čtvrtek 22. října 2020

La Carlina a efektní Barolo

Dovozce Víno pro Vás teď jede „měsíc odrůdy Nebbiolo“, na podzim se hodí a trochu jako reakci na výborné výsledky v Prague Wine Trophy. Už jsem se o tom zmiňoval a také o tom, že jsem měl možnost přechutnat stejná vína jako profesionální komise a udělat si vlastní názor. Nejprve jsem tu měl článek k trojici vín z Cascina Massara di Burlotto, pokračoval jsem zápiskem Čtyřikrát Nebbiolo / Barbaresco La Ca' Növa a dnes to bude La Carlina (web) s vinařstvím a vinicemi v Grinzane Cavour. Už jsem se tu o nich zmiňoval v minulosti a i tentokrát se mohu vrhnout rovnou na degustační poznámky. Obě vína nabízejí dost efektní zážitek ve dvou hezky odlišných podobách.

Langhe Nebbiolo „Volubile“ 2017 je krátce za studena macerováno, pak fermentace a macerace něco přes týden. Tři čtvrtiny vína leží jen v nerezu a čtvrtina 7 měsíců v nových ale jen lehce vypalovaných 500l sudech. Nijak tmavá rudá barva. Mladistvé, zralejší teplejší sladší a docela expresivně spíše červeně voňavé, menší plody, rybíz, kořenitá linka. Suché, středně plné ale docela výrazné, přímočařeji šťavnatě červeně ovocné v chuti jen s decentním dotykem dřeva, zralejší sladší ovocnost, slušně postavené, výborně pitelné. Dobrá délka a fajn víno, byť nic vyloženě komplexního.

Barolo 2016 (u kterého jsem bohužel zjistil, že mám poškozenou fotku, mrknout se můžete na starší ročník) taktéž krátká studená macerace, fermentace a macerace něco přes dva týdny za pravidelného přetáčení, následně měsíc až dva macerace jen s ponořením matolinového klobouku. Školeno dva roky v 20 hl sudech ze slavonského dubu a pak ještě nejméně rok v lahvi než jde na trh. Tmavší rubínová barva. Docela intenzivní, zralejší teplejší vůně, více směrem tmavé ovoce, lehce balzamiková linka, dotyk čokoládové kokosové tyčinky, docela dost dřeva. Svědčí tomu vzduch, kdy se otevírají jemnější odbočky a komplexnější projev. Suché, plné, výrazné, tmavší sladce ovocné pocitově spíše červené plody, delší, výraznější teplo alkoholu ale stále vyvážené, sladší třísloviny. Intenzita, délka, koncentrace. Na začátku cesty, ale je s tím zábava už teď. V PWT 94 bodů a docela je chápu, tohle nadchne mnohé.

Komentáře používají Disqus