tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post2373293448056123718..comments2023-06-03T15:47:55.164+02:00Comments on Jižní svah - nejen o víně vážně i nevážně...: Terroir je když spojíte...Jan Čeřovskýhttp://www.blogger.com/profile/08813420000450998957noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-89048897164043767072011-07-27T08:55:57.383+02:002011-07-27T08:55:57.383+02:00Určitě souhlasím jak s Dvěma duby, tak ale i s Win...Určitě souhlasím jak s Dvěma duby, tak ale i s Winepunkem. tohle je socela složitý komplex věcí, které mají nějaký vliv, a je to vzájemně provázané, jedno kompenzuje nebo podopruje druhé a páté zároveň. Jakmile se z toho něco zevšeobecní, vždycky je to hrubé zjednodušení. Takže ve velmi hrubém zjednodušení mám pocit, že když se v běžném moravském vínu potkám s čímsi, co připomíná mineralitu, spíšp.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-5927641884192895262011-07-26T13:28:00.317+02:002011-07-26T13:28:00.317+02:00Senzoricky vjem minerality nema s realnym minerale...Senzoricky vjem minerality nema s realnym mineralem nic moc spolecneho ... svestkova vune vavrince taky neni generovana pridanim svestek ;)<br /><br />Ve finale jde o prenos neceho zajimaveho z pudy do vina a je jedno jak to "neco" nazveme, zda svestky, vanilka, lesni ovoce nebo mineralita.<br /><br />Jako hlavni prenosove faktory bych videl:<br /><br />1. hloubka korenu x pudni relief Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-43531812790886348052011-07-26T11:58:05.468+02:002011-07-26T11:58:05.468+02:00veltelini: No, přesně, Kraví hora má podobné podlo...veltelini: No, přesně, Kraví hora má podobné podloží jako Šobes, byť půda je jiná. Doporučuji krom Špalků i Modrý sklep. Nebo i vedlejší trať Popice-Pod lesem (Dobrá vinice).<br /><br />Osobně bych věřil víc na to, že celé téma minerality v chuti či dokonce vůni je nejvíc spojené právě s tím dusíkovým a vodním stresem, studie ohledně zkoumání zastoupení minerálních prvků ve víně versus v půdě či p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-6836053441057668902011-07-25T10:44:21.025+02:002011-07-25T10:44:21.025+02:00ad sobes - trat bych neodsuzoval ... tohle bude ho...ad sobes - trat bych neodsuzoval ... tohle bude hodne "rukama".<br /><br />Jinak do diskusi o mineralite se nezapojim. Tohle jsou vsechno ciste teorie. Nahodne vybranych 20 vzorku lepsich vin z ruznych mist vsechny tyhle teorie dokonale pohrbi :)<br /><br />simon (dva-duby.cz)Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-4525933557032885062011-07-25T10:24:07.899+02:002011-07-25T10:24:07.899+02:00Viz už i Ondra, u těch strmější poloh je uváděn ja...Viz už i Ondra, u těch strmější poloh je uváděn jako jeden z hlavních důvodů pro "minerální" projev vodní stres, v podstatě nezávisle na podloží.<br /><br />U Šobesu se řadím mezi ty, kteří nejsou schopni ty "jemné nuance" pozorovat a považuji výsledky téhle vinice, které jsem měl možnost pít, spíš za zbytečný hype. Ta vína umí být moc dobrá, ale výjimečnost v nich prostě Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-13620235703210357092011-07-25T10:16:02.122+02:002011-07-25T10:16:02.122+02:00p.j.: Myslím, že tenhle typ minerality není ani ta...p.j.: Myslím, že tenhle typ minerality není ani tak o minerálech, jako o různých stresech. U dobře odvodněných poloh jde hlavně o nedostatek dusíku a s tím spojené procesy při fermentaci - kvasinky využívají jiné zdroje výživy, než dusík v základní formě. Ty zajímavé minerální látky pak vznikají jako důsledek téhle