středa 9. února 2011

Na ochutnávce vinařství Krásná hora

marek_vybiral_2Tak mi to konečně vyšlo. Konstelace termínu a mých časových možností byla dokonalá a já vyrazil na degustaci vín z Krásné hory, relativně mladého vinařství pod vedením Marka Vybírala se sídlem ve Starém Poddvorově. Ve zkratce je Krásná hora menší rodinný podnik pracující dle požadavků bio režimu na vinicích a se snahou o rozumné práce ve sklepě (= vína zbytečně nemanipulovat, ale zároveň jim nějak vyloženě nenechat prostor dělat si co chtějí či se zvrhnout, pokud to chápu správně; nově také spolupracují s Alešem Galou jako konzultantem), hrozny z části nakupují a moc jim to nevyhovuje, všechna vína mají jako zemská a často i cuvée (jak odrůd, tak i meziročníková atd.), pracují dobře s barikovými sudy, nebojí se šroubových uzávěrů na čerstvá svěží mladá vína, rychle se vyvíjejí a mění a neustále je u nich něco nového. Prostě takové ukázkové moderní menší vinařství, kde si s víny zatím trochu hrají a hledají ideální tvář (možná to za pár let budou dvě zajímavé červené a bílé směsky… čas ukáže). A se svou produkcí si umí podmanit vinné nadšence i běžné konzumenty.

marek_vybiral_3Pokud sledujete domácí vinné blogy, tak jste tenhle podnik nemohli přehlédnout, vinař si předem „zpracoval“ většinu z nich a nenechal v tomto směru marketingu nic náhodě (ostatně i zde komentoval některé zápisky :-) Já byl jeden z posledních, kdo ho ještě nenavštívil či se neúčastnil jeho degustace, byť o pár jeho jednotlivých vínech už zde psal a obvykle byl dost spokojen. Z ostatních blogerů obzvláště Eva Skokánková vína z Krásné hory propaguje seč může na Scuku a O Víně. Specielně pak v jejím posledním zápisku, který zároveň slouží jako rozcestník na ty předchozí, si můžete dohledat vše potřebné, co by vás o vinařství mohlo zajímat. Já se vrhnu rovnou na degustační poznámky k představeným vínům. Neuvádím analytické hodnoty, kdyby po nich někdo vyloženě toužil, tak je ještě mohu dodat.

krasna_hora_muskat
Muškát moravský 2009
(Krásná hora, Starý Poddvorov) je víno svěží, s výraznou muškátovou vůní říznutou čerstvě oloupanou kůrou z citronu a trochou těžších (takových těch tramínových uvadajících) květin. Moc fajn. Suché, čisté, spíše lehčího stylu, výrazná živá kyselina, delší dojezd s mírnou hořčinou. Skvěle pitelné, záležitost na celou láhev jen tak nebo i v létě do střiku bych si to uměl představit. Bezva muškát.

krasna_hora_sauvignonSauvignon blanc 2010 (Díle, Ratíškovice) zatím ještě leží na kalech a byl stočen do lahve pro účely ochutnávky. Velmi expresivní aromatika, výrazná, čistá, angrešt, rybíz, živá a nutící slintat očekávání kyselin a svěžího vína :-) Které se dostavuje, víno má kyselin spoustu, ale působí už teď vyváženě, skvěle pitelně. Po chvíli ve sklence se aromatika trochu posunuje a mírně sládne a bonbónovatí, stále je to ale příjemné a ne vyloženě vlezlé či nepřirozené. Hodně se mi líbilo.

krasna_hora_chardonnay_tram
Chardonnay 2008
(Krásná hora, Starý Poddvorov) mne oslovilo o něco méně, jde o ukázku této odrůdy v trochu zralejší podobě a bez vlivu barikového sudu. Citrusy, lehce máslo, nazrálejší tóny, čisté ale spíše jednodušší a nepříliš výrazné, možná také utrpělo zařazením za víno velmi živé, mladičké. V chuti středně plné, jasné zrání v lahvi, fajn kyseliny i délka, v dochuti něco jablečné slupky a rozkousnuté pecky, hořčiny. Tohle mne nějak neoslovilo.

Tramín 2009 (Nácestky, Ratíškovice, Schratenberg) obsahuje část hroznů z Rakouska, z první vinice hned za hranicemi u Rajstny (kolonáda nad Valticemi) a navíc jde o směs různých klonů tramínu. Ve vůni exotické ovoce, li-či, kořenitost. Sladší aromatický projev, ale uměřeně, příjemně. Čisté, kulaté, ovocité, krémové, mírně nasládlé ale dostatečně doplněné kyselinou (klidně by jí mohlo být více), delší. Fajn víno.

krasna_hora_ryzlink_viktori
Cuvée Ryzlink rýnský 2008 + 2009
(Hrubé pole a Nácestky, Ratíškovice) voní více než příjemně ryzlinkově, vůně je trochu sladší medová, doplněná trochou barev & laků, lákavá. V chuti nasládlé ale s dobrou kyselinou, zvláštní stavba a ne úplně urovnané spojení květinových a ovocných tónů, ale dobře pitelné. Zkusil bych počkat, jak se to srovná, zatím mi to voní, ale chuť úplně nesedí.

