čtvrtek 11. února 2021

Krásný Saint-Aubin a parádní šampaňská Solera

Už je to přes čtyři roky, co jsem se na degustaci měl možnost seznámit s několika víny z Domaine Bachelet-Monnot. Ovlivněn (a ovíněn…) pozitivním zážitkem jsem několik dalších lahví, i z těch nechutnaných, pořídil domů. Zmiňoval jsem se o Meursaultu a tuším nic nepsal o štíhlejším veskrze fajn Bourgogne Blanc. Tentokrát přišel na řadu Saint-Aubin 1er Cru „En Remilly“ 2014, tedy víno z jedné z nejlepších (a podle mnohých vůbec nejlepší) poloh v obci. Kvašeno spontánně, školeno v 350l sudech částečně nových zhruba rok a pak ještě směs sudů v tanku. Burgundská láhev, jak jinak, se zavoskovaným hrdlem a celokorkem. Nijak tmavá, citronová barva. Potřebuje docela dost vzduchu aby se otevřelo. Výrazně citrusové, citronový krém s dotykem vanilky, poměrně koncentrované a expresivní, s efektní kouřovostí a mineralitou. Suché, středně plné až plnější, docela koncentrované ale s báječnou kyselinou, energií a určitou „nervozitou“ štíhlejších vín, kamenité, šťavnaté, citrusové, delší, strukturované. Krásné, klasické bílé Burgundsko! Naštěstí nemůžu najít, kolik jsem za to tenkrát u AdVivum zaplatil. Uf! :-)

A ve vyšší lize dnes ještě zůstaneme. Nedávno mne nadchla nová inkarnace Solera Extra Brut Premier Cru od Champagne R. Pouillon & Fils. O vinařství jsem tu měl celý článek. Solera (či spíš perpetuální rezerva, jak to celé funguje viz onen starší článek) je rovným dílem Pinot Noir a Chardonnay z Mareuil-sur-Aÿ, „solera“ ročníků 1997 až aktuálně 2015 uložená nyní ve velikém dřevěném sudu a doplňovaná (každoročně třetina) vínem školeným v sudech malých. Lahvováno, klasická druhotná v lahvi a ležení zde na kalech až do odstřelu v druhé polovině roku 2020. Tahle verze je o něco plnější a koncentrovaněji než předchozí končící ročníkem 2014. Ve vůni otevřenější, trochu navinulá, poměrně efektní a „teplejší“ aniž by ztrácela cokoliv na čerstvosti, citrusová, kouřová. Suché, bohatší, efektní, čisté, šťavnaté, strukturované, s krásným perlením a délkou. Seriózní krásné víno, které ale svádí pít ho velkými doušky. Parádní Champagne! Asi budu muset nějak zařadit do domácího rozpočtu %-) Víno ze stáje Miloše Danihelky alias Terroir Champagne.

Komentáře používají Disqus