pátek 3. prosince 2010

Před dubem za dubem nikdo nesmí stát

ex_opere_operatoMinulý týden představilo ve vinárně U svaté Anežky svou produkci dolnokounické vinařství Dva duby. Mělo ovšem hodně nelehké postavení, šlo o mé první setkání s vinařem a jeho dítky a neočekával jsem nic menšího, než novou hvězdu na domácí scéně a vinařství hodné pravidelného sledování. Vinař Jiří Šebela je totiž pravidelným přispěvatelem do diskusí na tomto blogu (což znamená, že mi každou chybu, kterou v tomto článku spáchám, omlátí o hlavu) už několik let a pod přezdívkou Simon jej obohatil o mnoho zajímavých příspěvků. Mám tendenci s jejich obsahem souhlasit, byť často forma, kterou je předkládá, mi úplně nesedí. Simon má totiž názor na to, jak by mělo vznikat dobré víno, velmi vyhraněný. A projevuje jej dost nekompromisně. Ostatně stejně jako názor na mnoho dalších věcí, které se vinného byznysu týkají. K tomu disponuje jasnou vizí, kam se má jeho vinařství ubírat, jak by mělo vypadat a fungovat. Všechna vína má jako zemská, spíše než odrůdami označená jmény se skrytým významem (spíše několika), další odklon od domácí klasiky. A jako bonus zná své oblíbené odrůdy a styl vín od světových špiček, top Sauvignon pro něj není vítěz místní soutěže, ale spíše Pur Sang či Silex od (nedávno tragicky zesnulého) Didiera Dagueneau. I kdyby tomu terroir nikdy nedovolil, je dobré hledět k takovýmhle výšinám (pokud jste schopni uznat, že tam zatím ani omylem nejste, což se některým našim světoběžníkům nezadařilo). A celkově jsem za takovouhle novou vinařskou generaci rád, protože má chuť (a zatím i síly) změnit pohled na to, jak vypadá kvalitní domácí produkce.

dva_duby_sebelaVinař mi trochu ušetřil práci tím, že sám začal blogovat, takže (ač stále nemá dokončeny firemní webové stránky) je možné se spoustu informací dozvědět právě na jeho blogu. Základní věci jsou v zápisku Představení vinařství Dva duby, vinice můžete vidět ve fotogaleriích květen 2010 a začátek prosince (Sauvignon je z Karlova, Ryzlink vlašský a Svatovavřinecké z Horních nových měst výše ve svahu a Veltlínské červené rané ze stejné vinice ale na spodní terase, Frankovka je zatím nakupována a vinař pro ni má vyhlídnutu pěknou polohu). Ze sérii článků o výrobě spotřebního a terroirového vína je zase jasné, že Dva duby chtějí vyrábět vína terroirová. V tomto případě to znamená bez chemie ve vinohradu (přesněji řečeno s biodynamickými postupy), za minimalizace síry (v podstatě až před lahvováním), bez čerpadel, filtrů, bez odkalování, se zráním ve dřevě (nerez prý patří jen nad sklep, do lisu, sudy berou od Fryzelky z Vlachovic a jde buď o valašský dub či akát) na kvasničních kalech (ale spíše bez batonáže, pokud to nevyžaduje ročník jako 2010), prostě pěkné předsevzetí. Přirozená, poctivá vína by to měla být. Takže přeskočíme rovnou ke vzorkům…

Ryzlink vlašský 2008 je prý neprodejný vzorek pro domácí popíjení rodiny. Příjemně aromatické, slinosbíhavé, květino-ovocitý mix se zemitějším tónem (studený Darjeeling). Suché, středně plné, řízné, zemitější, minerální (křísnutí křemenem), parádně pitelné. Hodně fajn zavínění, tímhle bych si „vyplachoval sklenky“ klidně pravidelně doma.

V Cuvée Mille e tre 2009 jsme si ozkoušeli čistý Sauvignon, ten den stočený ze sudu a teprve ve vývinu, bude ležet ve dřevě a na kvasnicích dalších několik měsíců. V současné podobě velmi intenzivní projev s hodně dominujícím dřevem (což se myslím ještě dost upraví), hutněji ovocité, lehce oxidativní, v chuti takové „plnotučné“, živé, dlouhé, dobrá kyselina a výrazný teplejší projev alkoholu a sladší dřeva, efektní. Na můj vkus takové až moc hutné, od Sauvignonu čekám možná vyšší kyselinu a trochu snazší pitelnost. Každopádně mne to bude dost zajímat v hotové podobě.

