čtvrtek 17. února 2011

Zachraňte Bočky, VOC, Riesling kraluje, co by měl mít web vinařství, fotosoutěž

richard_stavek_spigleDnes opět krátký přehled vinných zpráv. Na úvod to nejdůležitější z domácího prostředí – Richard Stávek na svém blogu vyzývá k záchraně kusu krajiny, která má být zprzněna novou výstavbou. Každý druhý by rád bydlel na pěkném místě, obklopen přírodou či s vinicí na dosah ruky, ale to prostě nejde. Tahle aktivita by v podstatě nenávratně poškodila fakt pěknou část Němčiček a zasáhla nejen do okolí viniční trati Bočky, ale i přímo tamních svahů. Richardem navrhované řešení je prosté – aby se co nejvíce lidí složilo a pozemky či jejich části vykoupilo před developery a efektivně tak výstavbu zablokovalo. Podobná výstavba není žádný „státní zájem“, ani důležitá dálnice či ranvej (byť i u těchto projektů se samozřejmě dá polemizovat), takže mi to nepřijde jako nepřiměřená forma odporu. Co na tyto Richardovo aktivity říká zastupitelstvo Němčiček netuším, ale každopádně držím palce. A mrkněte na tu výzvu, její součástí je i text a fotky článku „Proměny vinařské krajiny-kam až to zajde?“, který již dříve vyšel ve Vinařském obzoru.

Na domácí scéně ještě zůstaneme. V hospodářkách se objevil článek o připravovaném VOC Mikulov, členy občanského sdružení jsou vinařství jako Marcinčák, Sonberk, Mikrosvín, Volařík. Web by měl časem jet na adrese http://www.vocmikulov.cz/. Docela se těším, s jakými přesně pravidly přijdou. Ta jsou jasná u VOC Modré Hory - http://www.vocmodrehory.cz/, jakéhosi „červeného a růžového protipólu VOC Znojmo“, sdružujícího vinaře z obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice a jejich vína z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal (+ směsky). Schválně se na tom webu na podmínky pro udělení označení mrkněte. Já vám nevím, ale ta nejlepší vína, která jsem z těchto míst pil, by se do pravidel často nevešla (jiné odrůdy či částečně použití nových sudů by byl typický důvod).

Pravidelně se objevují zprávy, že „Ryzlink bude nové Chardonnay“, prostě konečně ovládne sklenky všech konzumentů vína a stane se tou nejoblíbenější odrůdou, jak mu ostatně vždycky příslušelo :-) Potěšující zprávou je, že v ročníku 2010 Reisling [sic!] dominoval sklizni ve státě Washington. Jelikož je to druhá největší vinařská oblast v USA, tak se možná blýská na lepší časy a Riesling tentokrát skutečně stoupá v popularitě a nejde jen o sladkokyselý sen jeho milovníků :-)

Narazil jsem na deset bodů, proč je web vašeho vinařství jak z roku 2008. Vhledem k webovému stavu v ČR nic podobného směřovaného na náš trh asi ani nemá smysl psát, opravdu kvalitní (plné relevantních aktuálních informací, pěkné a navíc dobře použitelné) webové stránky tu má jen pár vinařství. A několik těch, co kdysi vzepřelo síly a fajn web vybudovalo, už na něj třeba dva roky ani nesáhlo s aktualizacemi. Která vinařství mají podle vás nejlépe udělané webové stránky? Co vám na webech domácích vinařství (pokud nějaký mají) nejčastěji chybí? A co naopak přebývá? Taky nesnášíte zbytečné flashové animace a říkáte si „kdyby raději napsal, kde přesně ty hrozny pěstuje“?

Fotosoutěž se blíží ke konci! Uzávěrka je tuto neděli, možná ještě v pondělí bych příspěvky přijal. Pokud chcete cokoliv poslat tak neváhejte.

Komentáře používají Disqus