pátek 16. ledna 2009

Pomníky kvasinkám

Na nedávno vyhlášenou soutěž dorazila správná odpověď včetně fotek hned ten den, ale nějak mi vypadlo výsledky uveřejnit. Tak tedy alespoň dnes. Dříve postavený z pomníků stojí v Hustopečích (momentálně umístěn jakou součást vinařské expozice v domě U Synků na Dukelském náměstí), jedná se vlastně o pískovcovou sochu kvasinky v momentě dělení, zvětšenou 69.230krát (obvod vysochané kvasinky je 167 cm). Údajně jde o rekordní zvětšeninu, nic podobného prý minimálně v ČR není (ověřila pelhřimovská agentura Dobrý den). Hustopeče se pak hádají s Bořeticemi, respektive Svobodnou spolkovou republikou Kraví hora, kdo s nápadem přišel dřív. Právě při vjezdu do Kraví hory totiž stojí druhý pomník, hrubě otesaný kámen s vyobrazením kvasinky a věnováním od vinařů. „Naše republika zase tak bohatá není.“, jak prohlásil president Petrásek, takže si nemohla dovolit gigantickou zvětšeninu :o) Nápad je to každopádně vtipný, kvasinka si pomník rozhodně zaslouží a na rozdíl od Entropy ničí nelibost nevzbudí :o) A teď už fotky…


Výhercům jsem již zabalil láhev a brzy odešlu. Ostatním přeji příjemný víkend a s některými se těším na shledání dnes odpoledne v Břevnovském klášteře. Snad tam nebudou úplně nesnesitelné davy. Dobrou zprávou je minimálně to, že oproti loňským nevhodným sklenkám by letos měl být proti záloze k dispozici i Riedel (nejspíš typ Riesling, ten je na degustace ideální). Uvidíme.

P.S. Fotografie z titulky pochází odsud, další moc pěkné zvětšeniny najdete tady. Kvasinku z Hustopečí zaslal Širas, tu z Bořetic pak Víťa.

Komentáře používají Disqus