čtvrtek 23. června 2011

A je jich tu tisícovka!

tarlant_rose_1999Znáte takové ty otravné komentáře „první!!!“ co se pravidelně objevují v diskuzích na webu? Tak dnešní zápisek na Jižním svahu je něco podobného, jen „tisící!!!“ :o) Ani to netrvalo tak dlouho, necelé čtyři roky. Tisícovka článků se shodou okolností sešla s vlastními hezky kulatými narozeninami, takže tyhle dny se asi z oslav nevyhrabu :o) Jelikož jsem trochu grafoman, u většiny zápisků nejde o nějaké krátké poznámky, ale typicky o hezkých pár tisíc znaků. Ufff! Musím se naučit psát ve zkratce, tak bych mohl informovat o mnohem více vínech a degustacích, ke kterým se mi poznámky válejí na stole a hromadí v batohu na notebook, tak nějak ne a ne se přetavit do webové podoby.

foceniTřeba mne naučí krátit stále častější spolupráce s tiskem, pro papír jsou většinou limity na počet znaků docela drsné :-) Na jižněsvažité zápisky můžete občas narazit v nějakém vinařském časopise a nově se rýsuje, už je to v poměrně pokročilé fázi příprav, i pravidelná vinná dvoustránka v příloze jednoho našeho slušného deníku. Jak to budu stíhat mi ještě není úplně jasné, ale už jsem doma nainstaloval světelný stan pro focení lahví a trénuju psaní degustačních poznámek bez svých oblíbených výrazů „zaprděný“, „ pocitovka“ a jim podobných, které se snesou takhle na webu a pro pravidelné čtenáře co už mne trochu znají, ale do novin se asi nehodí :o)

blogovani_z_lesaPár statistik, co se tu za roky minulé událo, jsem uváděl už v článku Opožděné sebeoslavné 3. výročí Jižního svahu, ale dneska se to asi vyplatí připomenout. Takže článků, když započítáte i nějaké ty „podmínky přebírání materiálů“ a podobné výplody, tu najdete už tisíc. Děsný. Průměrně má Jižní svah tak pět stovek návštěv denně (víkendy o dost méně, někdy v týdnu to vyletí i přes tisícovku), na Facebooku nasbíral přes 1200 fanoušků (ovšem jen zlomek z nich je nějak aktivní), na Twitteru mne sledují asi čtyři stovky, do elektronické čtečky si blog nechává zasílat zatím jen 35 z vás a za těch tisíc článků mi bylo třikrát vyhrožováno trestním oznámením (třetí případ právě probíhá a zatím to vypadá, že tentokrát to asi údajně poškozený dotáhne do konce).

degu_bbr

Paradoxně (i když vlastně ne, ono to má logiku, vinných fandů je přeci jen méně) historicky nejčtenější články vůbec nejsou o víně – v Top 5 za celou dobu fungování blogu je Babica, PFF 2011, keramický nůž, postesk k cideru a konečně i něco vinného (ale zase „aféra“), templářský podvod. A pokračuje to recenzemi restaurací a podobnými texty, nejčtenější vinné články mají asi polovinu jejich návštěv :-) Ale tím si radost kazit nenechám a dál budu psát třeba o sherry, i když takový text si přečte čtvrtina lidí třeba oproti zápisku o návštěvě Alcronu, když tam vařil společně Paulus, Štift a Pohlreich.

lahve_vsude

A to je pro dnešek asi tak všechno. Jinak stále platí to, co jsem psal už ke třetímu výročí webu. Díky všem, že sem chodíte. Sice si kupu věcí píšu i pro sebe, ale kdyby je nikdo další nečetl, asi by mne to brzy přestalo bavit :o) A když máme to výročí, tak jsem si tu dovolil pár fotek ze zákulisí, viz výše…

Komentáře používají Disqus