pátek 20. června 2008

Pozdravujte pana Charváta!

V poslední době se mi v chladničce množí lahve bez vinět a v některých případech i bez jakéhokoliv dalšího určení, co je vlastně uvnitř. Některé jsem pořídil sám a tuším, u jiných šlo o dárek a obsah napovídají zkratky typu „RR07“. A u poslední lahve jsem trochu získal dojem, že jde o jakýsi zvláštní pokus, co to se mnou udělá :o) Neoznačená láhev skrývala, jak mi bylo nakonec prozrazeno, víno z odrůdy Charvát, kterému se přisuzují mimo jiné i halucinogenní účinky…

Ale tak strašné to asi nebude, odrůdu známou také jako Chorvát, Slovák či v Itálii Fragolino (v bílé i červené podobě) pěstuje a snad bez následků pije spousta nadšenců. Co na tom, že není v ČR odrůdou uznanou a dle zákona je zakázáno (jelikož jde o americký hybrid vitis labrusca x vitis vinifera) ji uvádět na trh jako révové víno. Podobně ani v EU nesmí být podobné hybridy zařazeny jako vína a končí v neoznačených lahvích v restauracích či pod jiným názvem než víno. Ale po ochutnání naprosto chápu, proč si našlo toto víno, ať už vyvolává halucinace, má afrodiziakální a léčivé účinky či se z něj blbne, své obdivovatele. Okolo Čejkovic i v dalších místech odrůda jede a je vysazována, má docela vysoké výkupní ceny hroznů a vůbec poutá pozornost.

Hlubší moc pěkná barva, ve sklence zanechává dlouhé mosty, čistá. Vůně neuvěřitelně intenzivní hroznový mošt, vyloženě sladká a líbivá. Jahody v několika podobách, především ty maličké lesní. A navíc sladký žlutý meloun. Celý ten projev velmi silně připomíná vína z odrůdy Koshu (ať již bílé nebo červené varianty), která je velmi oblíbená v Japonsku a několikrát mne její ovocně-moštová vůně tak zmátla, že bych přísahal na víno z jiného ovoce než hroznů. Chuť naopak překvapivě velmi suchá, s tvrdší a svíravější kyselinou, opět s dominancí lesních jahod, slušně dlouhá, ucházející. Pro mne daleko od toho, co od dobrého révového vína očekávám, ovšem zajímavá zkušenost, byť bez vlnících se fialových stěn a duhových koní na obloze :o)

Nemám nejmenší tušení, kdo to hrozno vypěstoval a víno vyrobil, natožpak místo původu či ročník. Prostě anonymní láhev s panem Charvátem :o) Nevím, jestli se budu pídit po dalších lahvích, přeci nebudu riskovat, že na zvěstech o demenci a halucinacích něco je :o) Ve skutečnosti je ve víně údajně jen o něco více metanolu, ale kdo ví, nebudu tu legendu bořit ;-) Jsem za tohle setkání rád, už pro tu nečekanou a intenzivní připomínku Japonska. A jen tak pro zajímavost jsem článek obohatil o záběry z vinice s Koshu v provincii Jamanaši, pro měřítko velikosti keřů i s vinařkou.

Komentáře používají Disqus