čtvrtek 22. ledna 2009

Galant, Kovacs, Chrámce…

Včera jsem se hrabal v telefonu a narazil na poznámky k několika vínům zkonzumovaným v posledních týdnech mimo domov, tak je možná postupně přepíšu na web. A vždycky přihodím něco z domácích „degustování“. První setík je z doby okolo Vánoc. Nějak to tak vyšlo, že nakonec jsme během svátků popíjeli všechno možné, spíš než že bych lovil nějaké „špeky z archivu“. Všechna ta tradiční česká jídla u příbuzných a známých byla párována se vším možným, někdy se salát a kapřík spojí se sklenkou ideálně, jindy zase „svíčková“ z králíka vybranou (= ta co tak nějak vyšla a byla jako jediná dovozena) láhev odmítne. Žádná velká věda a stres, kvůli tomu se nestřílí. Tak tedy dneska jen nesourodé poznámky ke třem vínům dní minulých. Na úvod „neročníkové“ (není uveden) jakostní Zweigeltrebe z Českého vinařství Chrámce, koupeno v podzimním výprodeji Tesca za neuvěřitelných 32,- Kč :o) Normálně stojí zhruba dvakrát tolik, ale stejně je to hodně nízká cena. Neočekávám nic zásadního, obávám se spíše kandidáta na cestu do svařáku. Jak dopadlo víno „do krizových časů“? :o)

Barva v pohodě, taková tmavší višeň a na okrajích již jasně nazrálá, při zakroužení ve sklence vypadá víno dost řídce. Ale nevoní nakonec nějak špatně, tak docela jemně ovocně (někdo by možná řekl „nevýrazně“), a určitě spíš láká než odpuzuje se napít. V chuti tenčí, lehké, trocha ovoce ale celkově dost neutrální a spíš kratší. Ale čistě udělané a v pohodě pitelné. A nepůsobí chemickým dojmem, což se o všemožném Chile a Kalifornii (ale i jihu Francie) v téhle cenové relaci (a na našem trhu) říct nedá. Třicetikorunový úspěch! Krizi přežiju :o) Ale Chrámce samozřejmě umí i mnohem lépe, jejich vyšší přívlastky hlavně Pinotu Noir stojí za pozornost.

Další kousek se mi dostal do rukou spíš náhodou, původně byl určen jen zaměstnancům městského úřadu v Hořicích. Viněta prozrazuje, že jde o pozdněsběrový klaret Frankovky ročníku 2007 od vinařství Galant, na jejich webu se později dozvídám (pokud tedy nejsou dvě naprosto odlišné šarže, ale nevypadá to) původ na viniční trati Pod Mušlovem (obec Mikulov). Barva je taková spíš krémová, s lehce načervenalým odleskem. Vůně opět poněkud neutrálně ovocná, lehce do jogurtu s jahodami, i chuť následuje v podobném plošším stylu a stejným „jahodojogurtovým“ projevem. Trochu zbytkový cukr, méně výrazná kyselina, celkem v pohodě délka. Jednoduché a snadno pitelné, ale aby to byla alespoň „líbivka“ (což nižší kyselina a cukřík naznačuje), muselo by to být poněkud výraznější.

A něco sladkého na závěr :o) Chardonnay 2005 výběr z cibéb / botrytický sběr původem z vinice Na Štrekách (Novosedly) od vinařství Kovacs. Analytické hodnoty z webu vypadají opravu impozantně - alkohol 15,4 % obj., zbytkový cukr 46,3 g/lt, kyseliny: 8,9 g/lt a konečně bezcukerný extrakt 62,7 g/lt. Nádherná zlatá barva. Vůně intenzivní květinový med, botrytida je hodně patrná, kupa hrušek a meruněk. Ale i přes tenhle ovocně-kompotový úvodní náraz poněkud sevřené a nic víc než tohle ovoce nedává. Druhá polovina je odložena na další den, kdy se vše posunuje z našich zahrad do „tropiko“ exotičtějšího ovoce. Doba, kdy mi ovocná bomba stačila k úplné radosti, je přeci jen pryč :o) V chuti opravdu hodně hutné, sladké a vytvářející sametový povlak v ústech. Intenzivní, alkohol je dost znát, ale nějak zásadně neruší. Cukru kupa, v kombinaci s ovocem a trochu pikantnějšími tóny je to fajn dezert, ale kyseliny bych klidně zvládnul o něco víc. Prostě slušný slaďák, takové se u nás docela daří a jednou za čas k zákusku nebo sladšímu jídlu si dám říct a dost potěší. Ale pro to, abych byl nadšen, nenabízí nějaké jemnější nuance navíc.

Anketa „Vánoce a víno“ dopadla celkem jasně ve vybírání nějakých „lepších“ vín, u nás nakonec ta plánována speciální láhev nedopadla (otevřu ji někdy jen tak, ať je sama o sobě svátkem), ale radost jsme si udělali alespoň fajn bublinkami. A co u vás? Jaká vína skončila na štědrovečerním stole a byla vypita okolo svátků? Nějaké nové objevy, nebo spíše sázka na jistotu a servírování vín oblíbených, prostě takových těch „starých známých“, které chcete právě v téhle době vidět znovu a zaskočit na návštěvu? :o)

Komentáře používají Disqus