asimilace.Ondranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-16174076051601470652011-07-25T00:28:08.866+02:002011-07-25T00:28:08.866+02:00P.J., děkuji moc za cenné info! Zrovna včera jsme ...P.J., děkuji moc za cenné info! Zrovna včera jsme byli na Šobesu (a ve Znojmě) a zrovna listuji e-katalog abych odtam něco objednal, ale to jste mě (preventivně a užitečně) zklamal. Dostupné jsou již jen ty slaďárny jak píšete. Není nějaká další trať se zajímavosti pro pravé mineralofili? Něco jako nevýrazné, jemné a minerální jsem pil z Kraví hory od Špalků - navštěva o víkendu nevyšla, tak veltelininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-25027641914069376262011-07-24T20:47:33.192+02:002011-07-24T20:47:33.192+02:00Na téma mineralita: V Inside Burgundy, které právě...Na téma mineralita: V Inside Burgundy, které právě dočítám, je na mnoha místech zmiňován minerální charakter vín jako typický projev u vinic ze strmějších svahů, kde je půda tenčí, chudší, kamenitější. Vína z těchto tratí jsou též spíše lehčí, méně komplexní a postavená na té mineralitě. Projevuje se to jak u chardonnay, tak u pinotu. Tato vína, až na výjimky (Perrieres v Meursaultu) zrovna v p.j.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-85285341983492166022011-07-19T12:44:29.306+02:002011-07-19T12:44:29.306+02:00neslo, pokud je na zacatku silny filtr, tak se vin...neslo, pokud je na zacatku silny filtr, tak se vino , bez pridani umelych kvasinek, jen velmi spatne rozkvasi a takove kvaseni se velmi rychle zvrhava do procesu, ktere neprodukuji vino, ale neco uplne jineho.<br /><br />I kdyby se to povedlo, tak to bude ve finale to stejne, co je oblibena sada vuni Le Nez du Vin. Nejaky naznak reality by tam v kazdem vzorku mozna byl, ale to je tak vse.<br /><Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-30785658757732763252011-07-19T09:05:05.149+02:002011-07-19T09:05:05.149+02:00Tak mi přijde, že teoreticky jde udělat terroirové...Tak mi přijde, že teoreticky jde udělat terroirové víno i jako filtrovanou reduktivní nerezovku postavené jen na mineralitě. Při dostatečně proměnlivé geologii mezi vinicemi i toto může být zajímavé.veltelininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-24597100616625514632011-07-18T21:59:43.223+02:002011-07-18T21:59:43.223+02:00je to jejich prace :) ... a publikovat se musi ;)
...je to jejich prace :) ... a publikovat se musi ;)<br /><br />simon (dva-dubycz)Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-31723194632181302962011-07-18T21:59:05.188+02:002011-07-18T21:59:05.188+02:00da se vsechno ... ale mineralita se spise pridava ...da se vsechno ... ale mineralita se spise pridava :) <br /><br />...mineralita zalezi i na pracich ve vinohradu, bude jina pokud je na hlave 3kg a pokud je tam 12 kg.<br /><br />...a treba stari neni vse, vinohrad pod zavlahou s hnojenim na pudu muze byt stary 100 let a stejne to vinu nepomuze. Koreny, ktere nahore dostanou vse potrebne a nemaji tam konkurenci nemaji duvod jit do hloubky. Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-17172459401130097332011-07-18T18:55:25.012+02:002011-07-18T18:55:25.012+02:00Zrovna ta mineralita a "nasávání minerálů z p...Zrovna ta mineralita a "nasávání minerálů z podloží" jsou dost složitá záležitost, o které se budou do krve hádat top odborníci :-) Jan Čeřovský (Belcarnen)http://www.jizni-svah.