úterý 17. června 2008

Letně bubláme s Champagne Baron-Fuenté

Nedávno se mi do rukou dostala sada třech různých šampaňských z produkce vinařství Baron-Fuenté a tak jsem uspořádal malou slepou bublavou ochutnávku, kdy jsem k těmto vínům zařadil ještě standardní Freixenet Cordon Negro Brut ze Španělska (odtajněn společně se šampaňskými až na konci, nejprofláklejší cava a jedna z nejprodávanějších šumivek na světě vůbec, ale za dvě stovky stále slušné letní pití!) a nechal hosty se k jednotlivým lahvím naslepo vyjádřit. Následující informace jsou jakousi kompilací názorů účastníků akce a mých poznámek. Baron-Fuenté je jedním z nejlevnějších šampaňských na našem trhu, což vždy působí trochu podezřele. Takže o co se jedná?

Co se vinařství týče, tak tam popis hezky shrnul dovozce tím, že oblíbená větička „rodinný podnik“ je tak to jediné s romantickým nádechem v celém procesu přípravy vína. Vinařství sídlí v Charly-Sur-Marne a bylo založeno roku 1967, šest let potom, co Gabriel Baron zahájil práce na pouhém jednom hektaru vinic. Dnes spravují hektarů pětatřicet a z dalších 55 hrozny nakupují. Všechny procesy jsou především maximálně efektivní, zpracování probíhá v moderní klimatizované hale, setřásání lahví na počítačem řízených gyropaletách… tedy skutečně bez romantiky sklepmistra celé dny posunujícího lahve :o) Na základním šampaňském tohoto domu je zajímavé, že v něm dominuje odrůda Pinot Meunier, která obvykle hraje roli spíše „toho vzadu“ ve společnosti Chardonnay a Pinot Noir.

Baron-Fuenté Champagne Grande Réserve Brut
Základ produkce tvoří neročníková směs 30 % Chardonnay, 60 % Pinot Meunier a
10 % Pinot Noir původem z Charly-Sur-Marne v suché podobě. Víno má běžně hlubokou barvu s lehce zlatavým nádechem a ve sklence perlí jemně, s rychlým drobným řetízkem. Aromaticky jasné Champagne se vším, co k tomu patří. Ukázková klasika, navíc docela výrazná. Hutnější ovocitost, opečená jablka (či ještě přesněji štrúdl), trocha citrusů, dotek mléka a kvasnic. V ústech spíše lehčí, ale krásně čisté, živé a svěží, s říznou linkou kyseliny a minerality. Dochuť překvapivě delší, svěží dojem přetrvává. Velmi povedené a výborné do gastronomie, hodně mne baví. Přímočaré a nekomplikované, ale i díky tomu bych si dovedl představit láhev nebo dvě v létě na zahradě :o)

Baron-Fuenté Champagne Grand Cru Brut
Tentokrát tradiční směs 55 % Chardonnay (původ grand crus v Côte des Blancs) a 45 % Pinot Noir (grand crus z Montagne de Reims). O něco hlubší barva než u základního vína, ale zároveň znatelně jemnější a méně výrazné perlení. První dojem z vůně je hodně rozpačitý, působí sevřeně a trochu ploše. Objevuje se zajímavá dřevitost, jablečná slupka, květinové tóny a trochu másla, ale celek rozhodně neuchvacuje. Až po pár minutách se víno otevírá a objevují se jemnější, delikátnější tóny, začíná to být zajímavé. Prostě to není na otevření a okamžité nalití do sklenky, jak ovšem drtivá většina i velkých šumivých vín skončí. V chuti o něco plnějšího těla, svěží a minerální, ale kyselinka je přeci jen méně výrazná než u předchozího vína, celek působí kulatěji, uhlazeněji. Dochuť fajn, příjemně dlouhá s lehkou hořčinou jablečné pecky. Jako celek velmi slušné víno, ale upřímně mne nenadchlo a byl jsem z něj spíše na rozpacích. Grande Réserve Brut je levnější a přijde mi o něco zajímavější, byť struktura chuti tohoto vína je přeci jen „bodově“ asi lepší. Ale kdybych měl volit, tak na bodech záležet nebude.

Baron-Fuenté Champagne Grande Réserve Demi-sec
Stejné odrůdové složení jako základní Brut, pouze dozážním likérem převedeno do polosladké podoby. Hlubší barva a opět spíše velmi jemné perlení. Ve vůni svěží, intenzivně ovocné, s pečenými tóny a trochou minerality v podobě křísnutí kamenem. Chuť je ovocná v trochu pečené podobě (jablka v ohni), svěží a minerální, ovšem s výrazným cukrem. Není ještě úplně „ulepená“, ale zároveň to celé není tak energické a živé jak od šampaňského očekávám. Prostě na „demíčko“ nejsem správná cílovka, k nějakému dezertu se bude určitě hodit dobře, ale kvůli tomu bych asi nekupoval polosladké šampaňské. Proti základní, nedocukřené verzi, je to pro mne obrovský krok zpět.

Co říci závěrem? :o) Především základní neročníkové cuvée mne dost bavilo a za šest stovek (na náš tradičně předražený trh docela slušná cena, v EU se běžně pohybuje někde okolo 21 - 24€, ještě levnější je jejich Brut Tradition za nějakých 15 - 17€) se jedná o dobrý nákup. Ale přijde mi (byť degustační poznámky se tolik neliší, jde spíše o pocit), že připlatit si tu stovku na Drappier či případně i Piper-Heidsieck se vyplatí. V případě, že bych tohle šampaňské viděl v restauraci a zrovna slavil, neměl bych s ním problém.

P.S. Anonymní degustace mi přišla jako ideální způsob, jak ta vína ohodnotit, vzhledem k tomu, že šlo o dar od dovozce champagneshop.cz k objednávce, jako vzorky na objektivní recenzi. Sice jsem je varoval, že skutečně napíšu to, co si o vínech myslím, ale rozhodli se to risknout :o) A jen blázen, i kdyby měl stokrát v paměti slavnou větu z „Jáchyme, hoď ho do stroje!“, odmítne šampaňské zdarma :o)

Odkazy: Celý sortiment Baron-Fuenté | Další bublinky tu na blogu

Komentáře používají Disqus