středa 24. února 2021

Beckerův výtečný Riesling ročníku 1998

Náhodný pozorovatel by mohl nabýt dojmu, že mám něco proti vyzrálému ryzlinku. V posledních měsících jsem se tu věnoval hlavně lahvím dost mladičkým, z ročníku 2017 až 2019 nejvíce. První ochutnávky suché Mosely 2020 jsem před vámi raději zatajil, abych se nemusel potýkat s lynčováním kvůli vražděni neviňátek ;-) A nezastírám, že mám ryzlinky v téhle energické živé podobě prostě rád. Ale ty postarší, tedy když uzrají tak jak mají, si samozřejmě umím užít. Pokud za lahví stojí Hans-Josef „Hajo“ Becker z vinařství J.B. Becker (web), který má za sebou osobně nějakých 55 ročníků, je živoucí legendou Rheingau a mentorem mnoha slavných vinařů, pak si můžete být téměř jisti, že pár dekád v lahvi vínu neuškodilo! O tom, co je vinařství zač a jak to dělá, jsem se rozepisoval poměrně detailně po Beckerově pražské návštěvě před více než deseti lety, utíká to. A včera vypil poslední z lahví, které tehdy po ochutnávce zakoupil, konkrétně 1998er Rheingau Riesling Spätlese trocken Wallufer Walkenberg.

Hans-Josef_BeckerS vinicí Wallufer Walkenberg (Grosse Lage dle VDP) jsme v centrálním Rheingau, resp. se blížíme jeho východní části. Je to poloha považovaná za špičkovou pro (spíše) suché opulentnější bohaté ryzlinky i skvělý Pinot Noir a právě Becker za jejího nejvýznamnějšího producenta (ale skvělé věci odtamtud dělá také Toni Jost, dovozce Vinonaut má v nabídce především jeho věci z oblasti Mittelrhein; hrozny z Walkenbergu můžete najít třeba ve víně zvaném Jodocus). Svah je v nadmořské výšce 120 až 150 metrů, nijak strmý, s jílovitými sprašemi nad půdou se štěrkem. HaJo Becker vede své keře v bio režimu, stejně jako jeho otec, ale má už i certifikaci. Na lahvích tuhle informaci nenajdete a nijak to nevytrubují.

A jaké že tedy je víno po 22+ letech? Uloženo v lahvi tvaru pistole, s celokorkem ve výborném stavu. Tmavší citrónová barva, lehce do zlaté. S překvapivou svěžestí ve vůni ve spojení s jasným delším zráním, poměrně intenzivně působící, s kombinací bylinkového čaje a dotykem květového medu, podbělu, trochou kouřovosti, minerality, a na pozadí lehce citrusové. Moc pěkné. V chuti suché, čisté, šťavnaté s výraznější kyselinou ale vyvážené, středně plné, s kamenitosti, stále ovocností do citrusů a zralých malvic, květy a trocha medu, slušně dlouhé, krásně pitelné, zábavné. V parádní kondici, kterou si věřím ještě nemálo let udrží! Před deseti lety jsem za to vysolil 365 Kč a měl jsem vzít krabici. Dovozce CC Víno Beckera stále má a ještě nedávno byla k dispozici vína od ročníku 2007 dál.

Komentáře používají Disqus