úterý 25. května 2010

Mladá vína s pěkným výhledem

Veronika z Víno-klubu v obležení V Praze se minulý pátek a sobotu chutnala mladá vína, zajímavý to fenomén našeho vinařství :o) V prostorách klubu Lávka, hnedka vedle Vltavy a s moc fajn výhledem na Pražský hrad a taky Karlův most, se sešlo několik desítek producentů a přehršel vín mladých a ještě mladších. Pod „mladé“ totiž většina dovezla vína loňského ročníku 2009, jen občas (v případě červených) se vyskytla nulaosmička (či, světe div se, ročník 2007). Některé kousky vypadaly dokončeně, z části šlo o vína do lahve poněkud uspěchaná (horší případ, ta už se tolik nezlepší) či jen pro tuto akci stočená z tanku a zatím neurovnaná (lepší případ). Akci pořádal vinný sklep Monarch za dobře viditelné spolupráce Víno klubu (+ s několika dalšími partnery, tím nejvýraznějším byla, včetně loga na fajn degustační sklence Spiegelau, UniCredit Bank) a za návštěvu stála, už pro široký výběr vinařství mnoha různých kategorií.

Pražský hrad Slušně udělaný katalog s prostorem na poznámky (jen mu chyběl obsah, takže bylo nutné zuřivě listovat a hledat), dostatek oplachovadel na sklenky i odlivek a plivátek na stolech, vyhovující prostor s možností vyjít se sklenkou ven a kochat se výhledem (snad jen zvenku táhlo do místnosti hodně výrazně aroma z grilu). Vstupné na akci stovka (v ceně katalog a sklenka), za každý vzorek se platilo desetikorunovým žetonem. Jakostka měla být za žeton jeden, přívlastky za dva. Jenže jakostek tam bylo jen pár, to už spíš něco zemského nebo VOC, naprostá většina vzorků spadala do pozdního sběru a výš. Ovšem ne každý cenovou politiku dodržoval, při požadavku čistě menších degustačních dávek (a ne běžných půldecek) si leckdo vzal za prochutnání několika vzorků jen „symbolickou“ částku či to prostě bral rozumně jako propagaci svých vín a zaplatit nechtěl vůbec, ovšem jiní vám to spočítali do poslední kapky :o)

veverka Na úvod ještě trochu odskočím. Jedním z vystavovatelů bylo i Nové vinařství, jejich produkci jsem minul a byla to chyba, možná na dlouho šlo o poslední šanci jejich vína zkusit. Asi o tom už víte, ale v sobotu brzy ráno zachvátil budovu Nového vinařství požár a prakticky úplné ji zlikvidoval. Při troše štěstí zbylo v podzemí něco nepoškozeného (a nebo také poněkud „zmadeirizovaného“) vína v tancích, ale jisté to není. Ze začátku se hodně spekulovalo, a autoři titulků zpráv si s tím už vůbec hlavu nedělali, že požár byl úmyslně založen (vzhledem k nějakým podobným problémům jejich mateřského Beskydu Fryčovice). Uvidíme, co ukáže vyšetřování. Vína Nového vinařství jsem nějak zásadně nevyhledával a na Moravě měl jiné favority, ale rozhodně šlo, a to nejen obaly, o dravou firmu s kupou nápadů, jejíž aktivity jsem rád sledoval. Dá-li Česká pojišťovna, zase se vše vrátí do přibližně stejných kolejí. Držím palce!

