkladu ten, že sčítání není žádná sranda! :-) Při leckterých hodnoceních se tabulky v podstatě nepoužívají a hodnotitelé střílí body od boku, protože odchylka je nevýznamná (Wine Spectator zjistil, že hodnotitelé mají v hlavně nějakou bodovou představu a té se pak snaží přiblížit při vyplňování tabulky => tabulka je „zbytečné zdržování“, protože je stejně manipulována tak, aby degustátorovi vyšla požadovaná hodnota). I tohle se nám povedlo ověřit :o) Průměrná odchylka čísla od boku vs. výpočtu v tabulce byla u stobodovky 0.9 bodu (pokud nebudeme počítat úvodní testovací vzorek, s ním by to bylo 1.1; výsledek mohlo trochu ovlivnit to, že hodnotitel sem tam doplnil “odhad” až po výpočtu, protože na to předem zapomněl, ale snad se to nedělo nějak často) a u dvacetibodovky 0.5 bodu. Odchylka byla logicky největší u „kontroverzních“ vín. Když se ale podíváte třeba na degustační systém FIJEV, tak vyplnit podobný formulář u každého vína je docela prácička :o) Přesto to vypadá na zbytečné zdržování (samozřejmě bez tabulky jen těžko dohledatelné kdo a na čem víno sestřelil) a jako lepší se jeví napsat běžné textové poznámky a body prostě odhadnout.

vyplnovani_tabulek_vinoKrásně se také ukázalo, jak úplně naprd je průměrování, protože dokáže zajímavé víno sestřelit čísly do kategorie běžných, byť pro některé jde o víno fantastické a téměř velké, zatímco jiným přijde jako vyloženě strašné (a tohle není problém jen u amatérů, stejně tak se to děje i v hodnoceních v různých časopisech). Tohle je jeden z důvodů, proč když už body (které prostě nejsou nějaká exaktní věda, ať už ty tabulky na vyplnění vypadají jakkoliv sofistikovaně), tak je preferuji od jednotlivce u kterého lze postupně zjistit vkus a preference, spíše než mnohem méně říkající průměr davu (bonusově doplněnému textovým popisem jen jednoho z účastníků, čímž dochází k téměř úplně nesmyslnému stavu – popis jednotlivce, body průměrný názor skupiny). Na výsledcích jsem mohl i krásně pozorovat odchylku jednotlivých hodnotitelů – ten nejtvrdší byl ve stobodovce v průměru o 3.7 bodů níže než ostatní, ten nejměkčí naopak o vysokých 5.5 nad průměrem.

Další zajímavá záležitost je rozdíl ve výsledcích ve stobodové a dvacetibodové stupnici. Kupříkladu já se nechal hodně svést na scestí sugestivními textovými popisy u dvacetibodovky (= v některých kategoriích víno nepenalizoval, protože prostě při „Appropriate body for varietal/type and age“ vs. „Nearly correct body for varietal/type and age“ mi víno přišlo Appropriate a sebrat půlbod jen „aby to vyšlo“ se mi nechtělo) a dostával se ve vypočtených hodnotách o dost výše než byl můj odhad, zatímco u stobodovky byl rozdíl minimální. V průměru jsem na stobodovce hodnotil na desetinu přesně tak jak byl celkový průměr všech, ale na dvacetibodovce byl o vysokých 1.2 bodů výše. Přitom v odhadu jsem se lišil jen o 0.18 bodu (na stobodovce o bod). Jinak řečeno – kdybych měl k vínům o kterých píšu dávat i bodové hodnocení, tak je opravdu mohu v klidu střelit od boku a tak nějak budou demonstrovat „obecný průměr“ jedné skupiny pražských vinných nadšenců :o)

reisten_riesling_2008Reisten Riesling 2008 pozdní sběr (řada Classic, trať Valtická, oblast Mikulovská)
Toto víno bylo použito jako nultý vzorek pro představení jednotlivých hodnotících systémů, zkušební bodování a „kalibraci“ představ o jednotlivých hodnocených parametrech. Pro mne jde o velmi slušný rýňák momentálně celkem klasického projevu do medových tónu, s velmi pěknou kyselinou, nijak zvlášť plný ale vyvážený a velmi dobře pitelný. Takto dopadlo (byť zde bylo víno známo, jde o průměr po zkušebním hodnocení, před společnou „kalibrací“) v průměru hodnocení:

Hvězdičky: ***
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 15.2
Dvacetibodovka – výpočet: 14.9
Stobodovka – odhad před výpočtem: 83.9
Stobodovka – výpočet: 86.5

Další tři vína byla již podávána naslepo, hodnotitelé měli informaci že jde o ryzlink a to ročníku 2008 a mladšího. Teprve po zhodnocení všech tří vín jsme si srovnali čísla a vína odhalili.

