pátek 24. května 2013

Kvasinky z vousů, jiná vína, krupobití, pomalý en primeur

richard_stavek_spigleVšimli jste si, kolik pravověrných biodynamiků a opravdu naturálních vinařů se často prezentuje výrazným porostem obličeje, někdy dokonce plnovousem? Neplatí to třeba o madam Leroy, ale takový Didier Dagueneau blahé paměti byl typická ukázka, bezvadný v tomhle směru je Pierre Weindel a kupa dalších, u nás třeba Richard Stávek :-) Jistě taky všichni víte, že fermentace hroznů „kvasinkami z vinice“ je trošku složitější problém, protože ve vinařských provozech se potuluje spousta kvasinkových kmenů a jde často o fermentaci kvasinkami ze sklepa (i tak je to „terroir“ a určitě udržení kontinuity projevu). A teď spojte fousy a kvasinky! Pivovar Rogue Ales se nějakou dobu snažil izoloval specifický kvasinkový kmen z jejich provozu, nakonec uspěli díky desítky let neholenému vousu jejich sládka. Pokrok nezastavíš, Fedor Malík by se divil :-)

I letos nás čekají Jiná vína! Upoutávku na přehlídku dával dnes Pavel Jelen na Ovíně. Rád bych se též připojil k výzvě na vinaře, kteří nějakým způsobem spadají do jednotlivých kategorií, aby se pořadatelům ozvali a podělili se o své vzorky. Publikum jsou lidé s myslí otevřenou a za vaše experimenty či snahy o trochu jinou cestu nebudete kamenováni, žádných nízkých bodů jako z obecních přehlídek vína se taky děsit nemusíte :o)

Je kosa, někde dokonce mrzlo. Vinicím se mráz spíše vyhnul, tedy alespoň tenhle květnový (už škodil dříve), ale na několika desítkách hektarů u Hnanic a v okolí řádilo krupobití. Vlna krup šla podle všeho jen ve specifickém pásu, přesto si svou daň vybrala a masakrovala na některých místech kompletní vinohrady. Detaily má Znojemský Deník. Tak nelze než držet palce, aby škoda ve skutečnosti nebyla takhle totální.

Opravdu mne pobavila zpráva v Decanteru o začátku prodeje Dom Pérignon 2004, který během pár hodin dokázal udělat obchod v řádu milionu liber. Ale o tohle Champagne ani tak nejde, spíš o různá vyjádření britských obchodníků ve stylu „konečně máme co prodávat“, která odkazují k (mírně řečeno) nezájmu o letošní kampaň en primeur Bordeaux. Zástupce jednoho ze zásadních prodejců kampaň popsal jako „car crash in slow motion“. Po tom udělat něco s poněkud pochybnou dubnovou degustací sudových vzorků už volají mnozí, možná přišel čas na změnu celého konceptu prodeje. K tématu článek na The Drink Business. Osobně mám „v košíku“ asi tři bedýnky levných vín s každoročně výborným poměrem cena/kvalita (La Croix Mouton, za všechny), ale k objednávce se zatím neodhodlal…

A nezapomeňte na světový den sherry a něco pěkného si v neděli otevřete! Trochu jsem přemýšlel o „dnu otevřených dveří“, že bych jako v rámci podpory tohoto nápoje nabídl komukoliv možnost stavit se v neděli na skleničku, ale hlídám dítě a logisticky bych nezvládal :o)

Komentáře používají Disqus