úterý 10. května 2011

Valtické vinné trhy a Café Fara ve zkratce

IpsmillerÚspěšné absolvování senzorických zkoušek jsme hned ze školy vyrazili oslavit na 44. valtické vinné trhy. V bývalých stájích a jízdárně zámku Valtice bylo k ochutnání přes osm stovek dobře temperovaných vzorků, porce nezvládnutelná i kdyby tam člověk strávil celý pátek a sobotu. Navíc to celé vybízelo spíše k popíjení než degustování. Venku zuřilo léto, davy (z podstatné části docela mladých) slunících se lidí bylo možno spatřit na každém vhodném místečku poblíž zdroje vína. Piknik na trávnících, posedávání na zídkách… sálala z toho pohoda. Vlastně mi přišlo, že takhle nějak by to mělo vypadat. Nic vážného, ale příjemně strávený čas ve společnosti dobrého vína. Přechutnal jsem jen pár desítek vzorků a zaměřoval se přitom na lákavé kousky spíše mimo kategorii těch oceněných – za jednu víněnku a tedy pětikačku vždy dostal snad půl deci vína, ze kterého se dva vždy v pohodě napili. Vyloženě dumpingová cena to byla.

valtice_jizdarnavinne_trhy_sekty
Nějaké objevy? Určitě Konrad a Theresia Ipsmiller (web) z Schrattenbergu, což je sice už Rakousko, ale do Valtic je to odtamtud blíž než z Valtic do Hlohovce nebo Lednice. Překvapivě mi sedla jejich červená – efektní, výrazný, tmavě ovocný, pryskyřičný a silněji nadubovaný (více vypálené sudy, tipoval bych) Zweigelt 2008 (78.67b), klasická tvrdší ale silná a bohatá Frankovka 2007 (85.33b, jako jediné z jeho vín dosáhla na medaili, bronzovou… vůbec jsem rakušáky docela litoval, jejich vína mi přišla opravdu dobrá, ale v bodování proti Moravě zrovna úspěchy neslavila; třeba ve veltlínech ani jedno ocenění) a živočišný tmavý Cabernet Sauvignon 2008 (78b). Vavřinec 2009 (75.67b) byl trochu rozjetý, škoda. Každopádně od tohohle podniku zkusím něco nakoupit.

WoditschkaDelší dobu jsem strávil u stánku s „archivy“, novou soutěžní kategorií pro bílá ve věku 3+ let a červená 4+ let. Ano, jinak byla v soutěži především vína ročníků 2009 a 2010, častěji u červených se sem tam objevil i ročník 2008. Z „archivů“ zaujal Merlot no. 11 ročníku 2006 od Rudiho Woditschky (86b), plnější pěkně postavené víno s aromatikou připomínající kompletní směs koření pod svíčkovou omáčku i s kusem nějaké divočiny. Pěkné. Od stejného vinaře byl dost sympatický i Blend Noir 222 (Pinot, Merlot, Vavřinec) 2006 (87.67b), aromaticky trochu sevřené, ale výborně strukturované víno teprve na cestě. Potěšil sympatický, nazrálý příjemný Pinot v podobě Roučí 2006 vinařství Stapleton-Springer (78.33b). Nevadil by mi ani plnější, bylinkový Alibernet 2006 z Vinselektu Miloše Michlovského (85b).

valrice_scukvaltice_prasatkovaltice_venku
Ověřil jsem si, jak mám rád Riesling Maidenburg 2006 z Reistenu (79.67b). Projel jsem i pár suchých sektů, tady zkusil i vítěze kategorie (Chateau Bzenec Brut, 86b) a nic mne tam obzvláště nezaujalo. Otestoval jsem Pinoty od Sůkala, až novosvětsky nabušené mladé záležitosti s dominantním dřevem, chtělo by to uložit a sledovat další vývoj. I nějaký ten veltlín byl, třeba poměrně levné kousky od Neustiftera ročníku 2010, krásně živé svěží záležitosti.

valtice_syryI když je to, hlavně v sále u stánků (a děsí mne představa, jak by to vypadalo, kdyby venku nebylo tak krásně), dost davovka, stejně mne to celkem bavilo. Možná to fakt bylo dobrým pocitem ze zkoušky a skvělým počasím, ale korzování okolo zámku se sklenkou vína bylo víc než fajn. K tomu za velmi rozumný peníz široká nabídka kvalitních sýrů, točená plznička, pečený vepřík... taková pěkná pouť prostě :-) A náladu ještě jen zlepšil přejezd do Klentnice, do zvláštního zjevení v gastronomickém marastu okolí, Café Fara.

bio_zelenina 
O tomhle podniku jsem se zmiňoval už v dřívějším článku Pálavská potulka v obrazech, na SCUKu pak má jasné „mňam“ doporučení. Podnik se pomalu ale jistě rozrůstá, z kavárny už je nyní i ubytování s výhledem na vinice, ale to zásadní si stále drží – bezvadnou kvalitu kávy, výborné zapečené pečivo a další slané pochoutky, ještě lepší dortíky a sladkosti, pozorný servis. To vše na krásném místě a s cenami pravda trochu „pražskými“ a určenými pro turisty, ale kvalitou tomu více než odpovídající. Jestli budete mít někdy cestu poblíž, tak zastávku nevynechejte, byla by to škoda. Tedy pokud bude místo, když je pěkně bývá tam dost narváno :-)

cafe_fara_ubytovanicafe_fara

cappuccino

dortik

jogurt_orechy_medmerunkovy_bitter_koktejlcafe_fara_vstup

Komentáře používají Disqus