pondělí 11. července 2011

Pětice modrých portugalů do stovky…

portugal_ravis … většinou z Moravy a obvykle ze sámošky. K lahvi Modrého portugalu, kterou jsem si přivezl ze svých zásob, nákupní výprava (ještě stále dlím v lesích na Šumavě) přinesla další čtyři ulovené ve Sparu a připravila mi tak pěknou možnost udělat srovnání. Modrý portugal bývá jedním z nejlevnějších vín, v regálech ho mají všude a dovolil bych si tvrdit, že na něj mají lidé nejméně vyhraněný názor (spíš mají nějakou představu o Frankovce, Svatovavřineckém či Ryzlinku) a tak je poměrně dost často przněn (= na obsah mnohých běžně dostupných lahvích bych si opravdu nevsadil). Jedna z klání se účastnících lahví také pěkně prezentovala nešvar, který fakt nesnáším – víno z dovozu umně se tvářící jako Morava.

A začneme trochu postarším mladým vínem – Svatomartinské Modrý portugal 2010 zemské z Ravis vinné sklepy Rakvice, cena 83,- Kč. Od listopadu „archivováno“ kdo ví kde, doufal jsem už jen v alespoň nezkaženou záležitost. Pěkná jiskrná barva, ovocitá ostřejší aromatika, poněkud „plastová“, maliny, červené plody. Suché, tenčí, ostřejší v chuti, nějaká ta ovocitost, kyseliny. Hodně jednoduché. Přežilo, šlo celkem v klidu pít, ale smysluplný nákup to každopádně nebyl. Je otázkou, zda tomu loni 11. listopadu bylo jinak…

portugal_habani Modrý portugal 2008 jakostní od firmy Habánské sklepy stál 89.90,- Kč a jejich aktuální ambaláž i základních vín je myslím dost povedená, v supermarketech to vynikne a přitom není vyloženě kýč. Poměrně tmavá barva, krásná ovocitá vůně směrem do třešní a višní, čistá, velmi příjemně působící a lákající k napití. Suché, višňové v chuti, středně plné, vyvážené, spíše hebčí ale s dost fajn kyselinou, překvapivě pěkně postavené, nepůsobí vyloženě techno stylem, dobrá dochuť, bezchybná pitelnost. Tohle jsme koupili znovu a bohužel v obchodě došlo. Nejen vzhledem k ceně moc fajn víno, které bych neměl problém naskladnit domů.

portugal_vinospol Modrý portugal z Vinospol Mutěnice za 69.90,- Kč má na přední vinětě obrovský nápis Moravia a pod ním jméno odrůdy, je tam nápis Product of Czech Republic a básnička začínající „Vína z naší země jako med…“, ve skutečnosti ale firma víno zakoupila z Maďarska. Což tak nějak vyčtete z trochu rozmázlého razítka na vinětě zadní či vytušíte z faktu, že víno neuvádí přívlastek a není ani zemské. Nijak tmavá barva. Jednoduchá lehce kvasně ovocitá vůně, ale čistá. V chuti tenčí, šťávičkové (je tam nejspíš i trochu cukru), čisté, taková „sudovková“ (běžná u stáčených vín) úroveň. Nic zásadního, ale ne vadné nebo vyloženě nedobré.

portugal_vino_valtice Modrý portugal jakostní z Víno Valtice (cena přibližně 85 korun, nálepka uplavala) má opět poměrně efektní ambaláž, vypadá celkem „draze“ (v kontextu těhle supermarketových řad). Ročník neuveden, dle data plnění v březnu loňského roku a vyššímu alkoholu 13% lze usuzovat na 2009. Nijak tmavá barva, výraznější a mladistvě působící vůně dost do techno stylu, tmavě ovocitá. Středně plné, ovocité, tvrdší, hodně kyselin. Nepříliš vyvážené, trochu pálí a škrábe, navíc ne úplně čisté v dochuti. Tohle mne po pravdě bavilo vůbec nejmíň, rozdýchání ničemu nepomohlo.

portugal_cacik Modrý portugal 2009 zemské malého vinařství Tomáše Čačíka za ~ 90,- Kč jsem zavezl na pití, netuše že skončí ve srovnávačce :-) Má poměrně výrazné aroma, ovocité, tmavší a selštější. V chuti suché, ovocité, s pěknou kyselinou, nijak komplikované ale s o něco zajímavější strukturou než ta vína výše, stále však spíše víno snadno pitelné a jednodušší (při stejných cenách pro mne jeho Frankovka či Cabernet Moravia jasně vítězí). Ze setu bych si ho znovu dal nejraději, společně s Habány.

Čtveřice modroportugalových supermarketovek nepřekvapila, ale ani nějak zvlášť nezklamala. A objev alespoň jedno vína, které i zmlsanci jako já přijde opravdu povedené, považuji za úspěch. Jestli to vyjde, zkusím do konce týdne podobné srovnání ještě s jednou odrůdou...

bude_souletBude šoulet… 

lijak

A lije a lije…

Komentáře používají Disqus