středa 19. září 2007

Marinády a omáčky jehněčího týdne

Pokračujeme jehněčími specialitami, tentokrát se mrkneme na pár marinád a omáček, které se přítelkyně uvolila sepsat. Bohužel mi v průběhu týden umřel fotoaparát, takže některé pochoutky vůbec nemám nafoceny. Ale co se dá dělat, třeba příště.

Marinády

Klasická
= Česnek, rozmarýn (lepší je čerstvý), olej, sůl
Základní sestava koření pro jehněčí v evropském stylu. Kousek dál na jih a východ už by to byl koriandr a chili, jen ten česnek by zůstal.

Roastbeefová
= hořčice (podle chuti například mix plnotučné, kremžské, se zeleným pepřem, medové, dijonské...), olej, tymián (lepší je čerstvý), česnek, sůl
Tuhle marinádu mám z letní MF Dnes, v článku ji popisují jako základní marinádu na hovězí pro klasický pečený roastbeef. Po vyzkoušení se ji nebojím doporučit jak k jehněčímu, skopovému tak hovězímu. Navíc nabízí prostor pro vlastní fantazii a všemožné úpravy. Jako například marináda na žebra.

Grilovací na žebra
= Medová hořčice (Maille Au Miel s černo-zlatou nálepkou běžně k dostání např. v Tescu), česnek, barevný pepř, olej, sůl, špetka tymiánu a rozmarýnu, Švestková omáčka (řada Exotic Food Authentic Thai k dostání v asijských večerkách nebo v Albertu)
Vycházela jsem z roastbeefové marinády, ale chtěla jsem ji něčím ozvláštnit. Poladit omáčku do sladka se vyplatilo.


Omáčky

Česneková
= zakysaná smetana, majonéza, česnek, sůl
Poměr zakysané smetany a majonézy byl asi 2:1, česneku rozmačkané tři stroužky. Jednoduchá a při tom zaručený úspěch.

Domácí tatarská
= majonéza, kyselé okurky nasekané nadrobno, hořčice, kečup
Tuhle omáčku mě vlastně naučila maminka. Nasekala jsem do ní s okurkami i sterilovanou cibulku, když dávám čerstvou cibuli, spařím ji. Lžička hořčice a kečupu majonézu dochutí.

Sladká pálivá
= švestková omáčka (řada Exotic Food Authentic Thai k dostání v asijských večerkách nebo v Albertu), chili paprička nadrobno nakrájená, kousek okurky nadrobno nakrájený, čatní (Caramelised Red Onion Chutney od Marks & Spencers)
Z chili papričky se musí odstranit vnitřní blány a semínka, ta pálí nejvíc, a pak ještě papričku hodně vyprat ve studené vodě (čím déle, tím méně pálí). Omáčka byla krásně barevná (okurka byla zavařovačka a nechala jsem jí slupku, takže bylo dost sytě zelené barvy k výrazné červené papričce) a i když trochu asijského stylu, vůbec to nevadilo.

Rajčatová na kefty
= loupaná rajčata v konzervě, máslo, cibule, směs koření se sezamovým semínkem z arabského obchodu v Myslíkově ulici v Praze, sůl
Původně jsem si na omáčku na marocké kefty vyhledala recept, ale tohle je už dost pozměněná a zjednodušená verze. Na cibulce na másle se dusí nakrájená rajčata (je možno místo konzervových použít čerstvá, mě ale nebaví loupání). Pak se rajčata rozmixují (dost šikovný je pro tyhle účely tyčový mixér), pak se pyré okoření a osolí a ještě chvilku dusí.
Ten obchod v Myslíkově doporučuji, lze tam bez problému zakoupit nejen spoustu úžasného koření, ale zaručeně i skopové nebo jehněčí maso.

Tak snad si vyberete. Mix surovin je široký, od podivných výrobků importovaných kdo ví odkud (Authentic Thai), až po čerstvé bylinky, které si může doma pěstovat opravdu každý a budou, dle místa bydliště, více či méně "bio" :o)

Komentáře používají Disqus