čtvrtek 19. dubna 2012

Anglie versus Francie, tentokrát šumivě

chapel_down_pinot_reserve_2004Již delší dobu plánuji ochutnávky šumivých vín v jejich různých podobách, ale stále se mi ji nějak nedaří dotáhnout do konce. Jestli to neudělám rychle, tak vypiju některé již připravené vzorky :-) Kupříkladu včera padla láhev Chapel Down Pinot Reserve 2004, tedy ročníková šumivé víno z Anglie. Postaveno je na odrůdách Pinot Noir a Pinot Blanc, připraveno klasickou šampaňskou metodou, v lahvi si před degoržováním poleželo slušné 4 roky. Vinařství (web) sídlí v Tenderdenu v hrabství Kent a je jedním z výraznějších jmen v produkci anglických šumivých vín, ale dělají i tichá (a dokonce pivo, zajímavé). Vinařství samo vlastní a obhospodařuje dvě vinice v Kentu a dlouhodobě spolupracuje s různými pěstiteli, neustále se rozrůstá. Hrozny tak pocházejí z několika míst v jihovýchodní Anglii, krom Kentu je to i Sussex a Essex. Netají se, s hrdostí zemi vlastní, že vinice v některých místech Anglie považují za potenciálně špičkové pro produkci velkých vín. Nebojí se opakovaných srovnání se Champagne co se týče geologických a čím dál více i klimatických podmínek (viz též rozhovor s Richardem Juhlinem). Teď tedy ještě co končí v lahvích…

Tohle konkrétní víno se nemá za co stydět. Barva tmavší, medově zlatá. Víno velmi výrazně zapění, perlení pěkné, vytrvalé, menších až středních bublinek. Aromatika je poměrně efektní, naleželá, bohatá, jasně naznačuje suchost a křídovou mineralitu. Sušená jablka, křížaly, sladší medové tóny, koření v podobě snad vanilky a kokosu, badyán. Pěkné, jde si s tím hrát. Středně plné, velmi suché (opravdu dolní hranice brut), výrazné kyseliny, řízné, minerální, strukturované. Parádně živé, osvěžující, ale přitom již naleželé a poměrně komplexní, hodné zkoumání. Naslepo bych téměř jistě tipoval Champagne vyšší třídy, žádné běžné neročníkové. Hodně dobré! Bohužel vína z Anglie jsou hrdá i cenou, tohle stálo někde mezi 20 – 25 librami. Což je dost, ale podobně dobré Champagne by stálo víc :-) Dost zajímavé je srovnání s ročníkem 2005, kde tohle a třeba základní Nyetimber působí opulentnějším dojmem a až jakoby z teplejší oblasti než je Champagne, dost matoucí :-)

Chapel Down, Nyetimber (!!!), Ridgeview… nejen o jejich šumivých vínech ještě hodně uslyšíme! A dost možná i jména jako Coddington, Wickham či Warden u klasických tichých vín. Z nějakého důvodu mám k Anglii blízko a děsně jim držím palce :-)

Komentáře používají Disqus