pondělí 15. listopadu 2010

Dotaz, ropná krize, nový web DRC a močowhisky

stvolSice se mi tu začínají hromadit poznámky z různých degustací, ale nějak nemám sil s nimi něco udělat (= odhrnout je na web), jak to nesepíšu pln dojmů krátce po návratu domů, tak je jen malá pravděpodobnost, že se mi to podaří později. Ale alespoň tu dnes odhodím odkazy na několik zajímavých stránek a nedávno nalezených článků. A taky položím dotaz. Tak trochu jsem začal přemýšlet o dalším žroutu času, pokud by někdo měl zájem o výsledek. Krom jiných věcí (v různých stádií řešení či spíše zavrhování z časových či finančních důvodů) mne napadlo, že bych vybral sérii zajímavějších vinných textů z posledních pěti let (nejen tady z blogu, ale asi i něco z článků pro O Víně či do časopisů), provedl na nich drobné úpravy (korekce a aktualizace, likvidace závislosti na hypertextových odkazech atp.), udělal z nich takový kompaktnější celek a pak jej dal k dispozici jako e-knihu do čteček i pro počítač (ambici výsledek tisknout zatím nemám). Tedy pokud by měl vůbec někdo chuť něco takového vlastnit. Dejte vědět do komentářů, ať se s tím případně nepatlám úplně zbytečně…

Nedávno jsem narazil na dost zajímavý text od Toma Stevensona o ryzlinku. Tedy zajímavý je pro tu skupinu vinných nadšenců, kterou baví nejenom ochutnávaní a příběhy z vinařského podsvětí (jak mne normálně podobné věci štvou, tak ve vinných historkách a různých prozrazených tajemstvích se vyžívám jak poslední pavlačová drbna), ale i trocha té vědy. Prostě se v tom textu dozvíte, proč ryzlinky voní po „petroleji“ (barvy & laky atp.) a další zajímavosti. Pokud vás ani trochu neláká setkání s 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene, tak článek nečtěte. V opačném případě vřele doporučuji. Připomnělo mi to jeden starší ryzlinkový experiment a následné vínografy, kdo nečetl tak se možná pobaví.

romanee_conti_web
Země se otřásla v základech a jedna ze zásadních životních jistot zhroutila jak domeček z karet. Možná vůbec nejslavnější vinařství světa (francouzské, samozřejmě) si na webu doménu zarezervovalo již v roce 2001 a po dlouhých pět let prezentovalo jen nápis, že stránky se budují. Po této vyčerpávající a dlouhé práci se web konečně objevil, šlo o jednu čistě textovou stránku, kdy byl velkým písmem název vinařství a menším adresa společně s telefonním a faxovým číslem. A teď, z důvodů nepříliš pochopitelných protože ji fakt nepotřebují, mají úplně novou prezentaci (pravda, s nápisem, že verze v Angličtině bude „online soon“, tipuju rok 2013). Celá ve flashi a obrázková, ale s bezvadně fungující textovou variantou. S popisem historie, vinic a ročníků. Více informací o nich stále najdete na mnoha jiných webech, ale i tak je to obrovský pokrok. A za výborný nápad považuji kontakt na oficiálního dovozce pod hlavním menu, který zobrazuje údaj dle vaší lokality. O čím webu byla řeč? Domaine de la Romanée-Conti :-)

Začal jsem pravidelně sledovat několik webů o víně na Slovensku, za všechny bych teď doporučil Vinoforum a například dost fajn článek o svatomartinském a problémech slovenského vinařství.

Probleskují zprávy, že cena vín z Moravy stoupne, důvodem je nízká úroda (a nejspíš cena všech těch přípravků, které bylo nutné v tomto roce použít na vinicích i ve sklepě). Vzhledem k tomu, že kvalita naopak leckde nejspíš významně klesne, dost mne zajímá, kdo ta vína bude kupovat. Já se tedy do seznamu dobrovolníků příliš nehlásím. Ale možná bych mohl vyrazit na jednu výstavu do Londýna, kde se bude prezentovat whisky pálená z moči diabetiků… brr…

Komentáře používají Disqus