ruzne_2
Ale teď už k vínům. Co mne nebavilo? Zbytkáče. I když se mnohým vínům cukr dařilo více či méně korigovat kyselinou (či byla prostě postavená tak, že nějaký ten gram vůbec nevadil), tak najít v prezentovaných moravských nuladevítkách kousky vyloženě suché byl dost problém. Šest gramů cukru žádná míra, leckdo začínal spíš na gramech desíti a více, ostatně na webu je přehled prezentovaných vín i s analytikami. Zástupce vinařství Lahofer, kde to bylo patrné opravdu nehezky, se vyjádřil, že by jako raději měli i něco suššího (tj. jednu odrůdu ve více šaržích, pro různé cílové skupiny), ale ročník tomu nepřál. Jejich nejsušší prezentované víno byl VOC Veltlín z Babičáku s jedenácti gramy, Müller Thurgau ze stejné trati už měl 16.8 g/l a pokud máte rádi lahoferské Neuburské, pak vězte, že letošní varianta z trati U Hájku má vysokých 30.3 g/l cukru. Nebyla to vína blbě udělaná a své zákazníky si asi najdou, jen mám obavy, jestli je tohle ten správný směr, kterým by se naše vinařství mělo a chtělo ubírat. Pokud máte rádi opravdu suchá vína s živou kyselinou, pak je snazší poohlížet se jinde než na Moravě, bohužel. Jak jsem měl pocit, že tahle móda už ustupuje, tak jsem se pletl. Stejně jako jsem stále narážel na vyloženě unifikovaná „pouťové žužu“ vína, technologií výroby o jakýkoliv vlastní výraz připravené kousky, které sice možná někde dostanou medaili, ale nikdo nemá šanci poznat, zda hrozny jsou ze Slovácka, Slovenska či Slovinska.

croy concept
Co mi chutnalo? Potěšilo červené Cuvée 2008 (Svatovavřinecké, Modrý portugal, Frankovka, Cabernet Moravia) vinařství Croy Concept, velmi pitelné vyvážené moravské červené, které nic nepředstírá, netají kyseliny a vůbec je moc dobře udělané. Celkově mne vína téhle firmy překvapila, vzhledem ke vzhledu vinět a především webu jsem očekával nějakou supermoderní uni produkci, ale vína se tváří překvapivě přirozeně, poctivě.

Petr Koráb Dost mne bavila produkce vinařství Koráb, u kterého to prezentující Petr Koráb pojal kompletně ročníkem 2009 (na prezentaci mladých vín sdružení „Autentisté“, které proběhne 17.6. v Míšenské, budou ale i kousky z let minulých) i u červených vín, ale v podstatě nic ještě není lahvováno a teprve zraje. Na vínech bylo každopádně vidět, že cestu mají před sebou, ale půjde o dost příjemné kousky. Těším se na Neuburské z trati Víckov a hlavně na poněkud tvrdší ale klasickou a velmi pěknou Frankovku z trati Dukejský. Na ukázku bylo k dispozici i Černé starosvětské, Frankovka dolihovaná vinnou pálenkou, dost povedené (byť se musí ještě zharmonizovat, alkohol zatím dost leze).

spielberg Překvapivě příjemné překvapení byla vína od Spielbergu, možná tím, že v kontextu okolí nebyla tak přezrálá a jela více do sucha. Mladý pozdněsběrový Rýňák z trati Maliny bych si klidně doma zkusil znovu, stejně jako Zweigeltrebe 2009 ze stejné trati. Bavil mne i pozdněsběrový muškátový Müller Thurgau od Šlechtitelské stanice Velké Pavlovice (vše trať Nadzahrady), jejich trochu tvrdší a moc zajímavé André 2008 a ostatně i výrazně nabarikované Rulandské modré 2007, cokoliv z toho bych zvládl i podruhé.

spalkovy Zajímalo by mne, jak bude za rok vypadat Sauvignon 2009 p.s. od Trpělky & Oulehly, momentálně taková intenzivní nabušená moderna, ale hodně zajímavá. Zaslouženou pozornost sklidilo Chardonnay 2009 v pozdním od vinařství Ilias, kde se vůně zatím rozvíjí, ale chuť je výrazná, minerální, hutná, grepfruit s trochou cukru, pikantní, dlouhá. Jak nemám Chardonnay se zbytkovým cukrem v oblibě, tak tohle je pozoruhodný kousek (své dělá 8.5 g/l kyselin).

sal
Projít všechno nešlo, z důvodů časových, finančních a také proto, že kdyby člověk občas něco spolknul, tak kvůli těm cukrům za odpoledne přibere dvě kila :o) Pokud někdo byl, rád si v komentářích přečtu vaše postřehy, tipy a objevy…

Komentáře používají Disqus