čtvrtek 6. září 2007

Merlot Desejo 2004 – Salton (Brazílie)

Ochladilo se a přišel čas pořádných červených vín, konečně! Do velkých sklenek, určených především pro Bordeaux, si nalijeme zástupce vín z Brazílie, tedy země ne tak proslavené jako Chile či Argentina, ale vyrábějící překvapivě zajímavá a v mnoha případech opravdu vyjímečná vína.

Přiznám se, že mi přijde poněkud zbytečné se zde rozepisovat o Brazílii a vinařství Salton, když stránky dovozce obsahují hromadu informací o obojím. Pan Vaněk a jeho Cosmopolitan Brazilian Wines mají dle mého názoru nejlepší webovou prezentací dovozce / prodejce vín v ČR a na světové úrovni. K vínům je vždy spousta detailních informací (škoda, že k dnes degustovanému zatím chybí) a stránky stojí za návštěvu. Proto zaskočte na www.brazilian-wines.com, proklikejte si mapu Brazílie, projeďte hromadu fotek a přečtěte článek o Saltonu a pak se v klidu vrhněme na ochutnávku…

Salton Merlot Desejo ročníku 2004 jsem získal někdy v únoru tohoto roku s tím, že právě vyhrál s 89 body v soutěži Merlotů časopisu víno Revue (vyšlo v dubnovém číslo) a prostě ho musím zkusit. Jakožto novinku na trhu, navíc čerstvě přivezenou, jsem ho ještě pár měsíců nechal ležet a pak připravil k zdegustování. Víno se skrývá v těžké zelené lahvi typu Bordeaux, korek je zakryt kovovou záklopkou měděné barvy, pokovení se opakuje i na dost povedené vinětě. Navíc víno má i zadní vinětu s kupou informací, to se cení. Korek je kvalitní, 50mm dlouhý a nebude limitujícím faktorem při archivaci. Víno zrálo půl napůl ve francouzském a americkém dubu a má překvapivě „pouze“ 13% alkoholu, což napovídá, že by nemuselo jít o klasickou obludu ve stylu Napa Valley.

Barva vína je v pravdě „novosvětská“ – hluboká, temná, téměř neprůhledná. Stále velmi mladá do fialové na okrajích. Ve vůni přichází výrazná ovocná exploze, opět bych ji charakterizoval jako „temnou“ – přezrálé švestky až v omáčkové podobě. Vůně je vrstevnatá, žádná nuda. Po vymíchání se objevují příjemné tóny tabáku, vánočních vanilkových rohlíčků a kokosek. Chuť je plná, ovocná se zatím trochu drsnějším tříslem. Víno má dostatek kyselinek, dobře zakomponované dřevo a delší, kakaově-kávovou dochuť.

Vinař tvrdí, že inspiraci hledal v Saint-Emillionu. Eleganci velkých vín z Bordeaux tento Merlot nemá, ale ve své cenové kategorii (na našem trhu) tato vína bez větších problému překonává. Krásné víno, které může hezkých pár let zrát do krásy, ale již nyní šťavnatě doplní třeba na rare upravený steak z mladého býčka. Není to nějaká meditační, hlubokomyslná záležitost, ale spíš výborně připravené víno k dobrému jídlu, které může strhnout pozornost spíše na sebe, pokud si nedáte pozor a nepřipravíte něco opravdu hodně chutného :o) Hodnocení Víno Revue ve výši 89 bodů mi ale přijde přeci jen trošku vysoké, osobně bych si tuto „hranici výjimečnosti“ ještě trochu pozdržel a o bodík či dva slevil. Ale to je o vkusu, víno je to skvělé a za 515,- dobrá koupě.

Co dodat závěrem? Brazílie mne nepřestává překvapovat a jsem rád, že je na našem trhu skvěle zastoupena a snadno dostupná. Osobně mne zatím nejvíc zaujaly kousky z vinařství Casa Valduga (především poměrem cena / kvalita) a Miolo (Cuvée Giuseppe je fantastické, stejně jako Lote 43). Těším se, až prochutnám celou nabídku butikového vinařství Lidio Carraro a dnes již celkem proslavené rodinné firmy Don Laurindo. Už aby to bylo!

P.S. Fotografii přebírám z webu dovozce, můj vzorek utrpěl při skladování nehodu, když mu vinětu zničila jiná prosakující láhev. Na černobílém záběru v úvodu článku jsou pak zakladatelé vinařství Salton, všichni rození Italové :) A příště bych měl napsat o nějakém víně, které mi nepřišlo moc dobré, aby to nevypadalo, že někomu jen dělám reklamu :o)

Odkazy: Brazilian Wines | Report z velké degustace vín z Brazílie

Komentáře používají Disqus