středa 15. října 2008

Legendární lahůdkářství Jan Paukert znovu otevřeno

Nemyslím si, že tuto informaci šlo přehlédnout. Média jí byla plná již včera před slavnostním otevřením, reportáž tam natáčela prakticky každá domácí televize (od ČT až po iDnes TV a Stream) a fotografů na metr čtverečný se vyskytovalo víc než jednohubek. Účast na otevírání přislíbil i prezident Václav Klaus. Ostatně pro ty nejběžnější informace (příběh zazděných koňaků, Jan Paukert jako vynálezce chlebíčku atp.) můžete směřovat třeba k článku na webu Týdnu. Proč vzbuzuje „jen“ lahůdkářství na dobré adrese takovou hysterii dnes?


A víte že vlastně ani nevím? Možná mám problém s tím, že lahůdkářství Jan Paukert se pro mne nikdy nemohlo tak velkou legendou stát. Do Prahy jsem se přistěhoval relativně nedávno a vůbec jsem trochu mladší generace, takže zlatá léta jsem logicky poznat nemohl. Ale tohle místo jsem navštěvoval pravidelně a rád, vlastně to byla díky poloze taková má oblíbená destinace pro malé menu při nedostatku času před divadlem či koncertem. Dva chlebíčky, paštička, trochu sušené šunky… moc dobré to bylo, servis přítomných (tipuji podle vzhledu a věku) učnic příjemný, vnitřek poněkud zastaralý. Ale za nějakou zásadní součást gastronomie v Praze jsem toto lahůdkářství nepovažoval, byť uzavření podniku mne zamrzelo. Když jsem zjistil, že nově jej bude již brzy provozovat skupina okolo restaurace Le Terroir, měl jsem poněkud ambivalentní pocity. Na jednu stranu radost, že nabízené potraviny a vína budou opravdu špička, na druhou pak strach, že se celý podnik přesune do značně luxusnějšího vyznění a chlebíček za snesitelný peníz si tam už prostě nedám.

Realita je taková, že podnik je výrazně prostornější, světlejší a modernější, nabídka široká a chutná (chlebíčky pořádně ověřím tenhle čtvrtek, zatím soudím jen podle ochutnávky na slavnostním otevření) a ceny více než snesitelné! Domácí pralinky za dvanáct, běžné chlebíčky za 19,- (ty složitější, třeba roastbeefový, za 25,-), nabídky kávy a skvěle vypadajících dortíků, slušně zásobená vinotéka (a do budoucna bude myslím mimo regály k dostání další hromada vín ze sortimentu Domaine R&W) a to včetně sektů a šampaňských (rozléval se sekt Jan Paukert, v prodeji za 279,- Kč a láhev skrývá slušný crémant z Loiry z produkce Domaine Baumard, více o něm již brzy), ve všední dny jednodušší teplá jídla i s pivem pod stovku. A k tomu paštičky, terinky, hromady báječných sýrů a sušených šunek, olivové oleje a smažený květák! :o) Ano, vypadá to, že skutečně půjde o lahůdkářství v pravém smyslu toho slova, navíc relativně dostupné i běžným smrtelníkům.

Jenže tohle všechno se dozvíte i z běžných novin, na to nepotřebujete číst blog. Takže pár zábavných bulvárních informací. Prezident podnik otevírat nedorazil, ani jeho tiskový mluvčí nevěděl proč. Byl omluven, pozici hlavní celebrity místo něj aktivně zaujal Vladimír Železný se ženou a dítětem. Hned několik novin bude mít napůl kašírovanou fotku, jak se navzájem krmí rohlíkem :o) Starý pan Paukert si mediální zájem také užíval, na fotce ho můžete vidět v obludném obležení. Všude se motala spousta „lidí z branže“, chudák chef z Le Terroir roznášel jednohubky, jeden slavný domácí foodkritik a bojovník proti špatným jídelním návykům celou dobu aktivně prezentoval, jak nejhůře je možné držet sklenku sektu. Reportérku iDnes TV to naučil docela dobře. A to bude asi tak vše. Zítra tam zaskočím v běžném provozu, opět obnovit zvyk návštěv před koncertem, dám si výběr z chlebíčků a sklenku základního rozlévaného vína. A pak se ukáže, jestli si tento podnik zaslouží takovou pozornost, jaká se dostává jeho otevření! :o)

Komentáře používají Disqus