pátek 20. prosince 2024

Výborné bublinky od Parigot & Richard

Jedním z vinařství, které jsem měl letos možnost navštívit, byl podnik jménem Parigot & Richard (web, dováží Domaine R&B) sídlící v Savigny-lès-Beaune. Jsme tedy v jádru Burgundska, ale u vinařství trochu specifického, dělají totiž čistě bubliny. Primárně tedy Crémant d’Bourgogne, klasickou šampaňskou metodou druhotného kvašení v lahvi, a v jeho rámci určitě patří mezi to nejlepší v oblasti. Ročně vyšvihnou nějakých 150-200 tisíc lahví, produkce docela lítá a teď bylo pár výpadků, u některých vín to způsobilo zkrácení zrání aby bylo vůbec co prodávat. Obvykle jsou to ročníkovky, i když tak třeba neoznačeny. Připravují si vlastní tirážní i expediční likér (z vlastního vína a třtinového cukru), vína jsou bez čiření a filtrace ale samozřejmě po zrání s odstřelenými kaly. Dozáž je u nich obecně nízká, obvykle někde v zóně 2-4/gl, byť se vyskytnou i vína co mají trošku víc.

Obhospodařují 18 ha vinic (z toho dva čerstvě přesazené a neplodí) v udržitelnějším režimu, hlavně tedy v Côte de Beaune a okolí Savigny-lès-Beaune, ale ve vínech jsou hrozny i z Hautes-Côtes de Nuits. Asi pětinu hroznů nakupují od dlouhodobých partnerů kde mají vinice pod kontrolou. Vše se odehrává úplně v centru Savigny, ve starém provozu a sklepě vykutaném do vápence, má to velmi daleko k pohodlnému a praktickému uspořádání. Ale výsledky jsou výtečné!

Návštěva byla neuvěřitelně zajímavá, jak debaty o aktuálním vývoji počasí, jak se učí pracovat s nižší kyselinou, o (v jejich případě vždy) malolaktice či tom, co přináší stále populárnější (kyseliny!) Aligoté a podobné očekávatelné záležitosti. Ale došlo i na technikálie o vlivu různých postupů a kvasinek na „lepivost“, konzistenci a snadnost setřásání kalů a hromadu dalších věcí. Grégory Georger, pátá generace rodiny, se pouštěl do spousty hodně specifických témat, popisů různých problémů a tak, jedna z výhod návštěvy s jinými vinaři a ne „novinářské“ :-)

Kompletní aktuální portfolio mne hodně bavilo. Už navinulejší, čistý, klasický vyvážený základní Origines (40 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay a 20 % Aligoté, na kalech tak dva roky a „vyšší“ dozáž 6 g/l) je výborné pití. La Sentinelle (80 % Chardonnay a 20 % Aligoté) je jejich zásadní víno, zraje o něco déle a je to o něco plnější, nazrálejší, hlubší záležitost s kombinací citrusů a toastu. Monochrome (100 % Pinot Noir, dozáž 6 g/l) je základ v růžové, opět vyvážený svěží červeně ovocný kousek, výborný. Quartier Libre je čisté Aligoté, vyzrávané o něco kratší dobu (rok a půl) a s velmi nízkou dozáží, krásně živé a čerstvé, citrusové do grepu, zábavné „chlastací“ s něčím navíc. Les Lumes je čistý Pinot Noir v bílé, na kalech tak dva a půl roku, navinulejší malvicová koncentrovaná velmi suchá moc pěkná záležitost. Pod jménem Manifeste najdete Pinot Noir ale v červené, ne růžové, klasicky delší dobu macerované hrozny. Tak rok a půl na kalech a s lehce vyšší dozáží 7 g/l. Značeno jako „Bourgogne Mousseux rouge“. Věc, která se vlastně zas tak často nevidí, kombinace klasické burgundské peckovinové ovocnosti a červeného rybízu s bublinkami, nečekané tříslo a uhlazující dotyk dozáže… Je to jiné, trochu zvláštní a dost mne baví!

Doma jsem teď otevřel aktuální Prophète (50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay, dozáž 4 g/l), klasické půl na půl obou zásadních odrůd ze starých (okolo 60 let) keřů a na kalech ke třem rokům. Tmavší žlutá barva, výrazná, hodně zapění a následní pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Hlubší projev, navinulejší, spíše směrem malvice, toastová linka. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, středně plné, malvicové, toastové, krásně postavené, strukturované a delší. Skvělé, seriózní bubliny!

Les Bancels je pak jejich top růžové, čistý Pinot Noir z jediné jílovo-vápencové polohy zvané „Montbatois“ v Côte de Beaune, z keřů vysazených mezi lety 1973 a 1975. První ročník byl 2013, já otevíral 2015 degoržovaný v létě 2021 a na kalech pět let. Dozáž jen 4 g/l. Výraznější barva, až trochu měděný tón, dost zašumí a následně vytrvalé výrazné perlení malých bublinek. Krásná aromatika, malvice, drobné červené ovoce, minerální linka, trochu toastové, hlubší. Ke zkoumání. Suché, šťavnaté, chuť kopíruje vůni, dobrá struktura, lehce grepově nahořklé v delším závěru. Dost to volá po nějaké pěkném párování s jídlem spíš než klopení jen tak :-)

Komentáře používají Disqus