Weingut Frank Brohl Riesling Alte Reben 2010 Kabinett trocken (Mosela, Německo)
Čistý, svěží, ještě velmi mladičký ryzlink (dokonce to vypadá na nějaké předběžné lahvování), ale s velmi slušnou stavbou a minerálním základem, osvěžující, poměrně dlouhý. Sympatické lehčí pití. Jedno z vín, u kterého panoval velký rozpor; části se příliš nelíbilo, jiní z něj naopak byli nadšeni.

Hvězdičky: *** (a chlup)
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 15.2
Dvacetibodovka – výpočet: 15.7
Stobodovka – odhad před výpočtem: 84.7
Stobodovka – výpočet: 85

Dr. Randolf Kauer Bacharacher Kloster Fürstental Riesling 2009 Kabinett trocken (Mittelrhein, Německo)
Mladý, svěží, minerální, květinový ryzlink. Lehčí až středně plný, dobře postavený, spíše tvrdší s hodně výraznou kyselinou, slušně dlouhý. Tenhle kousek bodově skákal o něco méně, přesto rozhodně nešlo o jasnou shodu.

Hvězdičky: (jen chlup chybí do) ***
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 14.5
Dvacetibodovka – výpočet: 14.3
Stobodovka – odhad před výpočtem: 82.6
Stobodovka – výpočet: 82.5


Reisten Riesling Maidenburg 2008 pozdní sběr polosladké (trať Valtická, oblast Mikulovská)
Výrazný, vyzrálý, bylinkovo-medový ryzlink, kořenitý, silný, sladký ale dobře podpořený kyselinou, delší, vyvážený, tahle konkrétní láhev s trochu zvláštní hořkostí v delším doznívání. Velmi povedená trochu líbivější záležitost. Panovala u něj shoda „zaslouží si hodně bodů“ a „tohle bych každému doporučil“, zároveň ale s častým komentářem na téma líbivosti a že je trochu „udělané na efekt“. Z Decanter World Wine Awards si odneslo nálepku „Commended“.

Hvězdičky: *** a ¾
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 16.8
Dvacetibodovka – výpočet: 17.3
Stobodovka – odhad před výpočtem: 87.6
Stobodovka – výpočet: 89.7

bodovani_bila

U červených vín skupina znala předem jen to, které tři odrůdy se v setu objeví a že nejde o nějaká vyloženě archivní vína.

Habánské sklepy Frankovka 2009 jakostní suché (Morava)
Čisté, ovocité, jednoduše postavené. Suché, ne úplně vyvážené a trochu hrubší, poměrně obyčejné ale slušně pitelné a bezproblémově udělané základní červené. Zde panovala poměrně velká shoda.

Hvězdičky: ** a ½
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 14.5
Dvacetibodovka – výpočet: 13.7
Stobodovka – odhad před výpočtem: 80.9
Stobodovka – výpočet: 81.5

Weingut Ipsmiller Zweigelt Altenbergen 2008 trocken (obec Schrattenberg, Weinviertel, Rakousko)
Tmavé v barvě i vůni, výrazné, už od vůně hutné, efektní, lehce živočišné, do třešní až griotkových tónů, s hodně výrazným vlivem sudu. Suché, ovocité, efektní, plnější, s výrazným dřevem a delší dochutí, ve které se ale objevuje mírná a těžko zařaditelná pachuť. Na Valtických vinných trzích mne bavilo o kus víc, přesto dost slušné víno. Práce se dřevem je pro mne spíše směrem „ovonět kvalitní vinný základ“ než že by měla hlubší smysl, docela by mne zajímalo co to udělá třeba za dva roky. Tenhle kousek si vysloužil jak naprosté odsudky (66 bodů) tak vyloženě až nekritické nadšení (95 bodů) a prostě jsme se na něm neshodli. Komise VVT mu dala 78.67b, Peter Moser z Falstaff pak 87 bodů.

