čtvrtek 2. října 2008

Müllerka zatracovaná i milovaná

Jsou vína, která mají tu smůlu, že spíše než známá jsou „profláklá“. Müller-Thurgau si u mnohých (i hodně poučených) milovníků vína často nese stigma jakéhosi nudného pití pro hospody levných kategorií, z dob výnosů nad plán si pak odnáší vtipy typu „Jací jsou dva nejlepší přátelé dělnického lidu? Pan Müller a pan Thurgau!“ a na volných degustacích bývá často opomíjen. Zároveň ale má i tu výhodu, že jméno téhle odrůdy slyšel někdy skoro každý, takže se můžeme setkat i s reakcemi „Müller? To znám, to už jsem jednou před lety pil a bylo to dobré...“. Prostě Müller tu své místo má, nejen v zahraničí dělá pozoruhodná vína a opomíjet ho by byla velká škoda. Já včera otevřel kousek z Kutné Hory a jak se měl!

Konkrétně šlo o Müller-Thurgau kabinet ročníku 2007 z vinice Sukov, který jsem nedávno obdržel jako dárek. Pokud k něčemu přistupuji s trochou předsudků, pak by to byl kabinet označený jako „polosuchý“ a pak taky medaile z výstavy, v tomto případě dokonce zlatá z oblastní výstavy českých vín v Mostě.  Nějak tyhle nálepky nemusím, i když prodávat jistě pomohou. Víno je v hnědé lahvi typu (tuším) bordó america (vyšší a užší než klasické bordó, s rantlíkem nahoře), s plastovou záklopkou a kratším korkem lepeným z drti s pevnou dvojploškou. Viněta poskytne jen základní údaje, je to klasická kutnohorská, která mi nevadí, ale ani nějak zvlášť nenadchne (a působí na mne tak nějak smutně, ovšem u vín z Čech není jediná, podobný případ jsou košer vína z Chrámců). Důležité je víno. Barva je spíše hlubší, ve sklence víno zanechává pěkné mosty. Vůně je překvapivě intenzivní s dominancí muškátových tónů, nějakou tou ovocitostí (broskev a citrón), později při trochu vyšší teplotě hutnější zvláštní tón („ochucovadlo Maggi“) a opadávájící přezrálé květy. V chuti žádná lehká vodička, spíše plnější, opět intenzivní květinová záležitosti, hladká s harmonicky zapracovanou kyselinou (možná jemně zakulacenou cukrem, ale polosuché bych snad ani netipoval), s příjemnou mineralitou v trochu hrubším (mírná hořčina) závěru. Krásně pitelné víno, u kterého bych si osobně tipnul drobnou „úpravu barvy, vůně a kyselin“ přidáním nějakého toho procenta Tramínu :o)

Prostě a jednoduše nejen moc pěkné víno v kontextu běžných müllerů, ale našich bílých vín obecně. Jak bych na něj reagoval na nějaké větší ochutnávce, kdy by měl hned vedle konkurenci třeba pořádného ryzlinku, nedokážu říct. Doma na mne fungovalo skvěle. Bohužel hledání prozrazuje cenu někde u 170,- Kč a to je hodně. Ono se to nejspíš v turisty hojně navštěvované Kutné Hoře prodá v některým z mnoha krámků jako suvenýr, navíc je produkce hodně malá a vína je třeba udržet v nabídce do dalšího ročníku... vinařství asi ví co dělá a cena je z tohoto pohledu v pořádku, jen pro mne znamená, že jsem rád ochutnal, ale karton domů si nekoupím :o) Ale ještě mám doma z nedávného průjezdu Kutnou Horou müller stejného ročníku i tratě, ale jen jakostní (o něco méně alkoholu, deklarován jako suchý), tak se alespoň mohu těšit, co vyleze z něj.

P.S. Na fotce výše je vinice, který se nachází na svahu kousek od Sv. Barbory, je přes cestu proti Jezuitské koleji (viz mapa). Má nějaké jméno? Sklízí ji někdo? :o) Víno roste všude!
Doplněno: tak o té trati více na O Víně (díky P.J.)


Odkazy: Návštěva vinných sklepů v Kutné Hoře

Komentáře používají Disqus