pátek 31. října 2008

Výsledky ankety „Menší lahve vína (0.2l, 0.375l, 0.5l)“

Předchozí anketa měla jen několik málo možností, tak doufám, že jsem téma nezjednodušil až příliš. Ale ostatně od toho je tu diskuse pod články, třeba tímto oznámením výsledků. Tématem ankety bylo, jak se stavíte k malým formátům vinných lahví, tedy objemům 0.2 – 0.5 litru. Z 82 hlasujících je vyloženě nesnáší pouze tři vínomilci, dobrá zpráva pro sklárny :o) Každopádně nejvyšší počet, 30 hlasujících (36%) je „toleruje“ pouze u sladkých specialit. Tam mají jistě své místo, při jaké příležitosti vypijete sedmičku ledového vína, že? Ale třeba Sauternes nádherně zraje desítky let a u těhle slaďáků se nebrání ani formátům naopak velkým, jako je 1.5l magnum láhev. Jenže ty ceny :o)

Dalších 11 hlasujících (13%) malé formáty nezajímají (to jsou nejspíš ti, kteří považují za pravdivou průpovídku „magnum je ta správná velikost lahve pro gentlemana, jehož manželka nepije“). A konečně po devatenácti hlasech (23% každá) si odnesla možnost „jsou vhodné pro restaurace“ a „kupoval bych (kupuji) i domů“. Osobně spadám právě do těchto dvou kategorií, silněji asi do té restaurační. Právě tam bych možnost dát si slušné víno, ale za „polovinu ceny“ (což při maržích v našich restauracích znamená, že 0.375 láhev tam bude stát třikrát tolik, než sedmička v obchodě) a hlavně zvolit dvě různá, typicky jedno bílé a jedno červené. Takhle většinou složitě řeším, co bude tak nějak fungovat ke všem konzumovaným jídlům. A ostatně i pro to domácí použití a stejný účel bych možnost zakoupit leckterá vína v poloviční lahvi ocenil. U nás je prakticky nemožné je sehnat. A možnost si tak nechat nalahvovat Bordeaux, pokud v en primeur koupíte jednoho vína celý case (12 lahví, tedy 24 polovičních), není zrovna komfortním řešením :o)


Každopádně hlasujte v další anketě, na kterou mne přivedla (poněkud zjednodušující) část jednoho článku na Novinkách („Bílé i červené by se mělo nechat vydýchat, jinak bude působit zavřeně a neukáže svůj pravý potenciál. Museli bychom pak déle pracovat se sklenkou, což se při degustacích také naučíme. Je proto důležité nechat víno před podáváním otevřené na stole. Bílé minimálně půlhodinu a červené hodinu.“) a to, že jsem včera láhev bílého „musel“ dekantovat (= znal jeho projev po pár hodinách v otevřené lahvi a čerstvě nalité prostě dávalo naprosté minimum). Dekantace bílého (či šampaňského, což mne tedy překvapilo mnohem víc) působí prostě poněkud divně, tak se těším, jaké budou odpovědi v anketě. Hlasujte! A přeji příjemný víkend, ať už během něho zdekantujete cokoliv :o)

Komentáře používají Disqus