Hvězdičky: (jen chlup chybí do) ***
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 15.9
Dvacetibodovka – výpočet: 15
Stobodovka – odhad před výpočtem: 85
Stobodovka – výpočet: 84

St. Andrea Pinot Noir Paptag 2007 (Eger, Maďarsko)
Bledší barva, čistá jemnější třešňová ovocitá vůně, mladší a trochu trpčí, ovšem sympatická a lákavá. Suché, ovocité, trochu tvrdší, vrstevnaté a dobře postavené, elegantní, delší, velmi zajímavé pití hodné delšího zkoumání.

Hvězdičky: *** (a větší chlup)
Dvacetibodovka – odhad před výpočtem: 16
Dvacetibodovka – výpočet: 15.9
Stobodovka – odhad před výpočtem: 84
Stobodovka – výpočet: 86.5

bodovani_cervena

Někoho by mohlo zajímat srovnání (běžné maloobchodní) ceny vs. dosažené body. Nejlevnější víno jich dostalo nejméně (průměr 81.5 bodů za frankovku od Habánských sklepů co běžně stojí ~ 85,- Kč) a nejdražší nejvíce (89.7 za Riesling Maidenburg, který se prodává za 299,- Kč), úplně spolehnout se na to ale nejde. Přesto vyšel korelační koeficient 0.69 a to je celkem slušné, v takové té kategorii do tří stovek prostě může být cena ukazatelem. Pokud jsem do tabulky narval částky, které jsem za vína zaplatil ve skutečnosti, spadl koeficient na 0.37. Holt u leckterých dobře hodnocených vín byla cena najednou nižší než u těch hodnocených hůře, poměrně typický stav u vinných nadšenců, kteří se pídí po lepších nabídkách a mají kontakty :o)

Na každopádně to byla celkem zábava a příjemný večer, ale pro příště se myslím zase sejdeme jen s archem papíru budeme psát klasické poznámky.

Použité stupnice:

scitaniPro hodnocení bylo použito hvězdičkové hodnocení zhruba tak jak jej chápe časopis Decanter či Michael Broadbent, počet hvězdiček byl „pocitově“ střílen od boku a nevycházel z jiného hodnocení pod ním. Dvacetibodovka byla klasika dle tabulek UC Davis (viz článek Tragédie hodnocení a poučná dvacetibodová tabulka), existuje ale i několik dalších (a možná lepších) variant. V případě stobodové tabulky byl použit vzor dle směrnic OIV, viz článek Pavla Jelena Korigovaný překlad nových směrnic OIV pro stobodové hodnocení vín.


Stobodová stupnice (Parker/ Wine Spectator)

Počet bodů

Kvalita vína

95 – 100

Klasické, velké, opravdu výjimečné víno

90 – 94

Mimořádné víno, charakterní, špičkové

85 – 89

Velmi dobré víno s nadprůměrnými vlastnostmi

80 – 84

Dobré, solidní, kvalitně udělané víno

70 – 79

Průměrné víno, obyčejné, s drobnými vadami na kráse

60 – 69

Podprůměrné víno, pitelné ale nehodné doporučení

50 – 59

Špatné víno, jen těžko pitelné, nelze doporučit

Dvacetibodová stupnice (UC Davis)

Počet bodů

Kvalita vína

17 - 20

Vína výjimečných vlastností bez jakýchkoliv vad

13 - 16

Běžnější vína bez výjimečných vlastností a bez vad

9 - 12

Komerčně přijatelná vína se zřetelnými vadami

5 - 8

Komerčně nepřijatelná vína

1 - 5

Kaprosto zkažená vína

Hodnocení pěti hvězdičkami (Decanter, Broadbent)

Počet bodů

Kvalita vína

*****

Mimořádné víno, špičkové, výjimečné

****

Velmi dobré víno, vřele doporučeno

***

Doporučeníhodné, dobré víno

**

Poměrně dobré víno

*

Přijatelné, pitelné, průměrné, obyčejné víno

Bez hvězdy

Vína vadná, nepřijatelná

Komentáře používají Disqus