Cuvée Viktoria 2009 (Čejkovice + Hrubé Pole, Ratíškovice) je z poloviny Chardonnay doplněné stejným dílem Rulandským šedým a Rulandským bílým, to vše vyzráváno v bariku a na kvasnicích. Velmi mladé, ovocité, ale s dřevem hlásícím se o slovo dost výrazně především čerstvě mletou kávou. V chuti krásně suché, živé, středně plné pěkné tělo, ovoce opět zatím trochu bojuje se dřevem. Má to ale pěkné kyseliny, charakter a moc fajn stavbu, tomuhle bych dal nějaký ten rok čas, dřevo bude zkroceno :-)

krasna_hora_vavrinecSvatovavřinecké 2008 (Krásná hora, Starý Poddvorov) jest víno kořenité, tmavě kvasně ovocné ve vůni. Suché, ovocité, čisté, lahvově nazrálé, s bezva kyselinou. Nekomplikované, ale moc pěkně udělané červené na pití kdykoliv se jen zamane.  Moc se mi líbí!

Cabernet Sauvignon 2008 (Zadní hora, Dolní Bojanovice) je, a už s tím fakt nejsem vtipný, další výjimkou z pravidla, že Cabernet na Moravu nepatří :-) Tmavě ovocité, cabernetové, čisté a příjemné, do toho výraznější vliv sudu v podobě kávy. Dost fajn seriózní vůně. V chuti suché, výrazná kyselina, velmi mladé, pěkné tříslo, prakticky úplně bez tak častých zelených tónů. Možná trochu řidší než slibovala vůně, ale stále hodně fajn.

cabernet_krasna_horakrasna_hora_bernety_caberne
Cuvée Bernety 2009
(Zadní hora, Dolní Bojanovice) je směs sudu Alibernetu a dalšího sudu Cabernetu Moravia :-) Velmi mladé, tmavé, cabernetové, aromaticky poněkud sevřené, ale docela fajn. V chuti pěkná kyselina, suché, tříslo, alkohol, dobrá stavba, trocha zelenějších tónů. Rád bych viděl za rok či dva, má potenciál být skvělé.

Na Pinot Noir 2009 (Zadní hora, Dolní Bojanovice + Nácestky, Ratíškovice) a obecně pinoty jsem se dost těšil, vinařství si na nich zakládá a pár starších kousků od nich bylo bezva. Na pinot velmi temná barva, aromaticky mladé, nevyhraněné. Suché, surové a na degustaci z mého pohledu ještě ne úplně připravené, tohle chce čas. Poněkud zklamání.

krasna_hora_pinoty
Pinot Noir 2008
(Čejkovice + Nácestky, Ratíškovice) na tom byl už mnohem lépe. Příjemná aromatika, ovoce do jahod, vrstevnatější, slušné. Suché, mladé, pěkné kyseliny, vyvážené, délka, kávovina ze sudu. Stále teprve na cestě, ale bude myslím moc fajn a starším bratříčkům ostudu neudělá.

Mimo oficiální seznam jsme už uprostřed noci ochutnali i Pinot Noir 2007 a to bylo někde úplně jinde, nádherný typický pinot na vrcholu sil, bezvadné pití. Dobré víno chce čas!

krasna_hora_pinot
Závěr proběhl s možností ochutnat jejich vínovici momentálně asi 4 – 5 let v sudu (nic zásadního, alkohol dominoval a celkově nepříliš harmonický destilát) a loňskou matolinovici, což je naopak bezvadná voňavá vyvážená silná pálenka, která by si v ničem nezadala s jakoukoliv dobrou základní italskou Grappa di Moscato (či z jiné aromatické odrůdy), moc pěkné.

degustacni_listekkrasna_hora_set
Marek Vybíral plynule a vtipně („na globální oteplování věříme, proto jsme si pořídili i olivu“) táhl celou degustaci, upřímně se bavil o vzniku vín a jeho pohledu na ně a celkově si myslím získal dav. Nyní už chápu to předchozí až (na můj vkus) trochu nekritické nadšení ostatních :-) Osobnost vinaře je samozřejmě zásadní věc a od vín ji nelze oddělit, to je jasné, ale vína by si měl užít i ten, kdo u něj ve sklepě nikdy nebyl. A ta z Krásné hora jsou hodná ochutnání. I proto, že vinotékové ceny nepřekročily (krom Cuvée Viktoria) dvě stovky a za shodnou kvalitu z domácích vinic často zaplatíte mnohem více. Osobně mi nejvíce vyhovují jiné typy vín, ale představená sada byla průměrnou kvalitou opravdu hodně vysoko, rozhodně nešlo o nějaké schematické prvoplánové líbivky kterých je trh plný, a už dlouho jsem u domácího vinařství podobně dobrý pocit neměl. A kupu těch vín bych doma rád a s chutí pil.

projekce_fotek

vybiral_manzelka_1

Komentáře používají Disqus