čtvrtek 15. dubna 2021

Padesátiletý Riesling a ročníky ke kulatinám

Oblíbenou zábavou je kupovat coby dárek ke kulatinám víno z ročníku narození. Překvapivě často mne lidé oslovují, kde sehnat nějakou takovou láhev, případně se ptají, zda cena už nalezeného kousku odpovídá a mají do toho jít. Tímto se omlouvám domácím obchodníkům i oblíbeným zahraničním zdrojům, ale ve většině případů tazatele od nápadu zrazuji. A to nejen když přijdou s báječným tipem na téměř neznámé Bordeaux ročníku 1960 či 1969, ale i pokud je to ročník v jimi vybrané oblasti zrovna slušný. Většinou jde o dárky k padesátinám či šedesátinám, v menší míře čtyřicetinám, a podobně dlouho dokážou (relativně) spolehlivě zrát či alespoň vydržet jen špičková vína. To už je spíš odkážu na ročníkový Armagnac :-)

Dalším problémem z mého pohledu je, že flaška obvykle stojí kvanta peněz (u špičkových jmen, kde je větší šance na skvělý zážitek, může jít o částky až poněkud šílené), ale jde obvykle o dárek pro někoho, kdo má sice víno rád, ovšem podobné věci zvyklý pít není. Než utopit mnoho tisíc za dost možná už jeté Bordeaux / Burgundsko / Rhônu / Champagne či extrémně drahé víno, které oslavenec až tolik nedocení, mi přijde smysluplnější pořídit mu několik „normálních“ výborných vín ve stylu, který rád vyhledává. Klidně třeba trošku vyšší kategorie, než si kupuje obvykle. Ale třeba ze mě mluví jen závist, protože můj vlastní ročník není v oblastech, které mám nejraději, nijak silný a nedává smysl mi ho pořizovat :-)

Vlastně je to zbytečně obšírní úvod ke krátkým poznámkách k jedné lahvi otevřené právě ke kulatinám, J.B. Becker 1971er Rheingau Riesling Auslese Wallufer Walkenberg. O vinařství i viniční trati jsem se tu zmiňoval vlastně docela nedávno a nebudu se tedy opakovat. Ročník je to v Rheingau špičkový, pro sladká vlastně top ve všech zásadních německých ryzlinkových oblastech, a řadí se určitě mezi ty vůbec nejlepší poválečné. Ač se vinař specializuje na spíše sušší vína, tohle je klasické sladší auslese, s alkoholem deklarovaným na 10,27 %. A zároveň víno vlastně z počátku vinařovi kariéry! Tmavá, zlatá barva. Výrazně nazrálé ale v naprosto perfektní kondici, čaj s medem, podběl, bylinky, mineralita, jemné odbočky a krásně se rozprostírá ve sklence. Sladké, ale cukr vlastně už vůbec nehraje takovou roli jako u mladých vín a je tam tak nějak jako krásný doplněk, výtečné kyseliny. Bylinkové, medové, stále s dotykem zralého peckového ovoce, strukturované, dlouhé, skvěle vyvážené. Koncentrace a lehkost, komplexita a snadná pitelnost. Parádní velký ryzlink prostě! Díky Mikuláši Cylkovi alias CCVino za tenhle zážitek! Každopádně přístě se mrkneme nejen od Beckera na trochu mladší a zatím stále dostupná vína, tohle byl dar z osobního archivu :-)

Komentáře používají Disqus