pátek 23. dubna 2021

Čerstvé Vidličky a nože Milana Nestarce

Ochutnal jsem teď, hezky vedle sebe, Forks and Knives ročníku 2019 ve všech barevných variantách, tři lahve vizuálně nezaměnitelných vín (viněta od francouzské ilustrátorky Justine Saint-Lo, čiré lahve ve kterých vynikne barva moku uvnitř, uzavřené korunkou) Milana Nestarce (web), kterých navíc dělá docela hodně a jsou velmi oblíbená v restauracích po celém světě. Směsi několika odrůd, zrání v neutrálním větším dřevě a nerezu, nečiřeno a nefiltrováno, naturální produkce nic přidáno / nic odebráno a tedy i nesířené (ale teprve teď lahvovali a začínají prodávat 2019 a je to krásně stabilní v otevřené lahvi i druhý den). Ale výsledky naprosto precizní, čisté, bez jakýchkoliv vad a podivností, krásně živá poctivá vína s báječnou energií a v kontextu „chlastacích vín“ špičková. Ale vlastně nabízí o dost víc než jen přímočaré nekomplikované pití, bez problémů se mohou postavit spoustě slavných drahých zahraničních naturálek. Čímž nechci říct, že by byla levná, to tedy zase ne. Ale rozhodně si zaslouží pozornost. V případě zájmu následují poznámky k bílé, růžové i červené variantě :-)

Bílé vidličky jsou Neuburg, Sauvignon, Tramín, Pálava, Riesling… navíc tentokrát teda s částí hroznů, které obvykle jdou do výše postavených WTF a TRBLMKR. Výraznější, lehce opalizující žlutá barva. Čisté, svěží, energické, spíše florální a docela efektní vůně, růže a lehce těžší tramínové květinové tóny a něco macerace ale celek veselý a svěží. Úplně suché, šťavnaté, vyloženě příjemné víno, něco citrusů, decentně krémové, velmi dobře postavené a pitelné. Zábavná, skvělá věc.

Růžové je Cabernet Franc z vinice Sahara a k tomu Zweigelt. Výraznější, malinová barva. Efektní, čistá, až trochu líbivě sladčeji červená ovocnost aniž by působila falešně, jahody a smetana. Suché, lehkonohé, krásně šťavnaté a živé, červené drobnější ovoce, velmi slušná délka, naprosto perfektní pitelnost. Baví velmi. Snad to nevyzní špatně, ale pokud tohle víno nepřesvědčí odpůrce naturálna, že i nesířená vína mohou být krásně přístupná a dokonale čistá, tak už pravděpodobně nic.

Červené vidličky vznikají karbonickou macerací celých hroznů odrůdy Pinot Noir a k tomu jde i Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Frankovka a Zweigelt. Dost tmavá barva, ale ne hutné. Čerstvé, červeně ovocné, trochu pikantní a kořenité, lehounce herbální a pocitově nejvíce směrem do Pinotu. Šťavnaté, s živou kyselinou, něco třísla a svíravosti ale nijak moc, balanc, živost a skvělá pitelnost. Hodně nízký alkohol, jen 10 %, ale působí to koncentrovaněji, pěkná struktura a fajn délka. Pije se to úplně samo.

Komentáře používají Disqus