úterý 2. února 2021

Třískleničkové Etna Rosso a osvěžující col fondo

Dobrovolně přiznávám, že zlákán hodnocením Tre Bicchieri od Gambero Rosso, který by mělo znamenat výjimečné víno (a z mého pohledu alespoň garantovat když ne zrovna úplnou špičku, tak víno ukázkové, typické v rámci konkrétního regionu), jsem přihodil do košíku Etna Rosso „Lenza di Munti“ 2017, s výrazným doplňkem 720 m a.s.l vyjadřujícím nadmořskou výšku vinic, z Cantine Nicosia (web). Vinařství rodiny Nicosia, s historií od konce 19. století, se v posledních třech dekádách rozrostlo na poměrně velký „supermoderní“ (jejich slova) podnik, s 250 hektary vinic a téměř dvěma miliony lahví roční produkce. Nemalou část vinic ale mají alespoň v udržitelném režimu či přímo certifikovaném bio. Vína mají v několika řadách, tohle je z určitě nejšíře obsazené „classic“, úplný základ to není ale selekce ze specifických cru také ne. Pochází z vinic na jihovýchodních lávových svazích Etny, odrůdově 80 % Nerello Mascalese a 20 % Nerello Cappuccio. Den studené macerace, fermentace do dvou týdnů, školeno v nerezu a tak 3-4 měsíce v pětistovkách sudech.

Burgunská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Pěkná rubínová barva. Zrale ovocná ale čerstvá vůně, mladistvá, červeně ovocná do peckovin, lehce kořenitá a florální. Přímočará, ale fajn. Suché, šťavnaté, se svíravostí a nějakým tím tříslem, čisté, příjemně pitelné, s minerální linkou, slušně dlouhé. Nic složitého, k rychlým „těstovinám s červenou“ je to fajn, ale nějak tomu za mne chybí cokoliv navíc, takové to „něco“ co by víno vyšvihlo výše. Dostal jsem výjimečné červené z Etny? Podle mého názoru a vkusu ne a hodnocení mi trochu uniká. Bylo to korektní víno za zhruba 12€? Ale jo, byť asi umím nakoupit lépe.

Vyzkoušel jsem také bubliny od Le Vigne di Alice (web), menšího a stále mladého vinařství připravujícího hlavně suchá prosecca ve Valdobbiadene (Vittorio Veneto), z čistě ekologicky vypěstovaných hroznů, s omezeným sířením a tak. Bubliny dělají různými metodami, od nejobvyklejší druhotné fermentace v tanku přes „klasickou“ druhotnou přímo v lahvi (a to i v podobě následně neodstřelené). No a pak mají i dnes tak oblíbené metodo ancestrale, v lahvi dokvašené col fondo frizzante. A Fondo je právě představitelem posledního stylu. Stoprocentní Glera, z jejich top hroznů, spontánně fermentována v nerezu kde proběhne i malolaktika. V průběhu zimy leží víno na jemných kalech a pak jde do lahví s moštem ze stejného ročníku a kvasinkami na druhotnou fermentaci. Nesířené (celková 2 mg/l přirozeně), neodstřelené a stále pod korunkovým uzávěrem. Opalizující, světlejší žlutá barva. Pěkné vytrvalé perlení. Čerstvá, svěží vůně, trochu krémová, s výraznějším květinovým projevem a jistou pikantností, máta, a k tomu linka bílého ovoce co ale rozhodně nehraje prim. Naprosto suché, lehčí, šťavnaté, čisté, velmi snadno pitelné a mizí a jak limonáda, velmi osvěžující. Příjemné, zábavné pití. Dováží Albarelo.

Komentáře používají Disqus