úterý 29. prosince 2009

Keramický nůž v jablečném testu

jablko_keramika_titulka Dostali jsme k vánocům keramický nůž. Moc pěkný, v efektní krabičce a tak vůbec. Je to dneska moderní a „in“, protože keramické nože neničí vitamíny, nakrájené ovoce a zelenina zůstanou déle čerstvé a vypadají lépe, navíc nemají kovovou pachuť… taky jste to slyšeli, že? Nejsem vědec, moc tomu nerozumím a s potravinami nakrájenými poctivou japonskou ocelí jsem dosud neměl problém. A skepticky si říkám, že v době, kdy se prodávají „nože, co krájí jiné nože“, bylo prostě třeba přijít s něčím úplně novým a odlišným, aby lid nahradil své perfektně fungující kuchyňské náčiní. Ale stejně vás ta mediální masáž nahlodá. Jeden z výrobců keramických nožů nabízel, krom všech těch promo prohlášení, i jednoduchý test. Prostě si ukrojte kus jablka normálním nožem a jejich keramickým a sledujte, která část začne dříve oxidovat, hnědnout. Jednoduché a snadno proveditelné. Jaký byl výsledek pokusu?

keramicky_nuz
Nejprve jsem to zkoumal na běžném „supermarketovém“ jablku a to hnědlo velmi pomalu u obou nožů. První foto je hned po řezu, další po hodině, dvou a následně druhý den. Nechal jsem to jablko v místnosti několik dalších dní, ale prostě jen sesychalo.

jablko_rez_prvni
Pokus druhý zkoumal „bio“ jablko od dědy ze zahrady. Tady je první foto opět hned po řezu, druhé po deseti minutách, následně dvě hodiny a pak druhý den. Zde je již výsledek „průkaznější“ (tohle není žádný vědecký experiment, takže to moc vážně neberte; plus je tam „vada“, jablko bylo trochu ťuknuté), část říznutá keramikou zhnědla znatelně více a rychleji. Ale upřímně… nemyslím si, že jde o rozdíl v materiálu. Řez ocelí (nůž Global od Yoshikinu, ale menší varianta než v článku) je nádherné rovný a čistý, kdežto ta naše keramika tak perfektně ostrá prostě není, řež je hrubší a na povrch se jednoduše dostalo více šťávy.

jablko_rez_druhe
Vaše zkušenosti ocel vs. keramika? Používáte keramické nože pravidelně? Pozorujete nějaké otupování nebo máte problémy s jejich křehkostí? A je zelenina nakrájená keramikou opravdu chutnější a bez kovové pachuti (ne že bych ji někdy cítil)?

Komentáře používají Disqus