úterý 20. ledna 2009

Pinot z Bádenska – Vinexus poprvé

Nedávno jsem zahájil operaci „Pinot Reloaded“ a začal trochu systematičtěji doplňovat své vinné zásoby o Pinot Noir původem všude možně po světě. Vlastně mne k tomu trochu nakopl dost zajímavý projev pár kousků z Chile. Jasně, ty nejlepší vždy budou z Burgundska (minimálně já jsem tedy úžasnější projev odrůdy než z tohoto regionu nikdy nepil, jde o etalon kvality a všichni producenti této odrůdy se s ním momentálně srovnávají), ale to neznamená, že bych nemohl zkoušet i další zdroje. Ostatně už jsem to zkusil jednou, pro článek určený do týdne jedné odrůdy na O Víně, byla to švanda. Takže teď nakupuji novosvětské pinoty i vzorky ze zemí ne tak vzdálených. Včera ve sklence skončilo Bádensko, základní nebarikovaný Spätburgunder ročníku 2006 od vinařství Martin Wassmer (Waßmer). A moc příjemné to bylo.

Bádensko je jednou z tradičních vinařských oblastí, které tu není snadné koupit a navíc nemají nějak velké jméno. Na webu vinařství se sice dočtete, že „oblasti Markgräflerland se říká Toskánsko Německa“ a že zde produkuji výjimečná „burgundská“ vína, ale v hledáčku vinných nadšenců z našich končin moc často nekončí. Možná je to škoda. Chutnaný pinot byl skryt v těžší lahvi burgundského tvaru s fajn plným korkem a tvrdší kovovou záklopkou. Barva byla slušně hluboká, ovšem nic netypického, na okrajích lehce nazrávající. Čistá a dřevem nezastřená vůně odrůdu prozradí bez nejmenších pochyb a zařadí ji i do chladnější oblasti původu. Třešně a trochu šípky, kyselejší ovocitost, trochu lékárenských tónů ale ovoce dominuje, moc příjemné byť nekomplikované. Dobré Burgundsko bývá v projevu přeci jen tak nějak zaostřenější na výsledné vyznění (to zní opravdu divně, ale třeba se to někdy pokusím popsat lépe, teď mne vhodná slova nenapadají), ale k běžnému village to má dost blízko a baví po celou lahev. V chuti „trochu trpčí zdá se“, středně plné tělo s dominancí kyselejšího ovoce, takové ty plané třešně, které se drží i v delší dochuti pomalu doznívají až naopak griotkovým dojmem. Ovšem vyvážené, díky té svěží kyselině krásně pitelné a moc příjemné víno, taková nekomplikovaná pohoda, ale přitom ne úplně jednoduchá, aby zase nudila.


Ještě mám doma jejich základní Weißburgunder (Rulandské bílé) a už se na něj začínám těšit. V sortimentu mají násobně dražší Pinot Noir v bariku v několika variantách, ta nejlepší má zlatou medaili od Decanteru a cení si ji na skoro padesát éček. To už je bohužel cena, kterou bez degustace předem nevydám. A nemohu očekávat, že jinak než cestou do Bádenska ta vína přechutnám, protože nákup nebyl učiněn u místního dovozce.

Tenhle Pinot totiž stál i s poštovným zhruba 10€ (a cena mi to přijde oprávněná) a jednalo se o jednu z prvních položek pro zkušební nákup na www.vinexus.de, e-shop několikrát doporučovaný v komentářích nejen na tomto blogu. Pár položek mne tam zaujalo a objednal jsem tedy. A musím říct, že kdyby takhle snadno a spolehlivě fungoval každý náš e-shop, tak budu nadšen. Objednávka dorazila pomoci UPS za pár dní (rychleji, než někdy objednávky z obchodů, co sídlí pár kilometrů daleko), všechno k mé naprosté spokojenosti. Minimum položek není pro ČR určeno, částka však musí přesahovat 100€ a poštovné se počítá tak, že za každou láhev přičtou 1.20€. Web si košík pamatuje, můžete tedy přidávat postupně. Platba bezproblémově kreditkou. Vlastně mne napadá, že v celém procesu došlo k jediné chybě. Místo prvního a druhého vína z jednoho château bylo v balíku dvakrát to první víno. Samozřejmě je při příští objednávce upozorním… :o) Takže pokud vás tam něco lákalo nakoupit, nebojte se němce nic, funguje to.

Komentáře používají Disqus