rose_crossNásledovala série tří růžových, na kterých si vinařství dost zakládá (považuje je za seriózní pití s plnými vinnými právy, ne něco obyčejného/jednoduchého), stejné víno ve třech ročnících a podobách. Cuvée Rose & cross 2009 (opět stočeno ze sudu) je vavřinec, bledě růžový, příjemně ovocný, zemitější, přirozený, s fajn perličkou při napití, dobrou kyselinou, čistý, mladičký, nekomplikovaně pitelný (ovšem stále ve vývoji ve dřevě). Cuvée Rose & cross 2008 je směsí Svatovavřineckého (více) s Frankovkou, barva je o něco hlubší a efektní, vůně do tmavšího ovoce, peckovin, vážnější a zajímavá. Plnější, hutnější, pěkná kyselina, mírně živočišné (až možná kravínové-silážové, což zní odpudivě, ale fakt to není nějak zvlášť nepříjemné byť by mi to nechybělo, vzduch s vínem navíc dělá divy, dost se mění každým zakroužením ve sklence) aroma. Fajn pohled na růžovku, tohle bych si otevřel k dobrému jídlu i v zimě. Cuvée Rose & cross 2007 je neprodejná menší šarže z demižonu. Má barvu opět méně výraznou a mírně se sunoucí do oranžové. Vůně mi připomíná některá vína z Loiry, pěkná ovocitost (až ovoce sušené) a linka vyzrálého kozího sýra, trochu nástup oxidace. V chuti pěkné, čisté, ovocité, vyvážené, delší, dobře pitelné.

Ochutnávka pokračovala další srovnávací trojkou, tentokrát šlo o tři červená vína ročníku 2008 – Frankovku, Svatovavřinecké a také jejich směs. Cuvée Ex opere operato 2008 je vavřinec, barvy tmavší a lákavé. Výrazná báječná ovocitá vůně, perníkovo-kořenitá linka a postupně se otevírající další vrstvy. Víno má poměrně výrazné těkavky, ale nepůsobí nějak rušivě a navíc myslím časem ustoupí. V chuti suché se sladkostí ovoce, kyseliny, tříslo, velmi pěkně postavené s dojezdem višně s čokoládou. Tohle se mi hodně líbí.

vina_ve_sklenkachCuvée Vox In Excelso 2008 představuje Frankovku, opět tmavé barvy, vůně tmavá kvasně ovocná, kyselejší, s vrstvou koření a trochou zelenějších tónů, mladé a lehce disharmonické, rozhádané (čas to myslím upraví). V chuti suché, tvrdší (kyseliny se zde rozhodně skrývat nesnaží). Pěkně ovocité, mladé, slušné. Ale i když čas tomuhle víno pomůže a bude dobré, tak dle mého nemá strukturu a kvality předchozího vavřince.

Cuvée Rosa Inferni 2008 je sestaveno z předchozích dvou vín. Efektní tmavší barva. Hodně povedená aromatika, kořenitost, sladší ovocitost, decentně těkavky, vrstevnaté a lákající k napití. V chuti dobře postavené, tvrdší ale vyvážené, strukturované, delší seriózní víno. Takový ten typ, kterému se jde věnovat a zkoumat jej, ale zároveň i jen tak pít. A vypadá to, že bude dobře zrát na lahvi. Ve směsi je převaha Frankovky, ale ten projev mi více připomínal Vavřince.

A na závěr Cuvée Ex opere operato 2007, čisté Svatovavřinecké. Nejdříve dost sevřená aromatika, dřevitost, trochu ovoce. Postupně nabízí trochu více, ale stále nic zásadního, působí jako víno ve své „dementní“ fázi, tři roky věku by tomu odpovídalo. V chuti suché, ovocitost, tvrdší a trpčí, takové poměrně dost… obyčejné. K jídlu fungovalo (výborné klobásky) dobře, ale jinak nezaujalo. Možná za dva roky? :-)

ve_sklence 
Ta vína byla mladá a často nehotová, ale bylo na nich vidět, že jde o technologicky nemanipulované čisté záležitosti, ovšem dobře zvládnuté, zajímavé, charakterní. A to fakt není v současném stavu vinařství málo! Ne všechno mi sedělo, což je normální, ale i přes velká očekávání jsem nakonec nebyl zklamán. A těším se, až Dva duby získají další vinice a rozjedou produkci tak, jak si představují. Tuším, že jednoho dne by to jméno mohlo být docela slavné.

jiri_sebelaPodnik se bouřlivě rozvíjí a mění, řeší problémy s prostory (výrobní i skladovací), výměnu „technologií“ (starý list, kvasné nádoby atp.), experimentuje s vinětami a dotahuje je do finální podoby, snaží se získat další vinice ve smysluplných polohách, nakupuje ideální degustační/prezentační sklo (na ochutnávku devíti vín jsme měli tři různé sklenky) a celkově má našlápnuto velmi pěkně a brzy zahájí i prodej prvních vín. Což nás přivádí k cenové politice…

Vína, která od Dvou dubů odejdou (znatelná část produkce jsou zatím malé zkušební šarže) a za kterými si budou plně stát, by měla mít cenovku přibližně 350,- Kč. Tedy při vstupu na trh (zhruba po dvou letech) a v případě, že si je zákazník sám nechá dozrát (nebo vypije). Zároveň by měla být k dispozici vína dozrávaná přímo ve vinařství a s cenou takovou, aby odpovídala vývoji, ale rozhodně ne malou :-) Nad základní cenovkou jsem se podivoval, pro nové neznámé domácí vinařství je to hodně a přijde mi, že s podobnou cenou nejde moravské víno prodávat jinak než neustálým aktivním přesvědčováním zákazníků na ochutnávkách. Vinařství je s tím srozuměno a je mu jasné, že jednoduché to nebude. Držím palce, aby to vyšlo. A sám se hlásím k odběru nějakého toho Vavřince, prosil bych v podobě mladé, uložím si ho sám :-)

Komentáře používají Disqus