pondělí 4. července 2011

Plán na příštích čtrnáct dní…

rozkladaci_zidle… téměř dokonale demonstruje přiložená fotografie :-) V době, kdy čtete tento zápisek, svůj dovolenkový závazek plním nejspíš i nad rámec povinností. Takže omluvte sníženou frekvenci příspěvků ve dnech následujících, po té dosažené tisícovce se taky musím trochu zrekreovat :o) Kindle je narvaný knihami, k tomu táhnu obludné Inside Burgundy a pár dalších věcí na papíře, připravil jsem si několik fajn vín a další hodlám lovit z pošumavských zdrojů. Doufá, že až se vrátím domů, tak budou vypité jen ty lahve, co jsem předem označil křížkem (a ne naopak, ale loni to zafungovala, tak snad i letos). Na fotce jsem, v předodjezdovém zmatku, zapomněl do druhého držáku křesílka založit sklenku plnou ryzlinku, ale tu si jistě domyslíte. Obsah té lahve je moooc fajn, viz dále…

jost_bacharacher_rieslingZ vinařství Toni Jost (Střední Porýní, detailnější info na webu dovozce a samozřejmě též webu vinařství) jsem zatím pil dva ryzlinky a s oběma byl spokojen. Toni Jost Riesling Kabinett feinherb 2009 (klasická protáhlá zelená láhev, šroubový uzávěr) má dost bledou barvu s decentní perličkou. Vůně opravdu hodně slinosbíhavá jasně naznačující kyseliny, citrusová, svěží, minerální, něco medu a kořenitosti, přímé a fajn. V chuti lehčí a nasládlé, ovšem k tomu výrazná kyselina, slušná délka, exotické ovoce. Poměrně jednoduchá stavba, ale zase bezva pitelnost (i díky nízkému alkoholu). V nedopité lahvi se druhý den hodně zvýraznila mineralita, v kombinaci s tím lehčím projevem působila až jak kamínky rozpuštěné ve vodě :o) Sympatické pití.

jost_bacharacher_hahnToni Jost Bacharacher Hahn Riesling Spätlese trocken 2009 (stejná ambaláž) má pěknou barvu se zelenkavým odleskem a opět trochu bublinek. Vůně je mladá, živá, slinosbíhavá. Citrus, med, trochu mineralita, nekomplikovaně svěží a lákající k napití. Časem myslím nabude dalších vrstev, momentálně trochu sevřené. V chuti suché, osvěžující, středně plné, do exotického ovoce, krásná dobře zakomponovaná kyselina, trochu bylinky, mineralita, velmi dobře pitelné. Slušná stavba, nijak složitý projev a víno velmi dobře přístupné a bezva nejen na léto. Zasloužilo by si ale zrát, nabídne časem ještě víc.

Ještě mne čeká od Josta jakostka, tu si nejspíš odvezu sebou a vypiju na louce a u potoka. Od dovozce jsem zakoupil průřez celým sortimentem, takže se můžete těšit i na další poznámky, během léta přijde řada na spoustu ryzlinků.

Komentáře používají Disqus