pondělí 8. listopadu 2010

Výsledky ankety „Vlašák vs. Veltlín“

mikros_vlasak_2004Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský? Dvě zásadní odrůdy silně spojované s vinicemi na Moravě, z celkového počtu osázených ploch zabírají dohromady skoro pětinu. Z obou vzniká široké spektrum vín, od úplně suchých až po botrytické výběry a vína ledová / slámová. Anketa po vás chtěla jediné, prostě vybrat jednu z nich, tu pro vás sympatičtější / oblíbenější. Od začátku to byl souboj velmi vyrovnaný a až lehce nad stovku hlasů měly obě odrůdy neustále úplně stejně. Pak ale přeci jen jedna z nich trochu utekla. Vítězem se stal s 98 hlasy z celkových 184 (tj. 53%) Ryzlink vlašský. Veltlínské si tedy odneslo 86 (47%) hlasů, prostě těsné to bylo. Jak jste hlasovali a proč?

Kdybych se rozhodoval jen podle Moravy, nejspíše bych volil Ryzlink vlašský, pil jsem z něj spoustu charakterních, zajímavých vín (po pravdě spíše v sladší podobě). Rozhodně více, než u domácího veltlínského. Jenže je tu ještě Grüner Veltliner, veltlínské v podobě z Rakouska, a tak byla má volba jasná. Rakouské veltlíny jsou prostě fantastická záležitost, dokonalá k obrovské spoustě různých jídel a oscilující od lehkých, vyvážených jednoduchých vín na pití po litrech na zahradě (která tu trochu chybí, všichni se snaží dělat různé vyšší přívlastky a základní vína jsou dost často odfláknutá), až po seriózní velké záležitosti, komplexní, minerální, bohaté a vyzrávající v lahvi. A cenově zatím ještě stále docela snesitelné, byť ceny letí významně nahoru.

anketa_vlasak_vs_veltlin
Veltlín a několik dní strávených ve Vídni (o čemž tu bude ještě rozhodně řeč) mne přivedlo na další anketu. Řízek, jídlo řadící se mezi ty nejoblíbenější v ČR a v Rakousku tvořící jeden z hlavních bodů programu každého návštěvníka jejich hlavního města. A když řízek, tak vepřový, telecí či snad z žampionů? Hlasujte v anketě! :-)

Komentáře používají Disqus