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-29374710956688306252011-07-18T18:50:12.655+02:002011-07-18T18:50:12.655+02:00A co mineralita ve víně? Ta se dá taky odfiltrovat...A co mineralita ve víně? Ta se dá taky odfiltrovat, nebo při "minerální půdě" to zavisí na stáří vinice a pracích ve vinici?veltelininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-40541067594764425432011-07-18T12:46:11.582+02:002011-07-18T12:46:11.582+02:00asi tak ...asi tak ...MTnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-36665263140540873182011-07-18T12:10:48.693+02:002011-07-18T12:10:48.693+02:00staci na zacatku zpracovani ostrejsi filtr a zakva...staci na zacatku zpracovani ostrejsi filtr a zakvasit umele a o terroiru neni treba se pak uz vubec bavit.<br />simon (dva-duby.cz)Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-50992308401286565012011-07-15T14:21:52.765+02:002011-07-15T14:21:52.765+02:00Zrovna čtu rozhovor s vinařem z maďarské oblasti E...Zrovna čtu rozhovor s vinařem z maďarské oblasti Eger, Lajosem Gálem ("přírodní" vinař). Podle něj určitá "dobrá" trať musí mít vlastní typický aromatický charakter přítomný bez ohledu na ročník. Tyto vlastnosti Gál vysvětluje přes rozdíly v půdě a podloží. Dodává, že polohy, mikroklima a ročník mají konzistentní vliv hlavně na kyseliny, cukry a extrakty, ale to je méně veltelininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-32652649158016617712011-07-14T17:33:18.775+02:002011-07-14T17:33:18.775+02:00Simone, jak muze vinohradnik a vinar zakazat terro...Simone, jak muze vinohradnik a vinar zakazat terroir? Nektere veci tusim, ale jsem zvedav.veltelininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-38763728049394889382011-07-14T16:40:56.332+02:002011-07-14T16:40:56.332+02:00Tohle je tezko uchopitelne.
Terroir je proste mis...Tohle je tezko uchopitelne.<br /><br />Terroir je proste misto bez lidskeho zasahu, jak tam stoji a lezi, jenze to je na vino az prilisna abstrakce, misto bez vinohradnika je misto bez vina. <br /><br />A terroir + rocnik lze do lahve prenest ruzne, vinohradnik i vinar maji na vysledek velmi silny vliv. Terroir umi vinar ve vine i uplne "zakazat".<br /><br />Taky je treba oddelit Dva dubyhttp://www.dva-duby.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-65000007715511842572011-07-14T16:21:19.953+02:002011-07-14T16:21:19.953+02:00Víno respektující terroir by podle mě měl nést co ...Víno respektující terroir by podle mě měl nést co nejvíce senzoricky rozeznatelných znaků svého místa původu v co nejužším slova smyslu (trať, vinice, část tratě). Zavlažování a drenáž - pokud je to místní vyzkoušená tradice, čili všeobecně uznaná jako vhodná procedura v této oblasti, tak proč ne. Když to pomůže lépe vyjadřit ostatní, podstatné znaky terroiru, tak mi to neva.<br />Ale jinak veltelininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-81260225744748385512011-07-14T13:58:29.423+02:002011-07-14T13:58:29.423+02:00Ten lokální déšť jsem už taky zažil. Bylo to tuším...Ten lokální déšť jsem už taky zažil. Bylo to tuším v Miloticích ve sklepní uličce. Vylezl jsem z jednoho ze sklípků a uviděl jsem déšť na zhruba 5m. Vypadal jsem jak ožralý blázen a všichni říkali, že už raději nemám pít:)Jmikulciknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8409450006152964939.post-34905814564308782162011-07-14T11:01:28.448+02:002011-07-14T11:01:28.448+02:00Louka, na které prší i neprší je hezkej postřeh :o...Louka, na které prší i neprší je hezkej postřeh :o) Jinak terroir chápu (stručně) jako všechno, jak to leží i běží - tedy jak to leží v krajině a vinici a jak to běží ve vinařství a co s tím dělá vinohradník a vinař. Jenže: jestli má víno vyjadřovat svůj původ, musí se obejít bez některých zásahů. Terroir chápu jako tradiční hodnotu, takže v extrémním případě víno vypěstované ve skleníku nic Sklenickahttp://vins.blog.cznoreply@blogger.com