středa 1. října 2008

Vltavské rande s gurmánkou

Už to tak vypadá, že početná skupina internetových psavců o jídle, víně a gastronomii vůbec se hromadně sejde pouze v případě, že někdo z nich vydá knihu :o) Včera večer na Vltavu slavnostně vyplula loď, na které pan Cuketka pokřtil dílo Šárky Škachové (alias DolceVity) nazvané „Rande s gurmánkou v české kuchyni“. Kniha je logickým rozšířením báječného blogu Šárčina „škola“ vaření (dolcevita.blog.cz), dle mého soudu asi nejlepšího „receptového“ (a nejen to) blogu u nás. Články jsou psány moc pěknou češtinou a většina natolik propracovaně, že „kdy z toho bude knížka“ muselo napadnout snad každého. Jsem moc rád, že to napadlo i Šárku a kniha, kterou zpracovala od začátku do konce a vydala vlastními silami, je na světě. Gratuluji!

Navíc oceňuji „kalendářový“ formát, který umožňuje nejen pohodlné čtení jen tak pro poučení (mnoho kapitol by si měl prostudovat leckterý profesionální kuchař i z dobrých restaurací, třeba ty o přípravě bifteku), ale zároveň knihu předurčuje k dobrému využití v místě, kam by měla patřit především – do kuchyně! Běžných kuchařek se každému doma válí hromady, ale jak často je otevřete? Tohle není žádná vyumělkovaná bichle v kilogramových deskách, ale něco, co brzy skončí upatlené olejem od neustálého praktického používání. Věřím tomu.


Na Šárčiných bloggových článcích (a vlastně i těch v knize) oceňují mimo jiné tu vášeň, která z nich čiší. Schopnost přenést nadšení na druhé a vyvolat v nich touhu recept opravdu vyzkoušet. Napsat seznam surovin, pár základních kroků a vyfotit hotové jídlo zvládne skoro každý. Ale když se na takovýhle obyčejný recept podíváte, dost často to první, co vás napadne, je „a bude to fungovat?“, případně „a je to vůbec dobré?“. Tohle se u Šárčiných stránek nestává, zde spíše okamžitě zafunguje pavlovův reflex, poslintáte si klávesnici a začnete přemýšlet, zda máte všechny potřebné suroviny, nebo je třeba ještě něco dokoupit. Doufám, že stejně bude fungovat i kniha na bloggem nepostižené čtenáře. Moc bych jí to přál.

Jsem moc rád, že jsem se včerejší plavby mohl zúčastnit (a něco málo zbaštit, vřele doporučuji kombinaci ananasu s mátou) a popřát osobně. Obvykle tu nepíšu nic, co bych sám považoval za reklamu (extatické výkřiky u některých vín se nepočítají :o), ale v tomto případě prostě udělám výjimku. Jděte a kupte si tu knihu! Mnoho z vás jistě v letech minulých, při hledání nějakého receptu či postupu, na Šárčiných stránkách skončilo a její práci již použilo. Berte to třeba jako sponzorování těch bloggerských aktivit :o) Knihy jsou k dispozici přímo od autorky na webových stránkách www.gurmanka.cz. Dobrou chuť a příjemné čtení!

Odkazy: Šárčina „škola“ vaření | Gurmánka.cz | Pan Cuketka o knize

Komentáře používají Disqus