pátek 21. října 2011

Francouzské červené na Moravě, kde se pije nejvíc vína a vinice na Sibiři

V magazínu E15 se objevil článek „Jiří Hort: Červené víno už dělám ve Francii“, v podstatě reklamní info o tomto vinařství z Dobšic. Vzpomínám si, že před nedávnou dobou se Jiří Hort nepěkně vyjádřil o kvalitě červeného z Moravy (byť sám pár povedených vyrobil) a uvedl ji jako důvod, proč z modrých hroznů připravuje jen růžová vína. Tenkrát se hned několik naštvaných vinařů ozvalo ve Vinařském obzoru „otevřenými dopisy“. V E15 se zase dozvíme, že nemít vlastní vinice je klad a proč (ale to říká už dlouho). A taky že na moravské červené už Hort opravdu rezignoval a červené bude připravovat na jižní Rhôně. Takže žádné VOC Znojmo i pro červená, Rhôna už má vlastních apelací přehršel :-) Nejsou zdaleka sami, třeba takový Lahofer si z jižní Francie vozí Grenache. A velcí producenti mají přiznanou cizinu v lahvích už roky, jindy to na vinětě zase pomalu ani nepoznáte (viz zápisek Podvody, podvůdky a „jen“ prohřešky proti etice). Možná nový trend i u menších a středních producentů… místo toho, aby se české a moravské vinařství zaměřilo na vína, která u nás jde vyrobit skvěle, bude importovat kolik jen půjde z ciziny a „doplňovat sortiment“. Tomu říkám dlouhodobě perspektivní podnikatelský model pro dobré jméno domácího vinařství.

Ale je pátek, čeká nás pěkný chladný víkend, tak trochu něco zábavnějšího. Kde myslíte, že se vypije nejvíce vína? Asi nikoho nepřekvapí, že v absolutních číslech spotřeby stále vede (pokles je ale velmi rychlý) Francie, zhltnou k 12% celosvětové produkce. Rychle je dohání USA a přes 10% má i Itálie. O dost zajímavější jsou ale čísla rozpočítaná na populaci. V tom případě vede (data z roku 2009 podle TDA, Trade Data and Analysis), a to naprosto jasně, Vatikán! Vypijí tam přes 70 litrů na osobu a rok, zda je to pro ceremoniální účely nebo se tam po večerech jen tak chlastá nevím :-) Navíc je vidět jasný vzestup, od roku 2006 do roku 2009 o více než deset litrů. Druhé místo obsadilo Lucembursko s 54 litry a třetí Norfolkské ostrovy s téměř 47 litry. Francie je až na místě čtvrtém s 45 litry, kam poklesla z téměř 53 o čtyři roky dříve. Tímhle tempem jejich spotřebu na osobu bez problémů doženeme už za pár let ;-)

Nedávno se objevila trochu podezřelá zpráva, že na Sibiři se pěstuje víno :-) A je tomu opravdu tak. Konkrétně je to v jihozápadní části téhle obří oblasti, Altaji, vlastně docela „kousek“ (v rámci těch obřích ploch tam, jen několik set km) od hranic Číny a Mongolska. O výsadbách bylo rozhodnuto v rámci fóra „Vinice v zahradách severu“ a se státní podporou funguje v městě Biysk dokonce výzkumné vinařské centrum. V jedné fázi bylo prý v roce 2009 na 3ha vysázeno 17 tisíc keřů dovezených z oblasti  Franche-Comté (odrůdy jsem nezjišťoval, ale tamní fantastický Savagnin z Jury to asi nebude) a letos poprvé sklízeli. A pak že jsme severská vinařská oblast! :-)

Komentáře používají Disqus